1. Home
  2. Video
  3. Prodaje se nekadašnja staza za testiranje kompanije Holden (VIDEO)
Prodaje se nekadašnja staza za testiranje kompanije Holden (VIDEO)
3

Prodaje se nekadašnja staza za testiranje kompanije Holden (VIDEO)

1.08K
3
Podelite sa prijateljima:

Slavni australijski automobilski brend Holden je protekle godine često bio predmet pisanja medija. Nažalost, vest nije bila pozitivne prirode, i vlasnik kompanije Holden, američki General Motors je najavio da će ta marka biti eliminisana sa tržišta, o čemu ste mogli da čitate ovde. Ali, kao i svaka druga kompanija sa bogatom istorijom, Holden je iza sebe ostavio veliku tradiciju po kojoj će se sigurno pamtiti, i uvek privlačiti pažnju svih onih kojima „benzin teče kroz vene“.

Današnja priča nije o nekom vrednom četvorotočkašu, već o stazi za testiranje koju je nekadašnji australijski gigant koristio veliki broj decenija u razvoju svakog sopstvenog modela.

Zvanično ime staze je Lang Lang Proving Ground i nalazi se u istoimenom gradu lociranom oko devedeset kilometara jugoistočno od Melburna. Staza je originalno izgrađena još 1957. godine na mestu površine 870 hektara. Lang Lang odlikuju putevi u dužini od 44 kilometra, od čega je ovalni (kružni) deo dugačak 4,7 kilometara za testiranje vozila kada se voze velikim brzinama, zatim je tu i 5,5 kilometara za vožnju kroz krivine i 1,8 kilometara za testiranje buke.

Naravno, nisu svi putevi na stazi asfaltirani, već postoje i oni koji zadaju posebne muke sistemu ogibljenja, a na lokaciji se nalazi i poveća laboratorija za utvrđivanje emisije izduvnih gasova i bezbednosti.


Nakon što je Holden bankrotirao sredinom protekle godine, vlasništvo nad Lang Langom je preuzela firma VinFast iz Vijetnama za sumu od 36,3 miliona američkih dolara. Ali, manje od godinu dana kasnije, vlasnik želi da se povuče iz cele priče i da se fokusira na domaće tržište. Predstavnici VinFasta kažu da je ovaj potez neočekivan i da je svetska kriza prouzrokovana epidemijom virusa korone glavni razlog zašto se privremeno povlače iz države kengura i žele fokusirati samo na Aziju.

Pretpostavlja se da će novi vlasnik morati da izdvoji identičnu sumu novca, a neki izvori kažu da je i vlada pokrajine Viktorija zainteresovana za kupovinu. Razlog leži u podatku da je Lang Lang poprilično izolovan od ostatka sveta i da je tokom poslednjih šezdeset i kusur godina privukao veliki broj životinja od kojih su mnoge zaštićene vrste.


Spomenućemo i podatak da je staza bila zatvorena za javnost sve do prošle godine kada je legenda australijskog šampionata Supercars, Kreg Lovndes publici pokazao neke detalje. Takvu vožnju možete da vidite na priloženim snimku.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(1080)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Gledam ove Holdene izgledaju kao neka tjunirana verzija Opel Rekorda.

TheStig

Predobre su mašine bili. Ausie-ji kad nabudže…veći redneci od Amera.😁