1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je „nova“ Mazda 2! (GALERIJA)
Ovo je „nova“ Mazda 2! (GALERIJA)
8

Ovo je „nova“ Mazda 2! (GALERIJA)

2.09K
8
Podelite sa prijateljima:

Mazda je predstavila novu, hibridnu varijantu hečbeka iz B segmenta koja je ništa drugo do potpuno prepakovani Toyotin Yaris. 

Dakle, u Mazdi nisu ni pokušavali da sakriju činjenicu da je reč o potpuno istom vozilu kao što je Yaris. Vizuelnih promena gotovo i da nema, tako da je vrlo teško razlikovati dva modela.

Toyota i Mazda su još ranije najavili saradnju po pitanju elektrifikovanih automobila, i ovo je prvi „zajednički“ projekat. Dakle, ova verzija Mazde 2 koristi klasični hibridni pogonski sklop koji je proslavila i usavršila upravo Toyota.

Dakle, u upotrebi je hibrid gde SUS komponentu igra trocilindarski benzinski agregat radne zapremine 1,5 litara, dok mu u pomoć dolazi jedan elektromotor. Ukupno, vozaču je na raspolaganju 116 konjskih snaga, što omogućava sprint do „stotke“ za 9,7 sekundi.

Naravno, performanse su ovde u drugom planu. Mazda ističe da će „nova dvojka“ u kombinovanom ciklusu vožnje, prema WLTP protokolu trošiti svega 3,8 litara benzina za pređenih 100 kilometara.

Sve dimenzije su potpuno iste kao i kod Yarisa. Tako je recimo međuosovinsko rastojanje 2.560 mm, a zapremina prtljažnika. Dakle, Mazda je praktično klonirala Yaris. Proizvodnju hibridne Mazde 2 obavljaće Toyota, koja će suštinski samo stavljati drugačiju značku na ovaj automobila.

Japanci su potvrdili da će hibridni hečbek biti dostupan u tri trima: Hybrid Pure, Hybrid Agile, and Hybrid Select. Prodaja ovog noviteta trebalo bi da startuje na proleće sledeće godine. Interesantno je da će postojeća Mazda 2 sa klasičnim termičkim agregatima nastaviti svoju karijeru, i za sada nema zvaničnih informacija o tome planira li japanska marka uopšte da povuče taj model ili će on koegzistirati sa hibridnim rođakom.

AutoRepublika 

(2090)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Yaris sa mazdinim znakom. Mogli su bar nešto izmijeniti.

Renault Terminator

Pa ovima Kinezi nisu ni do koljena..

moron

Eh, možda bi Peki mogao i ovo da uskoro uzme na test, pa da nam on nepristrasno kaže da li je bolji hibridni yaris koji je nedavno testirao ili ova nova mazda. Bojim se da bi to bila mrtva trka … 🙂

Rikošet

Koliko Mazda ima ljepši znak od Toyotinog 🙂

Bato

Da ne zaboravio da je Mazda 121,demio ta generacija do 2005 bila Ford fiesta,stara 121 bila u americi Ford festiva.

DUDE

Pocistice sve to Dacia Spring, nece kamen na kamenu ostati.
Em je elektrik, mnogo jeftiniji za voziti i posedovati, em je jeftiniji i u nabavci barem 5000eur od Mazde 2/Yarisa i svih ostalih gradskih automobila.

Iznogud Časni

U je…..bote🤢😡🤮

Branko

Katastrofa za Mazdu! 😞