1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će sintetička goriva spasiti benzinske agregate?!
Da li će sintetička goriva spasiti benzinske agregate?!
0

Da li će sintetička goriva spasiti benzinske agregate?!

1.19K
0
Podelite sa prijateljima:

Stručnjaci daju oprečna mišljenja o novoj, ili bolje reći poslednjoj nadi za benzinske motore.

Ukoliko se sintentička goriva razviju na odgovarajući način, mogla bi se iskoristiti za dalju proizvodnju SUS modela. To bi sve značajno produžilo životni vek takvih automobila koji se trenutno povlače pred EV navalom.

Porsche je definitivno najglasniji proizvođač kada se govori o sintetičkim gorivima. Nemačka marka je već stvorila fabriku koja će se baviti proizvodnjom pomenute tečnosti, a sam pogon lociran je u Čileu. Porsche tvrdi da će sintetička goriva omogućiti i da SUS modeli budu karbon neutralni, a navedena fabrika za stvaranje neophodne energije za proizvodnju koristi snagu vetra.

U budućnost ovakvih goriva veruje i BMW, koji je prošle godine investirao u start-up Prometheus Fuels. No, nisu svi oduševljeni sa sintetičkim gorivima. Dok jedni veruju u šansu za termičke pogonske jedinice, drugi kritikuju ovakav pristup…

Internacionalna organizacija “Savet za čisti transport”, ističe da je proizvodnja sintetičkih goriva ekonomski vrlo izazovna, kao i da se tom prilikom emituje velika količina ugljen-dioksida. Takođe, navode da bi cena litra takvog goriva koštala između 4,5 i 7,5 (američkih) dolara! Osim toga, tvrde i da su motori koji koriste takvo gorivo vrlo neefikasni, te da je ukupna efikasnost agregata koji ga upotrebljavaju svega 16%!

No, sve to ne brine preterano uporni Porsche koji nastavlja sa razvojem sintetičkih goriva, s tim da najavljuju da će početak proizvodnje u Čileu startovati već sredinom naredne godine. Plan je da iduće godine Porsche stvori oko 130.000 litara sintentičkog goriva u Južnoj Americi, a ono će isprva biti korišćeno u nekoliko automobilskih šampionata sa kojima ova marka sarađuje.

AutoRepublika 

(1190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments