1. Home
  2. Vesti
  3. Ford nema u planu električno izdanje modela iz palete SuperDuty
Ford nema u planu električno izdanje modela iz palete SuperDuty
0

Ford nema u planu električno izdanje modela iz palete SuperDuty

110
0
Podelite sa prijateljima:

Fordov ulazak u svet električnih pikap kamioneta koji se dogodio s modelom F-150 Lightning se pokazao velikim uspehom, barem na papiru. Američki proizvođač vozila je do sada primio preko 200 hiljada narudžbi, a potencijalne mušterije su uplatile po sto američkih dolara da bi rezervisali svoj primerak. Ford očekuje da će najmanje polovina zainteresovanih kompletirati kupovinu, i da će do 2026. godine na godišnjem nivou prodavati preko 600 hiljada vozila na struju.

Ali, kao što je poznato, F-150 je samo mali deo ponude modela pod nazivom F Serija. Pored F-150, tu su i veći modeli SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) kao i još veći komercijalni kamioni (od F-550 do F-850).

SuperDuty čini oko polovinu ukupne prodaje F Serije, i na taj način je izuzetno bitan i profitabilan model za Ford, a može se naručiti sa 6,2 i 7,3-litarski benzincima kao i 6,7-litarskim dizelom. Koriste ga uglavnom oni koji rade na građevinama, farmama i generalno, oni kojima je potrebno baš moćno vozilo, kako bi povukli teže prikolice širom Amerike, a može se kupiti u verzijama sa četiri i šest točkova.

Posle velikog uspeha sa električnim izdanjem F-150, očekivanja su bila da bismo uskoro mogli da vidimo i SuperDuty na struju. Međutim, takvu vest je brzo odbacio Fordov predsednik za međunarodni marketing Kumar Galhotra. On je u razgovoru sa medijima izjavio kako američki proizvođač nema u planu takvu verziju u sadašnjim vremenima, što ne znači da ga nećemo videti i u budućnosti.


Eksperti smatraju da razlog leži u maksimalno dozvoljenoj vuči po kojoj je SuperDuty kralj među pikap kamionetima „preko bare“. Ako uzmemo za primer spomenuti F-150 Lightning, njegova preporučljiva vučna moć se kreće od 4.536 kilograma ili čak 1.814 kg manje nego što karakteriše verziju s benzinskim motorom.

Računajući da su brojke za oko 30% manje, to znači da bi SuperDuty u najboljem slučaju mogao da povuče nešto manje od osam tona, a na taj način bi u velikoj meri zaostajao za konkurencijom iz Chevroleta, GMC-a i Rama.


Ipak, ovu vest ne treba shvatiti zdravo za gotovo, i ne sumnjamo da će svi Fordovi jednog dana biti na struju. Samo što će potrajati malo duže nego što bi to određeni deo javnost voleo da vidi…

AutoRepublika

(110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments