1. Home
  2. Vesti
  3. Seat najavljuje ažuriranu Atecu
Seat najavljuje ažuriranu Atecu
27

Seat najavljuje ažuriranu Atecu

439
27
Podelite sa prijateljima:

Španska marka trebalo bi da predstavi restilizovani SUV 15. juna, a sada je javnosti prikazana fotografija zadnjeg dela osveženog modela. 

Ateca je veoma bitan model za Seat, i jedan je od stubova ovog brenda. Kolika je važnost ovog SUV-a za proizvođača iz Barselone najbolje govore prodajni podaci za prošlu godinu. Seat je u 2019. godini isporučio 574.000 automobila, od čega je oko 98.000 primeraka otpalo na Atecu. Rezultat je još i bolji kada se sagleda koliko je kompetitivan ovaj segment gde se uz španski model između ostalih nalaze i Nissan Qashqai, Peugeot 3008 i VW Tiguan…

Na osnovu prikazane fotografije možemo zaključiti da će zadnji deo automobila doživeti nešto veće promene nego što se to očekivalo. Vidimo drugačiji oblik svetlosne grupacije, drukčiji oblik petih vrata, kao i novi odbojnik.

Promena će biti i na anfasu restilizovanog španskog SUV-a, što se dalo zaključiti na osnovu brojnih paparaco fotografija koje su nastale u prethodnom periodu. Osvežena Ateca imaće novu, veću rešetku, kao i nešto drugačiji oblik branika i „maglenki“.

Izmena će sigurno biti i u kabini, a najveća novina trebalo bi da bude implementacija digitalnog instrumentalnog panela, ali i većeg displeja za upravljanje informativno-zabavnim sistemom.

Ipak, najveće promene se očekuju na polju ponude agregata. Kod benzinaca uvodni motor ostaje trocilindarski 1,0 TSI, a u ponudi će biti i 1,5-litarski četvorocilindraš sa 150 ks. Vrhunac će, kao i kod modela Leon, predstavljati 2,0 TSI sa 190 konjskih snaga.

Novost je i da će 1,6-litarski TDI najverovatnije izostati iz potrfolija pogonskih jedinica kod Atece. Umesto njega, kupci će moći da odaberu samo 2,0-litarski dizel agregat u dve varijante: sa 110 ili 150 ks. Što se tiče elektrifikacije, čini se da je u ovom trenutku isključena mogućnost plug-in hibridnog modela, ali da je moguće da će biti ponuđena neka vrsta mikrohibrida.

No, o tome ćemo više saznati naredne nedelje kada Seat i zvanično prikaže osveženu Atecu.

AutoRepublika 

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Detaljno sam gledao Atecu u salonu ( u par navrata) tek nakon što je lansirana. U sve tri paketa opreme. Mesta je, naravno, baš bilo dovljno i to čak i za mene kao psa jazavičara u 3XL izdanju. Ali, onaj baznjak je (meni) baš bio „gadan“ (znam da je to ružno tako reći, ali, tako sam „osetio“).
Ko zna, možda posle „fejslifta“ opet prošetam pedale do „saluna“.

Don

Sjedio ja u njemu i aroni(onaj manji na bazi Ibize) pa mi taj manji bio draži, lijepo se sjedi taman za grada, al hoce 22000 za osnovnog benzinca. Auto se kupuje prek neta dje par hiljada jeftiniji a u salonu se samo gleda i proba .

D_C

Mozda gresim ali mislim da se implementacija digitalnog instrumentalnog panela vec dogodila a i 2,0 TSI sa 190 konjskih snaga je odavno u ponudi tako da je jedina razlika kod benzinaca zamena 1.4TSI sa 1.5TSI EVO. Ne spomenuste da li ostaje 2.0TDI od 190ks. Pitanje za Morona: Ovaj auto je cesta pojava na putevima CH i imao sam prilike da sedam u njega. U jacim paketima opreme i sa nekim zanimljivim bojama (bakarno narandzasta, plava, zelena) auto izgleda izuzetno pozeljno a cak i takav (dobro opremljen) cena je i dalje pristojna. Medjutim, ovde na portalu, iako se cesto prica o… Pročitaj više »

TNT

Umesto @morona, uzeću slobodu da i ja kažem poneku. Lično sam uzimao u razmatranje Ateku, čim se pojavila. Imala je sjajne akcijske cene, mogla je još pre dve godine da ima digitalni instrument panel; sve doplate za sličnu (da ne kažemo identičnu) opremu su bile niže nego za braću iz ostatka VAG grupacije, dva puta sam ga uzimao na probnu vožnju, ali… Automobil je spolja izuzetnog izgleda – LED svetla obavezno, izbor boja super, ali unutrašnjost je blago rečeno katastrofa. Sve prosto vrišti od onoga – da sam imao više para, dobacio bih barem do Škode, ako ne do VW… Pročitaj više »

D_C

Hvala na odgovoru. Ako zanemarimo klase, Ateca je vrlo prostran auto dovoljan za cetvoroclanu porodicu gde i nesto ‘duza’ 2 tinejdzera mogu da se udobno smeste na zadnju klupu. Sto je strogo gledano po unutrasnjim dimanzijama, ipak stavlja pre kao pandana CX-5. Takodje performanse modela od 190ks (mada ni verzije od 150ks nisu lose) bi trebalo da su bolje od Mazde, pogotovo 2.0TSI naspram Mazdinog benzinca. Koliko znam, 2.0TDI je danas jedan od rafiniranijih u svojoj kategoriji pa mislim da bi i po NVH (noise vibration harshness), Ateca mogla da prijatno iznenadi naspram Mazde dizel.

moron

D_C Sve je tako kako kažeš, Seat je dosta „zanemaren“ u Srbiji, a zašto je to tako, pojma nemam. Sigurno je da ima više razloga, ali, šta je … Bem li ga. Inače, znam dobro jednoga koji vozi Atecu 2,0 TDI DSG 4WD u top paketu i on kaže da je prezadovoljan. Mada mislim da nisam stilista, meni lično ne leži dizajn eksterijera ni Atece, a ni njene aktuelne sabraće iz VW grupe, dok mi je, recimo Ibiza, prelepa i spolja i unutra. I žao mi je što kolege nisu bile za to da se „malo odreši kesa“ i umesto… Pročitaj više »

D_C

Ne svakako. Tu smo negde… Ni meni se Tiguan i Karoq ne svidjaju. Koraq je onako bas penzionerski auto a Tiguan nekako neskladan sa farovima velikih povrsina napred a malim zadnjim svetlima. Ateca mi pogotovo u jacim verzijama, gde je blago nakicena i u interesantnijim kombinacijama boja izgleda zanimljivo i mladalacki. Mogao bih da je zamislim kao daljeg (i naravno jeftinijeg) rodjaka Stelvija. A kako je u medjuvremenu i VW pojeftinio enterijer Tiguana, barem ja ga ne vidim kao poseban stepenik iznad u odnosu na ova dva. Kodiaq i Tarraco mi se dopadaju, Kod Kodiaq-a vise enterijer, kod Tarraco vise… Pročitaj više »

орангутан

Да се непозван убацим: Порше конфигурише и „термински“ купује на стотине углавном 1.6 и 2.0 дизела и за Атеку и за Тигуана а слично и за Q аудије, те они имају „специјалне“ иоле нормалне цене и њих гурају. Мислим да се Тигуан може поручити и 2.0TSI али цена вероватно иде у небо. Једно време је за Тигуана у ценовнику за СРБ био само 1.4 TSI само 2 WD а мислим да га сад и нема. Атека има 2.0TSI 4WD као Купру. Одлична је понуда Tiguan Highline 2.0 TDI DSG 4MOTION + додаци за 34К, има баш све што треба обичном… Pročitaj više »

D_C

A ja sumnjao upravo suprotno, da su cene Atece nabudzene kao da je Porsche pa zbog toga ne ide. Medjutim mogu da zamislim da neko u Srbiji i bude zainteresovan za isti, ali kada uvidi da moze da dobaci do Tiguana, da se odlucuje za njega jer je ipak VW – VW. BTW, iznenadio me je podatak do kog sam upravo dosao, da je Tiguan nekih 12cm duzi i ima 4cm duze medjuosovinsko rastojanje. Bio sam ubedjen da su Karoq/Ateca/Tiguan potpuni blizanci.

moron

Ne, nisu isti. Tiguan je veći. To za koliko je veći je maltene klasa iznad.
Inače, mene je „jedan odavde“ čak i nagovarao baš na onaj Tiguan koji je @орангутан gore pominjao, ali, ja sebe prosto ne mogu da zamislim u tom vozilu.
„Da me ubiješ“, ali, ne mogu 🙂

TNT

Ustvari, to je plod one čudne VW politike, sa kojom smo upoznati svi u relacijama Polo, Golf vs Fabia, Oktavia: T-Roc < Karoq = Ateca < Tiguan. Kada imaš više para i kupuješ "skuplje", plati više za manje.

Dikh tu kava

То је зато што имаш неразумљиво чудну, усуђујем се рећи, девијантну фобију од неоснованог обогаћења твојом потенцијално фауве брендираном ствари од стране непознатих обогаћивача, а што ти се са цервеом у СРБ може десити само у лошем сну, при чему не имплицирам компарацију по квалитативним принципима.. Једино кога баш жуља панорама, тај Мазду и Хонду разматрао не буде..

moron

Da, kao što Golf smatram „tudjim vozilom“, isti je (još veći) u mojoj glavi slučaj/problem i sa Tiguanom. Ja ne sumnjam da su to odlična vozila, u Srbiji i daleko „bolja kupovina“ od bilo čega drugog, ali, prosto, to nije za mene. Sa tom razlikom što mi se, recimo, sam po sebi Golf dizajnom dopada, Passat (posebno karavanski) takodje, ali, Tiguan spolja … Meni ne. I to što je paket opreme viši ( sa više hrom plastike), to mi stepen „nesvidjanja“ Tiguana još više raste. Neki defekt u mojoj glavi. Posebno, jer su motori u Tiguanu daleko potentniji.

TNT

Pa sad, to „daleko bolja kupovina od bilo čega drugog“ je nešto sa čime se ne mogu složiti. Kada malo dublje uđeš u njihov konfigurator, pogledaš kako „ako hoćeš A onda mora B, a to povlači i C“ dođeš do cifara gde eto tebe u premijum segmentu, pa dodaš još malo po principu kad ide krava, neka ide i tele – bar znaš šta si kupio.

don

pa kod vw je incest na djelu, tu ne znas ko koga vise j…e, samo modeli ispadaju na istim platformama, a razlike u farovima i znacki na haubi. 🙂
glede dileme, zemi se cupru, lakse se dise.

орангутан

Естетику на страну, помињао сам овде једном разлику у завршној обради: Тигуан 4WD се прави у немачкој а 2WD другде ваљда у чешкој, е сад нема директног поређења јер се и материјали разликују, али утегнутост немачке варијанте је неупоредиво боља. Атеке различитих погона се мислим исто праве на различитим местима али тешко у немачкој. Тако да је потпуно јасно за ове скупље 4WD варијанте што се људи одлуче за VW је ипак VW, утисак солидности и трајности је невероватан, упоредив са бољим Аудијима. Комоција – поменута 3ккм вожња следећа 4 примерка: 1х 195 цм/120кг, 2х 175цм/130+кг, 1х 177цм/75кг, препун гепек,… Pročitaj više »

D_C

Ateca i Karoq se sklapaju na zajednickoj traci u Ceskoj dok je moguce da Tiguan 2WD stize iz Meksika.

A ovo poslednje, da auto uvek treba da ima dovoljnu rezervu snage, potpisujem. To mi je faktor br 1 pri kupovini i po meni prvi i najvazniji faktor za relaksiranu voznju. Na komentare tipa ‘imas sport dugme za uzbrdo’ mogu samo da se nasmejem.

TNT

Pa iz MEX dolazi i svaki Q5 – zašto je to nužno mana? Ne znam da ta fabrika ima problem sa kvalitetom?

D_C

Ne vidim gde je u mom komentaru izreceno da li je to mana, prednost ili nesto trece. Jednostavna konstantacija da ukoliko 2WD ne dolazi iz Wolfsburga, vrlo je lako moguce da stize iz Meksika. Sa moje strane kraj price i bez ikakvog iznosenja stava.

don

bice mana za megdana, tj ako ikad pozelis da ga uvezes, a posto nije iz EU, tvoja drzava citaj Srbija ti nabije carinu, jer je iz meksika!

орангутан

Мало више неоснованих предрасуда и уопштавања, бар код мене, а понегде мало и стања ствари. Волим да замишљам да ми је ауто правио Јошидо или Фриц, а не Рејмондо или Тарик па донекле и Павел, чак и ако Клаус или Хидео држе бич над њима …, пошто нисам шовино-расиста ту ми је и Дик из Спартанбурга … 🙂 Сигурно да не постоји разлика у квалитету то су више него озбиљне фирме, уз Q5 (Q3?) и овај натприродни нови Х5 је ваљда само из Спартанбурга а и Х3, нигде по страним форумима не видех да се неко жалио. А има пуно… Pročitaj više »

D_C

Gledaj ovako, ukoliko je ‘Made in Germany’, njega su sklapale ruke nekog Tucina, Kurda, balkanca, Arapina, ili svernoafrikanca. Male su sanse da je tu neki sraf zavrtao Fric, Hajnc ili Wolfgang. A ako je ‘Made in UK’, onda su ga radili Indijci, Sri-Lankezi, Pakistanci, ljudi iz istocne Afrike ili Nigerije… To je danas realnost…

Da se na vreme ogradim, opet samo Jednostavna konstantacija bez iznosenja bilo kakvog stava.

орангутан

Видим да се мој неуспешни покушај аутоироније пренаглашавањем најбаналнијих стереотипа, разбио о стену суровог тевтонског доцирајућег рација, ни смајли није помогао.

TNT

@orangutan, da li to znači da bi danas pre uzeo Tiguana od CX-5?

орангутан

Не никако, Мазда ми се неупоредиво више допада шта год то значило, а поуздано се лепше вози. Тигуан је само „најбоље из Немачке“ а то није мало. Е сад кад бих куповао ауто за пензију да ми траје до краја дуњалучких дана, …, не знам … ипак Лексус

TNT

Tako sam i mislio, htedoh samo da proverim – a Tiguan je daleko od „najboljeg iz nemačke”…

орангутан

Ма наравно, само најбољи генералиста за акцијских 35 к ојра, као оне пензионерске Мефисто ципеле, (пре)удобне и неуништиве и баш ништа више.