1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Jedini kupeoliki terenac UAZ-a
Zanimljivost dana: Jedini kupeoliki terenac UAZ-a

Zanimljivost dana: Jedini kupeoliki terenac UAZ-a

862
0
Podelite sa prijateljima:

Sovjetski terenac UAZ-469 je na svet došao kao proizvod Uljanovskog automobilskog zavoda i kao naslednik modela GAZ-69, a namenjen eksploataciji u oružanim snagama te države. Bio je u voznom parku i ostalih članica istočnog vojnog saveza, ali se našao i u službi ostalih brojnih državnih tela. Standardna verzija je nudila mogućnost prevoza do sedam osoba, dok je za pogon bio zadužen četvorocilindarski benzinac zapremine 2.445 „kubika“ sa 75 konjskih snaga. Motor je bio nadaleko poznat po tome što se zadovoljavao benzinom niske oktanske vrednosti (72).

Kao glavna prednost ovog terenca se oduvek navodila izvanredna prohodnost po svim bespućima, a njih je u Sovjetskom Savezu bilo napretek, kao i jednostavnost svih mehaničarskih intervencija. Iako izvorno nije bio planiran za prodaju fizičkim licima, do njih je ipak pronalazio put nakon rashodovanja u državnim organima, a onda se pojavila i varijanta UAZ-469B, namenjena civilima.

Takva modifikacija je imala skromniji klirens (220 mm) od vojne verzije (300 mm) i nije bila retkost na drumovima. Nakon što je model 469 preimenovan, nastavilo se s proizvodnjom za armijske potrebe do 2011. godine, dok su emisioni standardi uslovili i raniji prekid sklapanja civilne alternative.

Međutim, ma koliko čest bio u izvođenju 469B, ima i njegovih podvarijanti koje nisu viđane. Upravo takav je i prototip čiju je fotografiju pres služba ruskog automobilskog zavoda objavila pre par dana, a mi smo je ovde izložili kao naslovnu. Unikatni terenac UAZ-469B je zaslužio takav epitet zbog toga što mu je zadnji kraj izveden u stilu kupea, zahvaljujući čemu je dobio nadimak Kozlik.

Ovakva posebna verzija SUV-a je proizvedena tokom 1977. godine od strane profesionalaca iz Istraživačkog institua automobilske industrije NAMI, s ciljem da se eventualna serijska verzija upodobi za izvozne potrebe. Međutim, iako su planovi sovjetskih inženjera išli ka izvoznim mislima, oni nisu bili u liniji s idejama Državne planske komisije, koja je vedrila i oblačila u privredi te države. Naravno, bez političke podrške i bez uspostavljene finansijske konstrukcije, sve dalje od jednog prototipa je bila čista utopija.

Ipak, to ne smeta da navedemo da je UAZ-469B Kozlik bio prepoznatljiv po krovu od čvrstog materijala sa nagnutim zadnjim stubom. Dodatno, jednistveni Kozlik se mogao pohvaliti i različitim svetlosnim grupacijama, jednodelnim vratima s preoblikovanim ručicama za otvaranje istih i integrisanim staklima. što je dalje uslovilo i izmeštanje pozicije za metlice brisača. Nažalost, nemamo fotografiju iz putničke kabine, ali proizvođač tvrdi da je ona ugostila novu instrument tablu i modifikovani obruč upravljača.

Na kraju da kažemo, da iako sovjetski komunisti nisu odobrili pokretanje masovne proizvodnje istog, to ne znači da raznih varijacija na temu ovog terenca nije bilo. Mnogima je poslužio kao svojevrsna inspiracija i izazov, a posebno inostranim tjunerima, pa je tako u Italiji pre oko mesec dana, za sumu od 18 hiljada evra prodat jedan modifikovani UAZ-469 iz 1987. godine. Vidite ga u mini galeriji iznad ovog pasusa.

AutoRepublika

(862)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments