1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Novi elektromobil će se na parkingu baviti iskopom kriptovaluta (VIDEO)
Novi elektromobil će se na parkingu baviti iskopom kriptovaluta (VIDEO)

Novi elektromobil će se na parkingu baviti iskopom kriptovaluta (VIDEO)

584
3
Podelite sa prijateljima:

Novo električno vozilo je, shodno objavi proizvođača, uspelo da izrudari kriptovalute vredne 350 američkih dolara tokom prethodnog meseca.

U pitanju je trotočkaš proizveden od strane kanadske kompanije Daymak. Model koji je nazvan Spiritus je sposoban da otkopava različite virtualne valute, od bitkoina do dogekoina. Ceo proces se odigrava u trenucima dok je automobil parkiran, a energija za rudarenje, koje je inače energetski intenzivan posao, dolazi od strane solarnog panela montiranog na plafonu, pa se ne troši ni gram struje iz glavne baterije.

Prema onome što izjavljuje Aldo Bajoči, kao izvršni direktor kompanije, automobili u proseku budu parkirani po 23 časa na dan, ne radeći, odnosno ne služeći nikakvoj svrsi. „Maštamo o budućnosti u kojoj će putarine, naknade za parking i porudžbine koje se preuzimaju iz automobila, biti plaćane upotrebom virtuelnih valuta“ kazao je on.

Daymak Spiritus se oslanja na sopstvenu tehnologiju Daymak Nebula, koja se sastoji od sistema za rudarenje kriptovaluta i digitalnog novčanika u kom se iskopani kripto-novčići čuvaju.

Rudarenje virtuelnih novčića je prenošeno uživo preko kompanijskog vebsajta, a vozilo je za dan uspelo da generiše sumu od 11,83 američkih dolara.

Međutim, ovo vozilo koje kontakt s podlogom ostvaruje na tri točka nije u prometu, već će to biti tek od 2023. godine, ako sve protekne kako treba. Sada ga je moguće naručiti, a od „opreme“ birate kriptovalutu za koju će automobil biti opremljen da je iskopa.

Najskuplja verzija Spiritusa će se oslanjati na električni motor koji razvija 150 konjskih snaga, a koji gorivo dobija iz baterije kapaciteta 80 kWh. To bi trebalo da bude dovoljno za 483 kilometra bezbrižne vožnje. Karakteristično testno ubrzanje (iz mirovanja do „stotke“) je zamišljeno da potraje samo 1,8 sekundi, i novitet bi trebalo da razvija najviše do 209 km/h.

Proizvođač tvrdi da će Spiritus biti moguće u potpunosti dopuniti električnom energijom za manje od 120 minuta, ali još nije pričao ništa o ceni noviteta.

AutoRepublika

(584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Sve dok ne zabrane kripto valute…🙂

BojanNeki

Zabranjena je i marihuana zadnjih 50 godina pa se uveliko koristi, i na kraju će je dekriminalizovati i legalizovati. 🙂

BB

Daymak kupi kajmak…