1. Home
  2. Vesti
  3. Sve što znamo o novoj generaciji Renaulta 5
Sve što znamo o novoj generaciji Renaulta 5
1

Sve što znamo o novoj generaciji Renaulta 5

885
1
Podelite sa prijateljima:

“Petica” je jedan od najiščekivanijih automobila i trebalo bi da predstavlja jedan od glavnih aduta Renaulta u bliskoj budućnosti.

Prototip Renaulta 5 videli smo u januaru ove godine, kada ga je predstavio novi izvršni direktor Luka de Meo. Francuzi ističu da će naredna “petica” ujedno biti i zamena za veoma uspešni Zoe. Električni R5 trebalo bi da stupi na scenu 2024. godine, ali već sada je dostupan veći broj informacija u vezi sa ovim modelom.

De Meo je više puta do sada istakao da je cilj da ovaj budući električni hečbek ima nižu cenu od 20.000 evra i to bez državnih subvencija. Sa takvom cenom, Renault 5 bi bio itekako interesantan kao alternativa za sve skuplji tradicionalni B segment.

Da bi omogućili ovakvu pristupačnu cenu u Renaultu su rešili da koriste jednostavniji elektromotori (koji će u osnovnoj verziji isporučivati 90 ks), zatim LFP baterije koje su jeftinije od litijum-jonskih, kao i upotrebom prerađene CMF-B platforme namenjene električnim vozilima.

U ponudi bi trebalo da budu i prestižnije varijante “petice”, koje će imati više snage (oko 150 ks), kao i veći domet. Procenjuje se da će bazično izdanje biti u stanju da prevali nekih 200 km, te da će bolje opremljene verzije obezbeđivati autonomiju kretanja i do 400 km.

Ono što je već potvrdio sam Renault, kao i Alpine, to je da će novi R5 stupiti i na hot heč teritoriju. Performantni model stići će u režiji marke Alpine i bitno će se razlikovati od standardnog vozila. Očekuje se da koristi elektromotor sa više od 200 ks, kao i da prođe sve druge izmene zarad boljih performansi.

U brendu Alpine veruju da će upravo ovaj hot heč biti okosnica njihove prodaje u narednim godinama, no daleko od toga da će to biti cenovno pristupačan automobil. Prema prvim podacima, za njega će biti neophodno izdvojiti oko 40.000 evra…

AutoRepublika 

(885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Djeluje mi OK sistem da se me nudi pod moranje veliki motor i baterija pa cijena ispada i povoljna pogotovo u odnosu na Škodu „S klase“ 😂. A dobro mi izgleda pa bi prodaja mogla biti hit.