1. Home
  2. Vesti
  3. Finansijski direktor Volkswagena: muke s čipovima će se nastaviti još dve godine
Finansijski direktor Volkswagena: muke s čipovima će se nastaviti još dve godine
0

Finansijski direktor Volkswagena: muke s čipovima će se nastaviti još dve godine

218
0
Podelite sa prijateljima:

Raspoložive količine elektronskih komponenti najverovatnije neće biti dovoljne ni u naredne dve godine kako bi se zadovoljila tražnja, smatra glavni finansijski direktor grupacije Volkswagen, Arno Antilc. On je stav izneo u razgovoru s novinarima nemačkog dnevnika Boersen-Zeitung, a koji je objavljen u subotu.

Međutim, takođe je naveo i da će olakšanje u tom smislu početi da se oseća već i krajem tekuće godine i da će se zbog toga obim proizvodnje vratiti na nivo iz 2019. godine. To će biti moguće tek 2023, ali čak ni tada ponuda čipova neće biti dovoljno izdašna da bi pokrila tražnju za njima.

„Strukturalni problem nedovljne proizvodnje će tek biti rešen negde tokom 2024. godine,“ naveo je Antlic svoju percepciju.

Problem u proizvodnji je dodatno pogoršao rat u Ukrajini zahvaljujući kome su, usled nedostatka komponenti električnog ožičenja, neke smene u fabrikama germanske skupine, morale biti ukinuti. Ovo je bilo neizbežno, nastavlja Antlic, čak i u uslovima uspostavljanja novih odnosa s dobavljačima ovih komponenti iz drugih zemalja.

Upitan o tome kako bi sredstva iz moguće inicijalne ponude akcija kompanije Porsche AG, a koja je planirana za kraj godine, mogla da se koriste za jačanje finansija matičnog Volkswagena, Antlic je rekao da bi novac mogao pomoći u finansiranju softverske jedinice proizvođača automobila i njegovih planova za proizvodnju baterija.

„Samo oni koji mogu da osposobe sopstveni lanac snabdevanja baterijama, imaju prednost u ubiranju efekata ekonomije obima u oblasti elektromobilnosti. Obezbeđivanje lanca snabdevanja dolazi sa tim. Porscheova inicijalna ponuda akcija bi mogla da nam pruži mnogo više fleksibilnosti u finansiranju ovoga“, rekao je Antlic.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments