1. Home
  2. Sajmovi
  3. Changan Uni-V s režimom vožnje „Super Race“ je glavna zvezda sajma u Gvangžuu
Changan Uni-V s režimom vožnje „Super Race“ je glavna zvezda sajma u Gvangžuu
0

Changan Uni-V s režimom vožnje „Super Race“ je glavna zvezda sajma u Gvangžuu

263
0
Podelite sa prijateljima:

Glavna premijera pre nekoliko dana otvorenog Salona automobila u Gvangžuu definitivno je bio spektakularni liftbek koji je predstavio Changan. Nosi ime Uni-V i kao takav je najavljen još letos. U pitanju je treći model „inovativne“ serije Uni i nastupa nakon premijera krosovera s oznakama Uni-T i Uni-K. 

Dakle, ovo je prvi putnički automobil u gami. Poseduje karoseriju s petoro vrata od kojih su ona najveća (poklopac prtljažnika) elektropokretana.

Novi Changan Uni-V je gabaritni rođak, recimo Škodine Octavije. Dugačak je 4.680 milimetara, širok 1.838 mm, dok je visina na nivou od 1.430 mm. Između prednje i zadnje osovine je prostor dužine 2.750 mm, što je malo bogatije od Octavijinih 2.686 mm.

Međutim, na domaćem, kineskom tržištu, glavni rivali Changanovog pulena će biti drugi modeli: MG 6, GAC Trumpchi Empow i Hyundai Lafesta. Svi oni neguju stil grabljivice, poseduju veoma dinamički orijetnisanu karoseriju i kao takvi ciljaju na ukus mlađe klijentele.

Nalik starijim modelima iz game, pomenutom dvojcu krosovera i novitet kombinuje karakterističan stil maske hladnjaka bez okvira, uske prednje svetlosne grupe, reljefne bokove i sklopive ručice za otvaranje vrata.

Changan Uni-V leži na točkovima s felnama od 18 inča, velikim difuzorom u zadnjem braniku i povećim završecima izduvnih cevi. Na zadnjem delu vozila se automatski aktivira spojler i to pri višim brzinama kretanja, zahvaljujući kom se generiše dodatni aerodinamički vertikalni potisak koji bi bio ekvivalent teretu od 25 kilograma.

Novi liftbek Changana poseduje strukturu putničke kabine inspirisanu francuskim Peugeotom, na koji način sledi krosover iz porodice, model Uni-K. Pred vozačem se nalazi kompaktni ovalni obruč upravljača, a kada se pogled vozača usmeri preko njega, moguće je očitavati instrumentacioni klaster.

Dodatno, instalirana su i dva pasivna ekrana ispred vozača, a oni služe za klasičnu instrumentaciju i pomoćne informacije. Multimedijani sistem se prati preko monitora osetljivog na dodir, a on je na onom mestu na kom i Bog nalaže da bude – po sredini centralnog grebena. Pride, u visini upravljača je pričvršćena i kamera čiji zadatak nije ograničen samo na stanje svesti, koncentrisanosti vozača, već ima i funkciju raspoznavanja lika. Onog trenutka kada prepozna vozača, sistem automatski prilagođava i sve preferencijalne postavke prema njegovoj (ranije definisanoj) volji.

Liftbek je izrađen na istoj modularnoj arhitekturi MPA (Modular Platform Architecture) kao i krosoveri iz serije Uni. Bazičnu verziju pokreće turbobenzinac zapremine 1,5 litara sa 188 konjskih snaga koje do prednjih točkova idu preko Aisinovog automatskog menjača sa osam stepeni prenosa. Nije ponuđen Uni-V koji bi imao integralni prenos snage na sva četiri kraja karoserije.

Najviša brzina je postavljena na nivo od 205 km/h. Kasnije će biti ponuđena i modifikacija s potentnijim dvolitaraskim pogonskim sklopom s četiri cilindra. Ali, bazični liftbek već sada nudi režim vožnje, možda malo pretenciozno nazvan Super Race, a koji se aktivira pritiskom na svetlo dugme na centralnoj konzoli. Njega kada stisnete, aktivirali ste „borbenu“ postavku!

Atraktivni liftbek Uni-V će biti ponuđen na domaćem terenu negde početkom 2022. Istovremeno, Changan će lansirati sopstvenu aplikaciju Uni Planet Growth Plan 2.0. Dizajnirana je da na brz način prikuplja informacije o modelima u ponudi i eksploataciji, kako bi konstruktor imao dovoljno povratnih informacija u vezi razvoja novih modela.

AutoRepublika

(263)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments