1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota MR2 ponovo (možda) u serijskoj proizvodnji
Toyota MR2 ponovo (možda) u serijskoj proizvodnji
1

Toyota MR2 ponovo (možda) u serijskoj proizvodnji

347
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota je zaista prepuna iznenađenja ovih dana sa svojom ponudom sportskih modela. Pričamo o vozlima kao što su GT86 i Supra, koja svakako nisu razvijena samostalno, ali istovremeno dobijaju mnoštvo pohvala automobilskih medija. Ako je verovati kolegama sa sajta Spyder7, japanski proizvođač vozila će uskoro proširitu ponudu još jednim legendarnim sportistom. Reč je o modelu MR2, a Spyder7 kaže da Toyota trenutno razgovara sa nekoliko potencijalnih partnera koji bi bili voljni da podele troškove razvoja i proizvodnje.


Za one kojima je takva značka nepoznata, a sumnjamo da ima takvih, spomenućemo da se MR2 u originalnom izdanju proizvodio u tri generacije od 1984. do 2007. godine. Oba slova i broj su skraćenica za „mid-engine“ (motor postavljen u sredini), „read-wheel-drive“ (pogon na zadnjim točkovima) i „2-seater“ (dvoje sedišta).

Samo ime nam govori sve što je potrebno da znamo, a najviše pažnje je privukla prva generacija (1984-1989.) sa opcionim 1,6-litarskim motorom i kompresorom. Razvijao je 145 konjskih snaga i pružao ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi. Performanse na pravcu su bili manje bitne koliko je MR2 impresionirao ponašanjem u krivinama i masom od svega 1.130 kilograma.

Jedan od primeraka se čak takmičio i u čuvenoj Grupi B Svetskog reli šampionata (WRC), ali nakon osamdesetih godina je krenuo postepeni pad, ne samo MR2 već generalno svih malih dvoseda s centralno postavljenim motorom, pa su naslednici bili samo senke originala.

I ko je onda glavni favorit za partnerstvo sa najvećim svetskim proizvođačem? Ako je verovati spomenutom izvoru Spyder7, to je Lotus, sa kojim Toyota već ima dugogodišnje partnerstvo oko isporuke motora za njegove modele. Spyder7 navodi da je u izboru i Porsche, mada eksperti smatraju da je ova veza manje moguća zbog već poznatog Toyotinog partnerstva sa BMW-om.

Zatim sledi još jedno nagađanje, a to je ono da će novi MR2 pokretati benzinac sa šest cilindara zapremine 2,8 ili 3,0 litara. U kombinaciji sa električnim agregatom, snaga bi se trebalo kretati između 345 i 395 „konja“. Spyder7 nam kaže da će dizajn biti inspirisan konceptom Alessandro Volta koji je predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2004. godine i možete da ga vidite na zadnje dve priložene fotografije.

Pomalo je čudno da bi Toyota oživela koncept od pre skoro dve decenije, ali i čudnije stvari su se dešavale u automobilskom svetu. Na domaćem tržištu cena bi iznosila oko šest miliona jena, što je prema trenutnoj kursnoj listi oko 52.760 američkih dolara. Radi poređenja, za Supru je potrebno izdvojiti 43.930 „zelembaća“ što nam govori da bi MR2 bio pozicioniran iznad sada najeksklizivnije Toyote sa sportskim ambicijama.


Japanski gigant je još prošle godine izjavio da razmišlja o manjem sportisti s centralno postavljenim motorom, ali da trenuto to i nije prioritet. Spyder7 bi mogao da stigne u izložbeno-prodajne salone do 2024. godine, a koliko u svemu napisanom ima istine pokazaće vreme.

AutoRepublika

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Осим Лотуса и Фиат је имао модел са централно постављеним мотором па ето Тојоти потенцијалних партнера.И Пежо „RCZ“ је оргинално био замишљен као спортиста са централно постављеним мотором али се због смањења трошкова прешло на платформу 307.