1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo napadnut i pokraden od strane hakera
Volvo napadnut i pokraden od strane hakera
0

Volvo napadnut i pokraden od strane hakera

874
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska kompanija Volvo Cars je u petak objavila informaciju o pokretanju istrage tokom koje će se pod lupom naći ranjivost sistema internet bezbednosti i krađa izvesnih podataka vezanih za istraživanje i razvoj, a što bi moglo da utiče na poslovanje entiteta.

Portparol firme koja se nalazi pod vlasničkom i upravljačkom kontrolom od strane kineskog koncerna zvanog Geely Holding, je izjavio da se kompaniji obratila treća strana po ovom pitanju, ali je odbio da iznese neke dalje pojedinosti u vezi s ovom temom.

„Dosadašnji tok sprovođenja istražnih radnji je potvrdio da je tokom internet napada došlo do krađe određenog dela intelektualne svojine kompanije koji se odnosi na funkciju istraživanja i razvoja,“ izjavio je švedski proizvođač automobila u pisanoj formi.

U izjavi piše i da bi se ovaj događaj „mogao odraziti na poslovanje kompanije“, ali se ne navodi šta bi to konkretnije moglo da znači. Ono što bi moglo biti važno za klijente marke Volvo, pokriva tvrdnju iz kompanije, da krađom nije ugrožena bezbednost vozila, niti je došlo do neovlašćenog preuzimanja ličnih podataka.

Kompanija iz Geteborga je posegla za primenom dodatnih mera bezbednosti računarskog sistema kako bi se sprečili eventualni dalji pokušaji krađe. Istovremeno, nadležnim organima je prijavljen slučaj.

„Volvo Cars sprovodi i istragu u sopstvenoj režiji a pride i sarađuje s eksternim konsultantima kako bi došli do novih podataka o krađi intelektualne svojine,“ rekoše predstavnici skandinavskog proizvođača vozila.

Vrednost akcija kompanije Volvo Cars, čija je javna inicijalna ponuda akcija sprovedena 29. oktobra bila najveća evropska u 2021. godini, je pala za 3,2% nakon što su podaci o ranjivosti računarskog sistema postali javni.

AutoRepublika

(874)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments