1. Home
  2. Sajmovi
  3. Zapazite novi američki krosover Mullen Five
Zapazite novi američki krosover Mullen Five
0

Zapazite novi američki krosover Mullen Five

202
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljamo još jedan debitantski model na tekućem Salonu automobila u Los Anđelesu. Pred publikom u Kaliforniji se obreo krosover Mullen Five. Nikad čuli za američki Mullen, jel da? 

Pošto mi u AutoRepublici živimo za automobile, a ne od automobila, već od drugih rabota, pišemo o širokom spektru tema vezanih za omiljenu industriju. Tako je na današnji meni za obradu dospela i marka o kojoj pojma nema ni većina Amerikanaca. Ipak, brend postoji od 2002. godine i do sada je pokušavao da se popne na talas elektromobila, koji su u upravi inače dobro predosetili da dolazi.

Levo Mullen GT, desno sedan Coda

Prvi model je debitovao 2007. godine pod imenom Mullen GT. Prezentovan je u formi roudstera, ali kao takav nije imao sreće da uđe u proces masovne proizvodnje. Poslovanje i život marke se odvijao kao usporeni snimak sve do 2014. godine kada je preduzetnik Dejvid Mišeri preuzeo Mullen Motor Cars.

On je takođe otkupio i kapital firme Coda Automotive, one koja je pokušavala da uspostavi prodaju elektromobila u Americi a na temelju konvertovanih kineskih sedana pokojne marke Hafei. Spajanjem ove dve firme se rodila nova: Mullen Technologies. Prvi projekat ovog društva je obnarodovan 2018. godine kada je u Americi sklopljen kineski električni sportski automobil Qiantu. Finansije za razvoj projekta su obezbeđene u Kini, ali ideja nikada nije sprovedena u delo u punoj formi.

Međutim, paralelno s tom pričom, tim pod vođstvom Dejvida Mišerija je započeo rad na razvoju sopstvenog električnog četvorotočkaša i on je upravo debitovao u Los Anđelesu.

Mullen Five pripada segmentu krosovera, dok konstruktor tvrdi da je u potpunosti prilagođen ukusu Amerikanaca, pa je u tom smislu i angažovan stilski studio Thurner Design. Inače, ova kuća je osnovana tokom prošle godine od strane Andreasa Tarnera koji je ranije primao platu s računa britanskog elitnog proizvođač poznatog kao Rolls-Royce. Povrh toga, ovo je bio prvi Tarnerov projekat nakon osamostaljenja.

Mullen Five, kao veliki SUV poseduje karoseriju s pet vrata i putničku kabinu koja smešta samo četiri osobe, što je uslovljeno ugradnjog zasebnih sedišta u drugom redu. Konstruktor nije naveo koliki broj elektromotora služi za pogon, ali je naveo da ubrzanje iz mesta do 97 km/h traje oko 3,2 sekunde, uz najvišu deklarisanu brzinu kretanja od 250 km/h.

Baterija raspolaže kapacitetom od 95 kWh, pa bi to trebalo da bude dovoljno dobro za 523 kilometra vožnje. Sama dopuna na brzom (DC) terminalu se do 80% mogućnosti baterijskog pakovanja dopuni za 21 minut, a to bi trebalo da obezbedi dovoljno „energetskog soka“ za 420 kilometara vožnje.

Od ostalih karakteristika treba pomenuti kočni sistem marke Brembo, kao i sistem za anuliranje buke. Novajlija je opremljen i autopilotom drugog nivoa autonomije (u stvari nivoa 2,5). Najavljeno je i lansiranje verzije Mullen Five RS u budućnosti, a takva modifikacija bi do 97 km/h trebalo da poleti za samo 1,9 sekundi i da dostiže maksimalne brzine koje bi bile impresivnije od 320 km/h.

Objavljena je i početna cena vozila i to na nivou od 55 hiljada američkih dolara. Mullen je već otvorio knjige porudžbina uz polaganje depozita od stotinu dolara, što se dogodilo tokom prvih dana trajanja manifestacije u Los Anđelesu.

Navodno, već je 25 hiljada, pa možemo slobodno reći vernika, koji su izvršili uplate, kako kažu iz kompanije. Ipak, proizvodnja je zakazana tek za kraj 2023. godine, do kad bi sopstvena fabrika kupljena u američkoj saveznoj državi Misisipi, u gradu Tjunika Kaunti trebalo da krene s radom nakon preuređenja i proširenja. Inače, pogoni su kupljeni da bi se u njima sklapao sportski automobil koji smo pomenuli, to jest Qiantu. Ideja je da se s prodajom krene u drugom tromesečju 2024. godine.

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments