1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Pionir BMW-ove porodice Z traži novog vlasnika
AR pijaca klasika: Pionir BMW-ove porodice Z traži novog vlasnika

AR pijaca klasika: Pionir BMW-ove porodice Z traži novog vlasnika

199
1
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno upoznati sa čuvenom ponudom roudstera iz serije Z  razvijenog od strane BMW-a, koji već više od tri decenije osvaja srca kupaca. Ideja o njemu se stvorila sredinom osamdesetih godina prošlog veka kada je nemački proizvođač vozila osnovao posebnu diviziju pod imenom Technik GmbH, s ciljem da razvije napredne i tehnološke modele.

Dobili su značku Z po nemačkoj reči „zukunft“ što u prevodu znači „budućnost“. Prvi od njih je bio Z1 i proizvodio se od marta 1989. do juna 1991. godine.

 

Iako je BMW u jednom momentu tvrdio da je primio preko 35 hiljada narudžbi, fabriku je na kraju napustilo samo osam hiljada jedinica. Ključni razlog je verovatno ležao u podatku da je cena iznosila čak 84 hiljada nemačkih maraka, ili daleko više nego što je koštao model Serije 3 iz generacije E30, na kojoj osnovi je roudster bio zasnovan.

Ali, daleko od toga da je neko mogao vozilu da pronađe eventualnu manu, posebno po pitanju mehanike. Čuveni benzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara je razvijao 168 konjskih snaga i maksimalnih 222 Nm obrtnog momenta.

 

Njegova zapremina je iznosila 2,5 litre i preuzet je direktno iz modela 325i. Iz istog automobila je pozajmljen i šestostepeni manuelni menjač koji je prenosio snagu na zadnje točkove. Prema fabričkim informacijama, ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 7,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 225 km/h.

Pored pomalo čudnog i veoma aerodinamičnog dizajna, Z1 je privukao pažnju još jednim dizajnerskim detaljem. To se odnosi na vrata koja se otvarala i zatvarala vertikalno i bila klizeća. Trend je osnovao Kaiser Darrin oko trideset godina pre BMW-a, i voleli ili mrzeli Z1, svako je znao za njega pošto se našao na naslovnim stranicama svih automobilskih medija.

Od spomenutih osam hiljada jedinica, čak 6.443 je završilo u Nemačkoj, ali primerak iz naše priče je trenutno u gradu Majami unutar američke savezne države Floride. Originalno je prodat u Nemačkoj, a kada je napunio 25 godina postao je legelan za uvoz, pa je tako završio „preko bare“.

Proizveden je 1991. godine i na satu trenutno stoji brojka od 32 hiljade kilometara. S izuzetkom nekoliko ogrebotina na branicima, navodi se da je odlično očuvan i da poseduje opremu koja je bila standard tokom ranih devedesetih.

Iako nikada nije bio namenjen američkom tlu, pronalaženje rezervnih delova i održavanje ne bi trebalo da bude problem pošto je 325i bio dostupan Jenkijima.

Posle 28 ponuda, ona najviša je iznosila 65 hiljada američkih dolara. Takva brojka nije preterano visoka posebno zato što je Z1 jedinstven roudster u Americi, i jako malo ih je završilo na ovom kontinentu.

Možda nije bio komercijalno uspešan kao modeli kasnijih naraštaja, nazvani Z3, Z4 i Z8, ali upravo takva retkost ga danas čini veoma poželjnim kolekcionarskim primerkom.

Zoran Tomasović

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sjajan je Z1. Šteta što ih nije više napravljeno.

Btw, mislim da je jedina opcija za Z1 bio menjač sa 5 brzina.