1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Vožnja motocikla znatno umanjuje stres
Vožnja motocikla znatno umanjuje stres

Vožnja motocikla znatno umanjuje stres

3.37K
4
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je sproveo jedan univerzitet iz SAD ukazuje da vožnja motocikla umanjuje stres i ima benefite po psihičko zdravlje čoveka. 

U studiji koju je sproveo UCLA Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior ukazuje se da vožnja motocikla poboljšava koncentraciju i pažnju, kao i da se tokom vožnje na dvotočkašu smanjuje lučenje hormona kortisola, koji se vezuje za stres.

Naučnici ističu da vožnja motocikla u trajanju od 20 minuta ubrzava otkucaje srce za 11%. Svakako najinteresantnije otkriće je da upotreba motocikla dovodi do smanjenja stresa. Studija je rađena na uzorku od 50 iskusnih motociklista, pri čemu su relevantni nivoi hormona rađeni pre i posle vožnje motocikla.

Finansijer studije bio je Harley-Davidson.

 

(3368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Poslednja rečenica objasnila 😀

Zoca

Jest dobar kardio trening.

Sashac

Doduse ovi sto ih vozim budu pod dubokim stresom.

don

„Finansijer studije bio je Harley-Davidson“

Pametnom dosta.