1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Stariji Suzuki Jimny preuređen u dvojaki teretni terenac
Stariji Suzuki Jimny preuređen u dvojaki teretni terenac

Stariji Suzuki Jimny preuređen u dvojaki teretni terenac

533
0
Podelite sa prijateljima:

Suzuki Jimny i otvoren tovarni prostor – najzad je sastavljeno ono što je trebalo sastaviti!

Kada na naše geografske širine uskoro ponovo dođu sneg i led, bićemo ponovo svesni: Suzuki Jimny je vozilo za kojim čeznu sve zimske službe, a ovo su razlozi za to. I lovci i šumari se zaklinju u male Japance, bas kao i mnogi privatnici koji jednostavno žele da savladaju težak teren sa ovim jeftinim i robusnim automobilom. Ali, ako moraju da se transportuju kabaste stvari onda Jimny ispada iz igre.

Rešenje bi bilo otvoren tovarni prostor, koji je Suzuki ponudio samo jednom sa svojim modelom SJ Samurai, koji je bio prethodnik Jimnija. Aktuelna generacija Jimnija GJ, postoji kao pikap – ali samo u ponudi jednog uvoznika sa Novog Zelanda. Evropski ljubitelji Jimnija mogu samo izdaleka da gledaju ovaj model. Vlasnici starijih modela, kao što je FJ, koji je bio u proizvodnji od 1998. do 2018. godine, takođe bi voleli da imaju Jimny u pikap varijanti!

Jimny kao teretno vozilo ili kao vozilo za sport i rekreaciju

Ove dve grupe korisnika Jimnija konačno mogu da dobiju ono sto žele! Krajem leta ove godine, britanska firma Samson Engineering Limited osnovala je marku Yomper 4×4. Svrha osnivanja jeste da Suzuki Jimny generacije FJ i GJ prerade u pikap. Prerada ide u dva pravca:

  • jedna varijanta je kamionet,
  • druga varijanta jeste stilski pikap, vozilo za sport i rekreaciju.

Obe varijante prikazane na fotografijama napravljene su na bazi FJ-a. Ukupna ponuda firme Yomper obuhvata ukupno pet varijanti ovih vozila: pored dve različite nadgradnje postoje i dva različita rastojanja osovina, serijski razmak je 2,25 metra a povećani 2,75 metara. Varijante su sledeće:

  1. Razmak osovina je standardni, to jest 2,25 m:

~ model „225B Bergan“, kod koga je tovarni prostor integrisan sa karoserijom vozila

~ model „225R Rustler“, kod koga je tovarni prostor nesto kraći nego kod modela „Bergan“

~ model „225FS Field Star“, koji ima tovarni prostor kamionskog tipa i sasvim je odvojen od karoserije.

Sve tri varijante imaju standardnu nosivost od 350 kilograma, a mogu se pojačati da bi se dostigla nosivost od 500 kilograma.

  1. Razmak osovina je povećan na 2,75 metara:

~ model „275C Commercial“, kod koga je tovarni prostor kamionskog tipa sa mogucnošću kipovanja

~ model „275K Karry“, tovarni prostor je kamionskog tipa, bez mogućnosti kipovanja, stranice su fiksne a pristup je samo preko zadnje klapne.

Oba modela sa produženim osnim rastojanjem imaju nosivost od 500 kilograma.

Varijanta 2 kamionet s dužim međuosovinskim razmakom
  1. Firma Yomper liferuje po zelji vozila sa golom sasijom, na koju kupac moze da montira nadgradnju po svojoj zelji.

Što se tiče pogona, na njemu nema nikakvih izmena, koristi se 100% serijski pogon. To mogu biti 1,3-litarski benzinac ili pak dizel motor zapremine 1,5 litra. Alternativno, postoji mogućnost da se ugradi i električni pogon! U ovoj preradi ucestvuje britanska firma Spark EV Technology. Firma Yomper za sada ne daje nikakve tehničke podatke o električnom pogonu.

Prihvatljive cene

Sve prerađene varijante imaju prihvatljive cene:

– Model „225B Bergan“ na bazi serijskog modela FJ košta oko 20 hiljada evra uvećano za porez na dodatu vrednost.

– Model „275c Commercial“ na istoj bazi košta oko 21.400 evra.

Tovarni prostor pikapa s kraćim međuosovinskim rastojanjem

Zaključak

Jimny je ponovo u Evropskoj uniji. Bez zadnjih sedišta se registruje kao teretno vozilo. Korak od serijskog vozila do pikapa nije više tako veliki. Ovaj korak Japanci nisu hteli da naprave ni kod prethodne, a ni kod nove generacije terenca Jimny, iako je razvoj u pravcu pikapa više nego realan! No, svejedno, privatne firme prave sa ovim preradama dobar posao.

Vladimir Matijašević

(533)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments