1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota C-HR zamalo sa maksimalnim ocenama na testovima bezbednosti u SAD
Toyota C-HR zamalo sa maksimalnim ocenama na testovima bezbednosti u SAD
1

Toyota C-HR zamalo sa maksimalnim ocenama na testovima bezbednosti u SAD

384
1
Podelite sa prijateljima:

Glavni razlog zašto Toyota C-HR nije dobila najviše ocene na testovima koje u Americi sprovodi Institut za bezbednost na putevima (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) su prednje svetlosne grupe koje su koristile zastarelu tehnologiju.

U ostalim segmentima testiranja, model za 2018. godinu se pokazao dobrim. U svih šest oblasti u kojim je podvrgnut iskušenjima ocene su bile od dobrih do odličnih na polju zaštite od čeonih sudara.

C-HR koji se inače proizvodi u Toyotinim pogonima u Turskoj, zaslužio je dobre ocene na testovima udaraca sa malim preklopom sa bočne strane u visini putnika u oba reda sedišta. Jednako dobro se pokazao i prilikom udaraca sa umerenim preklopom od napred i sa boka, kao i u oblasti testova čvrstine krovne konstrukcije, kao i zaštite glava putnika.

Mali krosover je zabeležio maksimalan rezultat u ocenjivanju sistema asistencije vozaču koji bi trebao da onemogući čeoni susar. IIHS testovi su sprovedeni na brzinama od 20 I 40 km/h, u kojima je vozilo trebalo da eskivira sudar. Prema američkim propisima, C-HR je opremljen i komponentom koja upozorava vozača na mogući frontalni sudar.

Nasuprot svim ovim ocenama stoji činjenica da su halogeni farovi kojima je C-HR bio opremljen, nedorasli zahtevima koji se postavljaju pred moderan automobil, jasno je iz nalaza IIHS-a: „neadekvatna osvetljenost u krivinama, kao i prekomerni odsjaj koji proizvode srednja svetla“.

Sistem kojim je standardno opremljen Toyotin krosover C segmenta, a koji automatski prebacuje dužinu svetlosnog snopa karakterističnu za duga ili srednja svetla, zavisno od uslova u saobraćaju, nije se pokazao kao baš korisan. Jedini efekat koji je vredan pomena, odnosi se na notornu činjenicu da dugačka svetla obezbeđuju duže vidno polje, navodi IIHS.

„Ukoliko bi Toyota ponudila prednje svetlosne grupe savremenije tehnologije, koja bi zaradila barem prelaznu ocenu, C-HR bi se glatko kvalifikovao za najvišu nagradu iz oblasti bezbednosti, Top Safety Pick. Ako bi pak krosover dobio svetlosne grupe koje bi zaslužile dobre ocene, onda bi C-HR mogao da računa i na mogućnost dobijanja priznanja višeg nivoa Top Safety Pick+,“ dodalo je regulatorno telo.

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ima logike. Farovi su zaista veoma bitan element aktivne bezbednosti.