1. Home
  2. Vesti
  3. Vodeća japanska firma omogućava kupcima plaćanje automobila u kriptovaluti Bitcoin
Vodeća japanska firma omogućava kupcima plaćanje automobila u kriptovaluti Bitcoin
1

Vodeća japanska firma omogućava kupcima plaćanje automobila u kriptovaluti Bitcoin

438
1
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih kompanija u Japanu – Idom, angažovana u automobilskoj industriji i prodaji korišćenih vozila, ušla je u partnerstvo sa najvećom menjačnicom kriptovaluta Bitflyer, kako bi svojim kupcima omogućili vršenje isplata za kupljene polovne automobile, u salonima širom Japana, u bitcoin valuti. 

Ovu praksu, Idom pokreće na 26 prodajnih mesta, uz planove da se ovaj vid plaćanja proširi i na 550 drugih lokacija.

Kompanija koja je listirana na Tokijskoj berzi (Tokyo Stock Exchange) – Idom Inc. je angažovana u distribuciji polovnih automobila. Ranije poznata kao Gulliver International Co. Ltd, kompanija upravlja mrežom prodajnih mesta, na kojima se vrši otkup i prodaja korišćenih vozila još od 1994., širom Japana.

Prema navodima pomenutog društva, zauzimaju najveći udeo na domaćem tržištu, kada je u pitanju trgovina polovnim vozilima. Pored toga, prvi su i po kriterijumima broja prodatih četvorotočkaša, i po finansijskom volumenu takvih transakcija. Idom je vlasnik kapitala zavisnih društava koja posluju na američkom i novozelandskom tržištu, a poseduje i 67% udela u australijskom Buick Holdings Pty Ltd, koji se bavi prodajom novih vozila.

Idom je obelodanio, tokom prethodne nedelje, da će lanac za prodaju vozila, koji je pod njihovom kontrolom, a koji se zove Liberala, početi 20. decembra sa naplatom za prodata vozila u bitcoinima. Liberala je specijalizovana u prodaji vozila marki Bentley, BMW i Audi. Ovakav vid plaćanja je moguć, zbog saradnje sa najvećom kućom (po obimu trgovanja) iz oblasti kriptovaluta – Bitflyer.

Ukupno 24 prodajna mesta u Liberala lancu, primaće bitcoine u protivvrednosti od najviše 100 miliona jena, što je ekvivalent 888 hiljada američkih dolara. Radnje su locirane u Hokaidu, Tohoku, Kantou, Čibi, Kansaiju, Čugoku / Šikokuu i Kjušuu.

Idom u svom posedu ima i Gulliver brend, koji upravlja nad 550 prodavnica u Japanu. Ukupan obim prodaje Gullivera iznosi oko 300.000 jedinica dok je visina prihoda 3 miliona jedinica. Idom je izdao sledeće saopštenje:

Na probnim osnovama, započeli smo sa priznavanjem bitcoina kao legitimnog sredstva plaćanja u okviru Liberale, a najozbiljnije razmatramo da učinimo isto i sa prodavnicama koje posluju pod brendom Gulliver, kojih je 550 u sistemu.

Ranije ovog meseca, još jedna kompanija iz istog biznisa, L’operaio započela je sa praksom prijema bitcoina, u svoja tri salona locirana u Tokiju. L’operaio je osnovan 1992. godine, a specijalizovao se u distribuciji luksuznih automobila, uvezenih iz Evrope.

Najviši iznos koji može biti plaćen bitcoinom je limitiran na 18.000 američkih dolara. Imajući u vidu rast tržišta, kao i porast broja vlasnika kriptovalute bitcoin, kompanija je izdala saopštenje za javnost, u kojem se navodi sledeće:

„Odlučili smo se da priznamo bitcoin kao sredstvo plaćanja kako bismo podigli nivo zadovoljstva kupca i pridobili nove mušterije.“

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Krenula je bitcoin kupovina-prodaja, super.