1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kompjuterski animiran Audi A6 nakon zatezanja bora
Kompjuterski animiran Audi A6 nakon zatezanja bora
0

Kompjuterski animiran Audi A6 nakon zatezanja bora

550
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlog meseca su se na globalnoj mreži pojavile prve fotografije maskiranih prototip primeraka restilizovanog nemačkog sedana s prsteničavim logotipom, pa je to po običaju bilo dovoljno redakciji Kolesa da zamisli i donese nam render anticipiranog novajlije.

Audi A6 se po prvi put pojavio u gami nemačke marke s indeksom C4 još 1994. godine, kada je promovisan kao unapređena verzija modela iz 1990. godine s oznakom Audi 100. Danas s proizvodnih traka silazi peta generacija popularne „šestice“, a ona nosi indeks C8. Premijera vozila je organizovana krajem februara 2018. godine, a za tu priliku je upriličen specijalni događaj u centrali marke, u bavarskom Ingolštatu. Sedan je na proizvodnim trakama već više od tri godine, što praktično znači da je vreme za planiranu restilizaciju.

Sproveden set ažuriranja je već našao mesto, kao što rekosmo, na testnim primercima, ali možete i pretpostaviti šta se analizom slika nastalih tim prilikama može zaključiti. U pravu ste, ako ste pomislili da je tačan odgovor „baš ništa“, jer i kada je bez kamuflaže, novi Audi izgleda bezmalo kao i onaj koji zamenjuje.

Ipak, nešto se može i naslutiti na osnovu dosadašnje prakse nemačke marke, pa je tako razumno očekivati da A6 dobije nove svetlosne grupacije, što je ujedno i glavna razlika između restilizovanih i onih primeraka koji odlaze u udžbenike istorije. Ti novi farovi će verovatno zadržati raniji oblik. Razborito bi bilo pretpostaviti i da će maska hladnjaka proći kroz ažuriranje, dok će revidiran biti i prednji branik.

Kako na prednjem kraju, tako se i nazad očekuju nove signalne grupe. Krasiće ih verovatno više složena grafika, nalik onoj na koju se navikavamo polako kada ugledamo stražnjicu kupeolikog krosovera zvanog Q5 Sportback, mada je moguće videti je i na nedavno osveženom poslovnom sedanu najviše klase, to jest na Audiju A8. Dodatno, očekujte i odbojnik revidiranog oblika.

Što se tiče mehanike, ne očekujte značajna unapređenja. Aktuelni Audi A6 je pogonjen širokom paletom benzinskih i dizel agregata, a oni će nastaviti da služe i u sedanu nakon što dobije etiketu „novog“. Da se ogradimo i navedemo da bi neke varijante ipak mogle dobiti koje „grlo“ više, ali otom-potom.

Premijera renoviranog Audija A6 bi trebalo da bude organizovana negde tokom naredne godine, a nema sumnje da ćemo više pojedinosti u vezi debija i noviteta, dobijati kako se bude bližio svečani trenutak.

AutoRepublika

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments