1. Home
  2. Održavanje
  3. Da li ste se pripremili za zimu?
Da li ste se pripremili za zimu?
104

Da li ste se pripremili za zimu?

1.42K
104
Podelite sa prijateljima:

Kako smo sve bliže zimskim uslovima vožnje, red bi bio reći par stvari i o pneumaticima za zimu. Bilo to čistokrvi zimski pneumatici ili oni s oznakom All Season, veliku ulogu igra dubina šare na istim. Ne bih ulazio dublje u temu koji pneumatici su bolji za zimu, jer to zavisi od ličnih potreba i klimatskih uslova u regionu u kom svako od nas uglavnom provodi vreme za volanom.

Ako neko živi u gradskoj sredini gde postoji služba čišćenja i održavanja puteva gume indeksirane kao All Season su sasvim adekvatne za date uslove vožnje. Dovoljno su elastični na niskim temperaturama i sposobni da se izbore sa bljuzgavicom i snegom. Za primorski deo takođe važi isto, čak se može provesti i čitava zima sa letnjim pneumaticima ako se ne ide u planinske predele. Planinska regija podrazumeva upotrebu isključivo zimskih pneumatika.

Zakon nalaže da dubina šare gazećeg sloja zimskih pneumatika izosi minimum 4 milimetra. U pojedinim državama je dozvoljeno voziti i letnje pneumatike dokle god je šara dubine od najmanje tih 4 mm. To je iz razloga što sa daljim smanjivanjem dubine šare rapidno opada sposobnost pneumatika da kvalitetno održava kontakt sa asfaltom, što se da videti i na donjim ilustracijama.

Posebno s porastom brzine, i u uslovima kada je na putu voda, bljuzgavica ili sneg, dubina šare gazećeg sloja gume dobija na značaju. U uslovima kada je voda na putu, manji profil gume znači da će automobil pri nižoj brzini kretanja „zaplivati“, to jest da će doći do pojave takozvanog akvaplaninga, onog momemta kada ionako mala kontaktna površina gume u dodiru sa asfaltom, gubi taj isti kontakt.

Zato je bitno zimu dočekati pripremljen na vreme. Proverite dubinu šare pneumatika na vašem limenom ljubimcu, nemojte čekati prvi sneg da vas iznenadi, kao što to redovno bude slučaj s putarima svake godine. Svakako nemojte krenuti u zimsku sezonu sa minimalnom dubinom šare od 4 milimetara, jer će se ti milimetri brzo istopiti ispod dozvoljene granice.

Neki proizvođači imaju običaj da na gume postave markere, oznake, na gazećem sloju kada je vreme za zamenu pneumatika, što možete videti na naslovnoj fotografiji. Ovde se ne može primeniti formula potrošenosti pneumatika koja kaže da se 100% potrošenosti graniči s dubinom šare na gazećem sloju od 1,6 mm, koliko je dozvoljeno za letnje pneumatike.

Za zimske pneumatike, stoprocentna potrošenost znači da je dubina šare pala na granična 4 milimetra, i sve ispod toga u zimskim uslovima dovodi u rizik, prvo vas i vaše saputnike a zatim i ostale vozače koje, daleko bilo, možete povući u udes, nekim nesretnim sledom događaja, što su situacije koje „čika Marfi“ najviše voli kao takve.

Praksa autora je da zimske pneumatike zameni novim kada šara padne na pet milimetara, što je u praksi obično bilo na svake dve sezone vožnje i na nekih dvadeset do 25 hiljada prevaljenih kilometara. Znam da će neki reći kako je to bacanje para i da sam mogao opušteno još jednu sezonu da prođem, pa bi se možda nekome i Michelinova preporuka u pogledu momenta za zamenu guma učinila potpuno kontradiktornom u odnosu na moje ovde iznete stavove, ali bitnija mi je bezbednost porodice i mene samog od novca datog za gume.

Takođe, jedan automobil koji se najviše koristi u lokalu, obuven je u pneumatike All Season, koji su se inače pokazali odlično, posebno u kišnoj sezoni. Oprobani su i na snegu i bljuzgavici, bez većih zamerki.

Mišljenja sam kako su verzije zvane All Season primerene za male i srednje automobile, dok kod većih i težih limuzina (a tek krosovera) ipak treba koristiti dva seta pneumatika, za letnje i zimske potrebe.

Borko Božinović

(1417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

104 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

U Austriji od 1.Novembra su obavezne zimske gume.
Ja sam prošle zime uzeo sve četri nove zimske Michelin Alpin A4 tako da mene čeka samo demontaža ljetnjih i montiranje ovih zimskih.
Paralelno sa tim ja moram još da zamenim sva četri diska,nove pločice,zmajeniti ulje u kočnicama i odraditi mali servis.Sve to mora biti urađeno do 1.Novembra ili koji dan kasnije,zavisi od majstora😁.
To je moja priprema za zimu 21/22.

Onaj što ga zgazilo vreme

Mislim da u Austriji nije obaveza zimskih pneumatika od 1 novemra. Ograničeno je samo na neke regije u Alpima

Renault Terminator

To važi za lance što si napisao.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ovako kaže:
Od 1. novembra vozači u Austriji moraju na svojim automobilima imati zimske gume ako ne žele da plate kaznu. Obaveza upotrebe zimskih guma odnosi se na automobile težine do 3,5 tona i važi samo u zimskim uslovima, dakle po snegu, susnežici i ledu.

https://dijaspora.tv/zimske-gume-u-austriji/

Renault Terminator

Jbg..nije šija nego je vrat što bi rekli stariji ljudi.
I druga stvar,desi li se saobraćajna nesreća a ti na automobilu nemaš zimske gume,bio kriv za udes ili ne bio,kriv si jer nisi imao zimske gume na automobilu i onda si ga najebo blago rečeno i osiguranje te lagano iskulira tako sve plaćaš ti pa ti izvoli,budi frajer pa vozi sa ljetnim gumama zimi po Austriji.

Onaj što ga zgazilo vreme

Slične odredbe zakona važi i u Srbiji. Kad je na kolovozu led i sneg, obavezna je upotreba zimskih guma. Ako tada napraviš belaj bez zimskih, onda si nadrljao.
Znači nisi obavezan da imaš zimske gume tokom zime, kad nije sneg i led.
Pravilo je jednostavno. Zamisli imaš Ferarija koga voziš samo kad sunce greje….. Provozaš se po Beču kad to uslovi dozvoljavaju. A ti garantujem da je to više od 50% vremena tokom zime.

Renault Terminator

I,hoćeš ti onda montirati zimske gume ili ćeš gledati u pasulj kada je kakva temparatura,jel cesta suva,dal ima leda na njoj ili ne,snijega,bljuzge…?
Ja neću o tome da razmišljam uopšte,ne zanima me šta je napolju,kada mi padne napamet i kada ja to hoću sijedam u auto i gonim a ne da razmišljam o tim glupostima i na kraju..kada za govna ti sa ljetnjima ne možeš izaći ni sa parkinga a da ne govorim da te nema niđe ako te na putu navate snijeg…

Onaj što ga zgazilo vreme

Ala onaj „Stig Bosanski konj“ udara crvene. Bolestan lik a nepismen za automobil i mnogo šta drugo, i to baš jakoooo

Renault Terminator

Borko,pa koje ti gume kupuješ kada samo 25.000 pređeš sa njima?Voziš samo dve zime!
Pa ja ovim Michlenovim Aplin A4 ne mogu ništa munimun narednih 5 zima (neću toliko ni imati Meganea kod sebe😁).Ma i više,tu gumu uništi jedino starost,izgubi mekoću…a šari ne možeš ništa.Montiram je sada 01.Novembra,skidam je 01.Aprila.

BB

Ako imaš jak auto, posljedično tome i težak, i još koristiš njegove performanse, gume se prosto tope. Dok neki mali auto može da gricka i 100.000 km veliki ih svojom težinom i pogotovo brzinom satare za 20.000. ja sam se čudio kako na S klasi gume traju 4 x kraće nego na C2… Prvenstveni odgovor je brzina, ona jede gume…

Renault Terminator

Znam,ali to je baš ekstremno.
Moj Megane ima 115ks,ljetnje su mi sve četri nove Michelin Pilot Sport,znači stvarno moj Megane ne može ništa tim gumam,ali guma drži cestu da to nije normalno.Ja se ne bojim da će te gume da prokližu u krivini,mogu samo da se izvrnem na krov al da prokliže nema šanse.
Isto tako i ova zimska,prije će se Megane raspasti nego što ću skiniti 1mm šare sa gume🤣

Laki

Provjereno tačno kao što si napisao.

TheStig

Sve je tako samo bih ispravio da ne jede gume brzina vec obrtni momenat. Automobili sa ogromnim konjažama imaju ogroman momenat koji i na brzinama 40 50 kmh gdje normalni automobili imaju punu trakciju stvara proklizavanje i trosi gume gdje kod obicnih smrtnika potrosnje nema. Kad si na vecoj brzini konstantnoj npr 150 kmh nema razlike u potrosnji kod audija nekog od 300 ks i bilo kog drugog automobila a ni pri ubrzanju sa te brzine. Moment sile sa manjih brzina i iz mjesta je ono sto jede gumu iz kocenje naravno jer kod takvih mašina više kočenja je neminovno.… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Čovek ti je lepo rekao da brzina jede gume, a ne kako ti „prerađuješ“ obrtni moment !??
I u pravu je a ti ko i obično lupetaš. Računaš svi „potpisuju“ ko ti s Cedom??? Kojih 300ks, kad si ti to vozio, moj „majstore“? Jesi čuo ikad da svaki savremen auto ima kontrolu proklizavanja!?
Znaš li ti šta bi to bio obrtni moment i koliki je on na „točku“ ??

Balkanboj

Upravo težina i brzina automobila u krivinama, uz snažno kočenje najviše troše gume. Dok mi nisu napravili novi put, obilaznica od nekih 5km, bez ležećih, šahti uz savršen asfalt, gde u krivinama mogu dostići i 140 kmh sa onih 1700 kg a da ostanem u svojoj traci, gume su mi trajale sezonu više.
Nema kuća uz put, nema priključnih puteva, nema ničega osim sjajnih krivina.

TheStig

140 kmh u krivini?Sa čim i gdje? Sa 918 spyderom na play stationu? 🤣

Balkanboj

To što ja radim i nije nešto za pohvalu, ali jbg, vuče me taj put.

Inače automobil je BMW e61, karavan, 520d. Jako sposoban za brzu vožnju po krivinama uprkos težini. Uravnotežen, lepo balansiran, nikako za potcenjivanje.

Od mene, kapa dole inženjerima iz MinKena. Gospodin u sprintericama.

BB

Ta tvoja tvrdnja je tačna, ali u vakumu, tj. gdje nema otpora vazduha. U suštini otpor vazduha najviše jede gume 😉. Zašto? Zato što on zaustavlja auto a pogonski točkovi guraju da ponište taj otpor, tj da održe brzinu. Najveći efekat otpora vazduha je kod većih brzina (otpor vazduha je kubna funkcija tj. „na treću“ ako brzina priraste 20% otpor raste 1.2×1.2×1.2=1.78 tj 78%). A velike brzine mogu postići samo jaki automobili koji su ujedno i teški pa njihovi točkovi moraju da guraju i da se taru od asfalt više nego oni mali. Dodaj na to lateralno održavanje pravca, šire… Pročitaj više »

TheStig

Lijepa ti je računica samo postoji više problema u njoj. Postoji mnogo jakih automobila koji su lakši ili jednako teški kao putnički automobili koje vozimo uz mnogo šire gume. Znači njihova težina je ravnomjernije raspoređena nego li u putničkom prosjecnom automobilu sto znaci da je vertikalno opterecenje po jedinici povrsine manje. Lateralne i longitudinalne sile svakako da djeluju ali kolicina monenta koju guma moze da primi je ograničena njenom sposobnošću prijanjanja (veća i sportskija guma = više gripa). Kad gledaš drag trke ili drift trke, gume se trose u minutama a ne mjesecima ili godinama. Zašto?Pa jer je maksimum momenta… Pročitaj više »

BB

Guma dobrog auta je duplo šira (linearna funcija) od lošeg a btzina kojom se vozi uzrokuje 7 puta veći otpor vazduha (funkcija trećeg stepena), dakle po tom osnovu jedinica površine gume 3.5 put aviše opterećena a što se slaže i sa iskustvima…

moron

Nije u pitanju „kvadrat brzine“? Sila otpora vazduha i uticaj povećanja brzine kretanja.

BB

A nemoj sad ti da me rušiš, znaš da sam rekao da ćeš me zastupati kad mi budu zabranili razmišljanje na moj način? 😉

BB

Uh tjeraš me u po noći da kopam Wikipediju: „Потребна снага Уреди Потребна снага за савлађивање силе отпора кретању тела кроз флуид, има облик: {\displaystyle \mapsto \ W_{x}=\ R_{x}\cdot \mathbf {v} ={\frac {1}{2}}\rho v^{3}SC_{x}}{\displaystyle \mapsto \ W_{x}=\ R_{x}\cdot \mathbf {v} ={\frac {1}{2}}\rho v^{3}SC_{x}} Овај податак је важан и из практичних разлога на пример када се вози аутомобил, обезбеђује се снага пророрционална развијеној брзини на трећи степен. За брзину од 80 km потребно је обезбедити снагу од 7,5 kW само за савлађивање отпора ваздуха, плус додатна снага за друге механичке отпоре. Тај исти ауто, ако повећа брзину на 160 km захтева… Pročitaj više »

moron

Hvala.

TheStig

Kakve veze ima otpor vazduha sada?Pa svaki automobil ga mora savladati a moja i tvoja šklopocija ima više problema da to učini od Lamborghini Huracana jer on ima bolju aerodinamiku i beu obzira sto ima mnogo sire gume i nesto veci koeficijent otpora kotrljanja ima lakse felne i manje rotirajuce mase a znas valjda da je rotirajuca masa među bitnijim faktorima pri ubrzanju a i zaustavljanju. Dakle poredeci neko mainstream auto i neki super automobil da ubrzaju do 100 na sat manje više upotrijebice slican nivo snage, cak stavise zbog superiornijeg prenosa i faktora koje sam nabrojao superautomobilu ce trebati… Pročitaj više »

BB

Sada? Ne sada, nego uvijek ima veze otpor vazduha! A zašto raspravljavo o takvim krševima kao što je Lamborghini, možda je bolje da pričamo o dragsterima, one sprave što su napravljene u Americi samo za ubrzanje… Koliko njima gume traju?
A formule ti izvodim zato da te podsjetim, jer ljudski osjećaj je naviknut na linearni rast a mnoge stvari se ne ponašaju tako i onda dođeš do pogrešnih zaključaka (recimo: ma šta znače 2 decibela više ili manje, ili 1 stepen na skali zemljotresa itd… To su ogromne razlike).

Iznogud

Je, posebno tek iznad 120 km/h

Iznogud

Ti si mislio na mv2/2 kad otrpor raste sa kvadratom brzine? Hajte lijepo obojica se ostavite toga što vam nije struka. Lako je Copy Paste da Neta a kad nema podloge. Inženjering za gume nije toliko jednostavan a vala nije ni aerodinamika, jer da jeste ne bi nas par na tome oci ostavilo😁 btw,imam neke ljetne Nokian, po ocjenama je odlična guma posebno za tu lovu, kažu troši se ko luda, evo 20k km s njima u prvoj sezoni, vizualno ni za mm se ne potrosise (doduše, treba izmjeriti ali..). Treba znati voziti, dečki. Btw, onom za bmw 520d, bljak.… Pročitaj više »

moron

Hvala i tebi.
😀

Iznogud

Ma hoću reći da je tema preširoka i nema šanse da pišeš u komentarima o njoj, puno faktora treba objašnjavati i treba biti u tome, i gdje god da se zaustavis u pisanju, uvijek će neko krivo shvatiti pa krene pa krene uzaludna rasprava, prosipanje žuči, nije isto pisana i izgovorena riječ. S druge strane, znanje s interneta i znanje da faksa nije isto.

BB

Omega B (BMW motor, zadnja vuča), došle na njoj loše gume, neka sahrana, snijeg 5cm, stao na ravno i ne mogu se pomaći. Nakon par dana stavim nove Wintere, odem do kuma koji je tada živio u nekoj rupi, pođe snijeg da pada, u pola sata 20 cm. Ja se prepao kako ću izaći uz onaj uspon iz rupe… Ma čupa uzbrdo smo tako, nova guma… Izađoh bez problema…

Balkanboj

Znači, ipak je do vozača. 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
Iznogud

Što kod mene nije pojedeno?

Balkanboj

Ciao RT, evo je BB već odgovorio jedan deo na tvoje pitanje. Veliki i težak automobil (žive vage 1700kg) koji se često vozi brzo po planinskim i brdskim putevima. Inače, možda sam krivo formulisao onaj vek trajanja mojih guma a odnosi se na period dok sidju do 5mm šare. Tada ih skidam i kupujem nove. Bmw je odradio 2 zime na Continental TS830P i trenutno imam još jednu sezonu na Hankook evo2 W320. Naravno, sa rotiranjem prednjih i zadnjih kako bi se ravnomerno trošile. Najzadovoljniji sam bio sa Nokian zimskim gumama. Odlične po suvom i kiši, precizno upravljanje a na… Pročitaj više »

moron

Da, slažem se da bi bilo celishodno ( pametno u smislu bezbednosti ) zameniti zimske gume ( ili AS gume koje se koriste i po snegu) već na oko 5 mm.
Ali, da li će vam gume potrajati 10, 25, 50, 75 kkm ili ko zna koliko kkm, zavisi od niza faktora i to je nemoguće unapred generalizovati.

Onaj što ga zgazilo vreme

Nije još neophodno vreme za „zimulje“. Neće biti snega i mraza još nekih lepih dana. Spoljna temperature nije jednaka radnoj temperaturi guma. To se stalno zaboravlja u ovakvim analizama. Osim karakteristika same gume, radna temeratura je funkcija pritisaka pneumatika i načina vožnje. Sav dinamički otpor koji pružaju pneuumatici se pretvara u toplotu, to jeste zagrevanje pneumatika. Kad je hladnije, sa letnjom guma, posebno ona starija – kojoj je gumeni materijal postao tvrđi, treba biti oprezniji na početku vožnje, par kilometara, dok se ne zagreje. Da bi se guma brže zagrejala na hladnoći (mislimm na tem ispod 5C), treba spustiti propisani… Pročitaj više »

milos

nove AS gume su odlicne zimi, sada 3. sezonu vozim conti allseasonscontact. leti sam na letnjim, a nekako mi je licilo da za nase zime bolje pasuju novi modeli AS guma, jer nam je temp retko u minusu i sa vrlo malo snega. bio sam 2 puta na kopaoniku sa snegom na putu i nisam primetio razliku izmedju zimskih i ovih AS, a siguran sam da su na 15 stepeni dosta bolje nego zimske… tako da toplo preprorucujem premijum AS gume umesto zimskih kod nas… za Bg, Vojvodinu i poneki izlet u brda…

Balkanboj

Jeste, i ja sam tako krenuo pre jedno 4 godine i obuo Michelin Cross Climate kao jedine zimske. I rade posao a čini mi se da se manje troše u datom periodu.
Ipak, ograničio bih AS gume samo na lakše automobile, jer bi ih moj karavan pojeo extra brzo a prave zimske mi više znače na zadnjem pogonu i na snegu.

TheStig

Što se tiče pripreme automobila za zimu…zimska guma ne djeluje i nema efekta iznad 6 stepeni. Što veća temperatura u pkusu veća šteta po zimsku gumu koja se jakoo troši iznad 10 stepeni celzijusa. Zimske gume imaju dosta silike što ih čini mekšim i učinkovitijim pri snijegu na cesti, bljuzgavici i vodi pri niskim temperaturama. Ljetnja guma jeste učinkovitija pri suvom i na nižim temperaturama (na optimalnoj radnoj temperaturi) međutim u zimskom periodu mnogo je mjesta koja su neosunčana i ta mjesta u tom periodu talože masnoću, vlagu i raznorazne cestice koje su kao led. Ljetnje gume su u takvim… Pročitaj više »

Iznogud

Da si Copy Paste SAT testa zimske/ljetne gume ovdje, uštedio bi na pisanju.

TheStig

Hahaha sta ce mi SAT. Ovo svaki vozac treba da zna. SAT ima dobrih stvari za procitati ali ima i bljuvotina najstrašnijih.

Rikošet

Za pneumatike važi isto što i za cipele. Za trčanje su patike, za penjanje gležnjerice, za plažu papuče, za svečanu večeru elegantne cipele, a za kišu, snijeg i blato čizme… Možemo li na automobilu mijenjati točkove kako nam to nalažu vremenske prilike i konfiguracija terena? Možemo, ali to košta i to sebi može da priušti 0,001% vozača. Šta je zaključak? Pa svi smo pametni za sebe, ali niko ne može da kaže ovaj i ovaj pneumatik odgovara za sve automobile i prilike. Takav još ne postoji… Tekst je po meni tako i napisan. Budite svjesni da zima dolazi, a ostanite… Pročitaj više »

Balkanboj

Upravo tako, hteo sam podsetiti vozače da zima brzo dolazi i da provere šta imaju u podrumu od zimskih guma, i da li su dobre za još jednu zimu. Kada dođe vreme za montažu svi će pohrlliti u servise i doći će u situaciju da taj dan ne stignu sa montažom, a sutra je već pao sneg. Prošle sam zime kasno poručio nove gume i nisam imao veliki izbor u datoj dimenziji šta kupiti. Sve je već bilo prodato. Posebno ističem da je jako bitno da se u zimskom periodu ne voze gume na tih minimalnih 4mm, meni je ta… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
Rikošet

Ja sam tako shvatio, a evo sad si i potvrdio. Apeluje se na svijest, a svako ima pravo izbora da uradi ono što mu zakon, iskustvo, znanje i savjest nalažu i dozvoljavaju…

Iznogud

Ako ostane na ljetnim a temp padne ispod 7, što je nekad bilo kad je zima bila zima, onda automatski ugrožava sebe i druge jer bez obzira koja je guma u igri (€€€) ljetna kao što joj i ime kaže je za ljeto. Samo u ustavnom putu, a nekad i 1m znači puno, ta guma puši od zimske makar bila suha zima. Ja sam, rekoh to nekoliko puta, jedva uspio zaustaviti korolu na autoputu,jer je guma bila -plastika, ni g od gume, a ljetna a ljeto, samo guma stara i …zamisli da sam imao još 1m duži put a stao… Pročitaj više »

BB

Ma samo si trebao početi kočiti 1 m ranije 😉.
Ja sam u mladosti dosta vozio kamion Zastava koji me svojim kvalitetom kočnica naučio da držim odstojanje 😉. Dan danas mi je ostao taj osjećaj u venama 😃.

Iznogud

Svi to radim nakon toliko godina i zastava , ali ne očekujes da neko parkira auto u srednjoj traci autoputa gdje se vozi bez ograničenja brzine.

moron

Ti sada pokušavaš da izjednačiš i sve letnje gume. A ni one sve nisu iste (pa sve i „ne koče“ isto). I ko zna kakvu si ti gumu imao na toj corolli. Naravno da neka eko guma ima duži zaustavni put od neke sa boljim gripom.

