1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Nestašica automobila će potrajati poduže
Nestašica automobila će potrajati poduže

Nestašica automobila će potrajati poduže

841
1
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po nalazima koji su proizašli iz studije pripremljene od strane nemačkog Centra za istraživanje tržišta automobila, potrošačke cene novih vozila rastu, dok je pod ovaj trend potpalo i tržište automobila koji su već imali jednog ili više vlasnika.

Nemački mediji počesto citiraju misli Ferdinanda Dudenhofera, automobilskog eksperta koji platu dobija od pomenutog centra CAR, a povodom ovog istraživanja, on je naveo da će se nastaviti s nestašicom novih automobila u nekom dužem vremenskom periodu u budućnosti. Kao rezultat ovakvih okolnosti, cene novih vozila će ići na gore, dok će uobičajene kampanje proizvođača, tokom kojih su vozila nuđena uz popuste biti dodatno proređene i manje atraktivne za potencijalne kupce.

U redovnom mesečnom izveštaju, ovog puta u novembarskom izdanju, CAR navodi da svi indikatori ukazuju na to će novi putnički automobili ostati retkost na tržištu što će voditi ka sve lošijoj poziciji kupaca koji žele da obnove vozni park, čak i nezavisno od toga da li je ideja da ponovo uđu u posed novog, ili pak polovnog četvorotočkaša. „Automobili postaju rariteti i vredni komadi imovine,“ kazao je Dudenhofer.

Konkretno, popusti koji se preko interneta nude prilikom kupovine novog, konfigurisanog vozila su umanjena na prosečnih 16,9% u odnosu na kataloške, to jest izložene cene. Poziciju kupaca dodatno pogoršava i činjenica da su proizvođači i dileri registrovali menji broj takozvanih testnih, kompanijskih ili demo vozila, kako bi ih kasnije ponudili na tržištu kao bezmalo nova, i po posebnim uslovima.

Do automobila se moglo doći i putem zasnivanja pretplatničkog odnosa, ali je to veoma skup vid pribavljanja automobila, dok se i u ovoj ponudi našao drastično manji broj modela. Klijenti koji su se navikli na ovaj (najskuplji i najnepovoljniji) način „kupovine“ autombila, a koji u pakteu uključuje i troškove održavanja i osiguranja, takođe su prisiljeni da poduže počekaju kako bi ušli u posed željenog vozila.

AutoRepublika

(841)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Od rasta cena novih vozila i sve dužeg perioda čekanja, znato više me nervira spoznaja da što se više odlaže kupovina, manja je šansa da se kupi normalno vozilo, a sve veći izgledi za neku šizofrenu varijantu.
Prokleta avlija …