1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Skroz preuređen Ford F-250 iz 1979. godine u Raptor restomod
AR pijaca klasika: Skroz preuređen Ford F-250 iz 1979. godine u Raptor restomod

AR pijaca klasika: Skroz preuređen Ford F-250 iz 1979. godine u Raptor restomod

194
0
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji posedujemo klasični automobil znamo da oni mogu da budu velika noćna mora. Da, fantastično izgledaju, pokazuju nam period kada je daleko veća pažnja obraćana na detalje, i naravno ništa ne može da zameni zvuk njihovih fantastičnih motora, ali istovremeno su i neudobni, ne tako bezbedni i pritom toliko vibriraju tokom vožnje da nisu preporučljivi na duži period zbog ravnoteže sopstvenih bubrega.

Lako bi bilo reći da je najbolje rešenje ono da se spoji klasični stil s modernom tehnologijom ili kako bi se profesionalno reklo da se izvede „restomod“. Jedan čovek je uspeo da uradi tako nešto, i već danima oduševljava javnost na aukcijskom sajtu „Bring a Trailer“.


Vozilo s fotografija ma prvi pogled liči na značajno modifikovani Ford F-250 koji se proizvodio tokom 1978. i 1979. godine. Reč je o najvećem modelu F-250 u istoriji, koji danas uživa u velikom ugledu među kolekcionarima. Vlasnik navodi da papirologija takođe kaže da se vodi kao F-250 iz 1979. godine, ali na njemu nećete pronaći baš ništa iz ove godine, s izuzetkom dizajnerskih linija.

Naime, celokupna mehanika i enterijer su preuzeti iz modernog Raptora. Nije nam rečeno iz kog konkretno, ali kako se ispod haube krije 6,2-litarski motor, to nam govori da je reč o generaciji koja se proizvodila od 2011. do 2014. godine.

Razvijao je 411 „konja“ i maksimalnih 588 Nm obrtnog momenta, onda kada je bio u fabričkom izdanju, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog automatskog menjača. Međutim, ovaj konkretni primerak ima ugrađen i kompresor od strane Fordovog čuvenog partnera Roush Performance pa smatramo da je konačna brojka bliža onoj od 600 „grla“.

Ali nije samo mehanika preuzeta iz Raptora već je i enterijer, što nam govori da ovaj F-250 poseduje modernu tehnologiju kao što su automatska klima, navigacioni sistem i Fordov čuveni sistem MyFord za komandu nad celokupnom elektronikom.

Većinu nas ipak najviše zanima fantastični stil, a vlasnik tvrdi da je kompletirao vozilo tako što je spojio tri primerka. Naime, tokom 1979. godine F-250 još uvek nije bio u ponudi sa većim zadnjim vratima kao model koji možete da vidite na priloženim fotografijama, pa da bi se cela priča uklopila, i prednja vrata su morala da budu produžena.

Prikolica je prekrivena, a lagano se skida eliminacijom nekoliko šrafova. Moderne su i 17-inčne felne, pneumatici označeni sa BFGoodrich All-Terrain KO2 i kompletno ogibljenje koje je kombinacija onog sa Raptora, kao i specijalno urađenog od strane Ford Racinga.

Vozilo se trenutno nalazi u gradu Šeridan unutar američke savezne države Vajoming, a do sada je prešlo oko 72 hiljade milja (oko 115.200 kilometara). Na jednoj od fotografija možemo da vidimo da je ovo četvrti u nizu takav primerak, ali nije nam poznato koja firma se postarala za njegov razvoj i koliko ih je trenutno na ulicama.

Osam dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 112 hiljada „zelembaća“, a eksperti smatraju da će novi kupac morati da izdvoji oko četvrtinu miliona američkih dolara.

Kao što smo spomenuli na početku priče, „restomod“ je nekada najbolje rešenje… Samo što će vas koštati više nego originalni model ili onaj moderni od kog je pozajmio sve ostalo.

Zoran Tomasović

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments