1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Francuski vodonični kamion se sprema za Dakar 2022
Francuski vodonični kamion se sprema za Dakar 2022
1

Francuski vodonični kamion se sprema za Dakar 2022

746
1
Podelite sa prijateljima:

Upotreba vodonika kao energenta sve se više uspostavlja kao konvencionalno rešenje, kako u segmentu teških komercijalnih vozila i velikih proizvođača, tako i među manjim akterima na tržištu. Tako je na primer mala francuska kompanija Gaussin, koja je poslovanje započela razvojem konvencionalnih šlepera, sada odlučila da se prekvalifikuje na kreiranje vodoničnih kamiona. Čelnici ove firme su za sopstvenu marketinšku platformu izabrali, ni manje – ni više već maraton znan kao reli Dakar.

Kompanija je bila prisutna, mada manje vidljiva, na reliju Dakar čak i prošle godine kada je podržala francuski tim Rebellion. Ali, u međuvremenu su ambicije porasle i sada su u toku pripreme Gaussina za samostalno učešće na takmičenju, i to s vodoničnim kamionom.

Sama pojava ovog teškaša se može opisati futurističkom, pa čak i ako znamo da se radi o trkačkom vozilu. Primenjen je ogroman jednokabinski koncept s uspravno postavljenim farovima izvedenim u LED tehnolgiji, a nešto slično smo viđali na električnim autobusima koji služe u javnom prevozu Moskve, a koje smo nedavno pominjali zbog učestalog samozapaljivanja.

Da se vratimo mi ovom atleti iz Francuske i da kažemo da je za stil i kombinacije grafika na vozilu, zaslužna čuvena italijanska dizajnerska kuća Pininfarina.

Ali, ono što je ovde daleko interesantnije jeste „mehaničko punjenje“ kamiona. Dakle, zna se da je svaka od osovina ovog strujnog monstruma opremljena električnim motorom koji isporučuje sirovih 300 kilovata snage, pa tako ukupna moć broji 600 kW, ili ako vam je draže 816 konjskih snaga. Motorima se energija doprema iz baterije kapaciteta 82 kW/h, koja se dopunjava zahvaljujući procesu koji se odigrava u elektrohemijskom generatoru s vodoničnim ćelijama kapaciteta 380 kW. Rezervoari (cilindri) za smeštaj komprimovanog vodonika su u stanju da prime do 80 kilograma energenta.

Istovremeno je najviša brzina ovog kamiona ograničena shodno tehničkoj regulativi na cifru od 140 km/h. Konstruktor je najavio da je vodonik u cilindrima dovoljan da se bez dodatnih kasniji dopuna prevali najmanje 250 kilometara, a tim francuske kompanije će moći da računa i na posebnu cisternu koja će poslužiti za prevoz vodonika namenjenog za dopunu cilindara na takmičarskom vozilu. To je proces koji će se kompletirati za nekih dvadesetak minuta. Međutim, razvojni tim nije saopštio kako namerava da prevaziđe situacije u kojima je neminovno da pojedine etape mere veći broj kilometara od autonomije vozila. Ne znamo ni da li će organizatori dopustiti dopunu rezervaoara na takmičarkim vozilima dok trka još traje.

Uključivanje vodoničnog kamion u takmičenje predstavlja jedan od ključnih momenata plana organizatora da takmičenju dodaju „zelenu“ notu. Ideja organizatora nadmetanja jeste da do 2030. godine, reli Dakar postane ugljenično neutralan događaj, pa ostaje pitanje kako će se toj zamisli prilagoditi i drugi proizvođači.

Brooklyn Borough viđen između dva čuvena mosta Njujorka, to jest mostova Manhattan Bridge i Brooklyn Bridge. Prikazana je ilustracija u retro-koloru

Što se tiče francuske kompanije Gaussin, možemo da navedemo da smo čitali izveštaje u kojima se navodi da će njihove drumske verzije teškaša koristiti identičnu tehnološku platformu koja je poslužila i za proizvodnju trkačkog primerka. Gama kamiona francuske marke će uključivati predstavnike iz različitih segmenata, uz opasku da će i u tom poslu biti angažovana kuća Pininfarina, ali i da će autonomija teškaša biti uvećana do 800 kilometara vožnje s jednim punjenjem.

Za kraj još da kažemo da je zakazano da proizvodnja serijske verzije započne krajem naredne godine, za šta su u toku pripreme u fabrici izgrađenoj u Francuskoj. Za sada još uvek možemo da čitamo o njihovim planovima u stilu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“, ali konkretnijih pojedinosti na ovu temu još uvek nema.

AutoRepublika

(746)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Dude

Covece, koji ce to BOOM! da bude, kad se ispretura po onoj pustinji.