1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Istraživanje: Dodatne trake za preticanje su odlična investicija
Istraživanje: Dodatne trake za preticanje su odlična investicija
0

Istraživanje: Dodatne trake za preticanje su odlična investicija

293
0
Podelite sa prijateljima:

Dodatne saobraćajne trake namenjene preticanju mogu umanjiti rizik od saobraćajnog udesa za 16% na putevima rezervisanim za motorna vozila, zaključak je nove studije koju je pripremio australijski odbor za istraživanje okolnosti u vezi sa putevima (Australia Road Research Board – ARRB).

Pored minimiziranja rizika u pogledu udesa, dodatne saobraćajne trake na putevima koji već poseduju dve trake, takođe doprinose rasterećenju u smislu gužvi na drumovima, i to za 10%.

Dr Jan Espada iz odbora ARRB je opisao dodatne saobraćajne trake kao “dobro ulaganje”, tvrdeći da one pružaju „unapređuju funkcionalnost saobraćajnica i podižu bezbednost” svih učesnika u saobraćaju koji se tuda kreću.

Prednosti su jasno vidljive vozačima koji upraljaju svojim vozilima na autoputevima, a u izveštaju se navodi da će čak 84% ispitanika radije sačekati da naiđu na dostupnu saobraćajnu traku za preticanje, nego što će tu radnju obavljati korišćenjem trake iz koje vozila nailaze u suprotnom smeru.

„Saobraćajni znaci koji obaveštavaju vozače o dostupnosti dodatne saobraćajne trake za preticanje, u narednih dva do tri kilometra, ohrabruju vozače da budu strpljivi i preticanje obave onda kada to bude moglo da se kompletira, bez potrebe korišćenja trake namenjene vozilima iz suprotnog smera,“ stoji još u izveštaju.

„Analiza saobraćaja je identifikovala dodatne saobraćajne trake kao bitan faktor u rasuđivanju vozača u pogledu toga gde obaviti rizičnu radnju preticanja, kao i kojom brzinom kretanja to izvesti.“

Čak 52% vozača koji su bili deo istraživanja, izjavilo je da oseća blagu dozu nelagode prilikom preticanja uz korišćenje trake namenjene dolazećim vozilima, dok je njih 12% reklo da se oseća “izuzetno nesigurno” u takvim situacijama.

Sve ovo naravno ne znaći da su dodatne trake magično rešenje koje rešava sve probleme. Nasuprot prethodnim konkluzijama, 53% ispitanika je otkrilo da oseća nervozu zbog činjenice da se dodatne trake za preticanje negde završavaju, a saobraćaj se ponovo sliva u redovnu traku, ili trake. Pored toga, 54% vozača je primetilo da im se često puta drugi vozači “nabijaju uz rep vozila”, na deonicama gde dodatna traka za preticanje postaje dostupna.

AutoRepublika

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments