1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Chevroletov novi 10,4-litarski benzinac odoleva krizi
Chevroletov novi 10,4-litarski benzinac odoleva krizi

Chevroletov novi 10,4-litarski benzinac odoleva krizi

3.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Da, da, znamo da život nije fer i da se Amerikanci rasipaju dok ostatak sveta brine kako izvući što nižu potrošnju i najmanju moguću emisiju štetnih gasova. Uvek je tako bilo i sumnjamo da će se to promeniti u bliskoj budućnosti, mada je, nekako ironično, baš jedna američka firma započela celokupni trend s električnim četvorotočkašima.

Ukoliko vam njihovi, ameirčki fabrički strukturirani benzinci nisu dovoljno moćni, uvek postoji nešto što se zove „crate“ agregat. Prodaju se kao zaseban artikal i stižu na paletama, zbog čega su i dobili takvo ime. Zapravo, nisu preterano popularni u novim automobilima, koliko ih možemo videti ispod hauba restauriranih klasika.

Chevrolet, Ford, Dodge i mnogi drugi giganti ih nude već duži niz godina, a do sada je apsolutni lider bio onaj razvijen od strane korporacije Chrysler koji je nosio ime Hellephant. Takvo ime je dobio sastavljanjem reči „Hellcat“ (po čuvenom Chryslerovom motoru) i „Elephant“ (slon), a razvija čak hiljadu konjskih snaga iz V8 benzinca zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) uz pomoć kompresora.

Kako nam se čini, Hellephant više nije kralj pošto je Chevrolet upravo premijerno prikazao svog novog velikana. Nosi ime ZZ632/1000, što svakako ne zvuči kul kao što na primer zvuči onaj kreiran od strane Chryslera, ali slova i brojevi svakako imaju svoju svrhu. „ZZ“ se odnosi na legende ove divizije General Motorsa kao što su Chevrolet Camaro Z28 i ZL-1 i Corvette ZR-1, brojka 632 je zapremina u kubnim inčama (ili prevedeno na moderniji jezik, 10,4 litre), a hiljadarka se odnosi na broj raspoloživih konjskih snaga (konkretnije, ima ih tačno 1.004 „grla“).

Jedna kategorija gde ZZ632/1000 ipak zaostaje za Hellephantom je maksimalni obrtni momenat, koji iznosi 1.188 Nm u poređenju sa 1.288 Nm kod rivala. Međutim, Chevrolet nam kaže da je njegov velikan atmosferac i pri tom ga pokreće benzin, za Ameriku karakteristične oktanske vrednosti 93 (po evropskom načinu računanja RON to bi bio 97-oktanski benzin) koji možete da kupite na bilo kojoj benzinskoj pumpi.

Američki proizvođač vozila nam kaže da će ZZ632/1000 moći da se naruči preko bilo kog Chevroletovog izložbeno-prodajnog salona i da će biti dostupan početkom naredne godine. Njegova cena nije objavljena u vreme pisanja ove priče, ali kada znamo da je za Hellephant potrebno izdvojiti 33.695 američkih dolara, očekivanja su da bi brojka trebalo da bude slična i kod Chevroleta.

Za kraj, kompanija nam kaže da je njen novi motor rezervisan isključivo za amaterski i profesionalni auto-moto sport, ali kako je legalan i za uličnu upotrebu, neće nas iznenaditi ako vidimo i neki Camaro iz 1969. godine ili pak godinu dana mlađi Chevelle, baš sa takvom mehanikom.

A za one kojima je ovaj fantastiči agregat previše, spomenućemo da Chevrolet takođe nudi i manji V8 zapremine 572 kubna inča (9,4 litre) sa 727 „konja“ za „samo“ 16 hiljada dolara.

AutoRepublika

(3268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Добар је то мотор за неки Урал камион у сред Сибира на -40С.