1. Home
  2. Sajmovi
  3. Koncept Hyundai Seven kao najava krosovera Ioniq 7
Koncept Hyundai Seven kao najava krosovera Ioniq 7
1

Koncept Hyundai Seven kao najava krosovera Ioniq 7

99
1
Podelite sa prijateljima:

Menadžeri marke Hyundai mogu da odahnu. Prošla je njihova glavna premijera na Salonu automobila u Los Anđelesu. Predstavljen je veliki konceptni krosover Seven, a vođeni analogijom sa situacijom viđenom prilikom razvoja serijskog električnog automobila Ioniq 5 koji je nastao na temelju pre dve godine viđenog koncepta Hyundai 45, novitet je prethodnica novog Ioniqa 7.

Eksterijer „sedmice“ je uobličen poštujući iste principe koji su aplicirani i kod minivana Staria. Glavna obeležja uključuju dvodelne sekcije, odnosno praktično dvospratni prednji deo vozila, četvorougaone „lukove“ iznad točkova i bezmalo potpuno ravnu haubu.

Točkovi poseduju pokretne sekcije koje su tako dizajnirane da unaprede aerodinamičke parametre. Njihovim radom upravlja elektronika, uz mogućnost otvaranja zakrilaca kako bi se rashladile kočnice. Međuosovinsko rastojanje koncepta je na nivou od 3,2 metra, i to je otprilike jedina za sada obajvljena informacija iz spektra tehničkih specifikacija. Ovde ćemo podsetiti da serijski Hyundai Palisade poseduje „samo“ 2,9 metara razmaka između prednje i zadnje osovine.

Desna strana vozila poseduje par vrata, ali ne i B stub, ali se zato s vozačeve strane nalaze samo jedna vrata. Asimetrija koju smo opisali nastaje zbog postavke enterijera koju Korejci nazivaju Premium Lounge, a koja podrazumeva, napred pričvršćene dve masivne fotelje, dok se u zadnjem delu vozila nalazi sofa nalik onoj koja bi mogla da krasi dnevnu sobu u domu.

Za dekoraciju enterijera se nije štedelo na bambusovom drvetu, a instaliran je prikladan tepih. U kabini je mnoštvo polica i ormarića, a dostupan je rashladni uređaj koji bi trebalo da temperaturu prikladnih napitaka drži na prijatno niskom nivou.

Hyundai Seven je zamišljen kao autonomno vozilo pa tako prednja sedišta mogu da budu potpuno izokrenuta, odnosno usmerena tako da, u konjukciji s ostalim elementima kabine, formiraju postavku karakterističnu za dnevnu sobu i ugodno porodično ili prijateljsko druženje. Na plafonu je montiran poveći ekran, dok je razumljiv izostanak papučica za kočnicu i gas, kao i obruča upravljača.

Iako svih ovih konvencionalnih delova vozila nema, montirana je upravljačka palica, takozvani džojstik koji izranja iz desnog naslona za ruku pričvršćenog za „vozačevo“ sedište.

Kao što već napisasmo, veoma je malo detalja o tehničkim rešenjima. Zna se da je Hyundai Seven postavljen na modularnu platformu E-GMP koja obezbeđuje instalaciju sistema s naponom od 800 volti. Zahvaljujući tome, koncept bi bilo moguće dopunjavati na brzom punjaču kapaciteta do 350 kW.

Bateriju je moguće dopuniti od 10% napunjenosti do 80% od ukupnog kapaciteta, za samo dvadeset minuta. Obelodanjeno je i da je anticipirana autonomija ovog krosovera zavidnija od 480 kilometara.

To bi otprilike bilo sve što se zna do ovog trenutka. Serijska verzija krosovera s oznakom Hyundai Ioniq 7 sigurno se neće pojaviti pre 2023. godine, a i kada se to dogodi, onda će komercijalna modifikacija posedovati putničku kabinu klasične koncepcije, ali se zato izgled spoljašnosti grdosije neće izmeniti u većoj meri.

Na kraju još da dodamo da će pre krosovera Ioniq, odnosno već tokom 2022. godine, debitovati serijski izveden sedan Ioniq 6. Ova limuzina je najavljena prikazom prototipa Hyundai Prophecy, što se zbilo pre nekih osamnaest meseci.

AutoRepublika

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sklekovaca

Huh, ala oni lutaju sa ovim dizajnom. Jesu hrabri, ali… preteruju. Imao sam par hyundaija, vozio se bezbrizno i bez kvarova za male pare dugo, ali toga vise kod njih nema, barem ne za male pare ocigledno.