Iznogud

Ne, referiram na to da je po zimi opasno voziti ljetnu gumu bez obzira na stanje kolnika i kvalitetu ljetne gume jer ona je za ljeto. Tu svaka rasprava o tome prestaje. Moj slučaj sa korolom je bio iznenadno i ničim izazvano zaustavljanje lika u srednjoj traci, dok to skontas prošao voz, kod kočenja sam klizao, jer guma iako ima šaru i profil, nema svojstva gume i postala je plastika a bila je stara 7 godina, došle na autu, radio sam test vožnju, tim sam htio reći da je meni falilo 1cm da udarim lika, i da nekad i 1cm… Pročitaj više »

moron

„guma iako ima šaru i profil, nema svojstva gume i postala je plastika a bila je stara 7 godina, došle na autu“

To je to. 7 godina stara eko guma, koja je i kao nova „plastična“.

Iznogud

Pa da…neke Bridgestone ako se sjećam, koje su došle na autu iz salona. Auto vozila neka Poljakinja. Kad sam skinuo filter kabine, grom i pakao, sve puno..mislim da sam jednom stavio na komentare sliku tog filtera.

Rikošet

Zakonodavac je vozaču dao mogućnost izbora i odgovornost. Sam biraš sam odgovaraš za svoje postupke i greške.

Ja se lično zimi ne osjećam komforno na ljetnjim gumama, ali sam silom prilika par puta vozeći automobile za potrebe posla vozio u zimskim uslovima sa ljetnjim pneumaticima (uz lance u gepeku).

Moguće je kretati se do određenog stepena zasnježenosti puta i nagiba, ali puno rizičnije, stresnije i za moj pojam besmisleno, jer ti se brzina kretanja svodi na puzajući režim, ako naravno hoćeš da ostaneš u okvirima koji ti dozvoljavaju sigurno zaustavljenje…

Laki

Bravo za komentar!

Slavko

Pre neku godinu, na potrosene zimske gume, resih da pribavim neke all seasson, da budu cele godine na autu. I ko veli, kad se daju pare, da ne bude makar sta. Nakon sati i sati citanja testova, izbor pade na Michelin CC. Od tada, predjose bezmalo 100.000km. Pisao sam pre neki dan par reci o njima, al da ponovim : udobna, dobro amortizuje neravnine, leti se ponasa kao letnja guma (u stvari to i jeste), na mokrom asfaltu tesko da joj koja moze parirati. Medjutim, za zimske uslove bi morala biti bolja da bi se smatrala bezbednom. Mozda je CC2… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Slavko
BB

Pa sa 100.000 km u „nogama“ ne možeš očekivati da se zimi dobro ponaša 😉 a ni ljeti. Pomiriši ih malo, vidjećeš da sve više mirišu na nove 🤣

Slavko

Iste mane je ispoljavala i kao nova, samo u manjoj meri. 🙂

moron

Ja sam par puta pisao da ako je snegu na kolovozu, bolju trakciju ima all season Kleber od CrossClimate+. Ali, za sve ostale uslove, CC je neuporedivo bolji.
Ja sam sada za Fiata kupio CrossClimate 2. „Marketing kaže“ da je on veliki napredak u odnosu na CC+. I verujem da će i sa time Fiat moći da se „kotrlja“, leti i zimi. Fiat je to, jedan i jedini all season brend …

Slavko

Videh pre neki dan da si pomenuo, al reko’ da ne sirimo pricu previse. 🙂
Gledao sam prosle nedelje testove za CC2, tvrde da je odlicna, i da su manje vise ove stvari koje sam naveo kao mane sad eliminisane. Za ravan gradski asfalt su sigurno ok, ali staze i bozage na Fruskoj gori, bome…valja razmisliti. Stari Logan ostaje za letni period na CC, sad su montirane pomenute Hankook. Na novom Loganu su letnje Continental EcoContact6, za njega ce kanda takodje biti kupljen set zimskih Hankook-a, nekako se cini best buy.

Rikošet

Hvala za iskustvo, veoma je korisno tako nešto pročitati…

Ja nisam još našao pneumatik, koji ne ledu ostvaruje zadovoljavajuću trakciju?

Pa led je led po njemu se sve osim čavlarica kliže, nema tog pneumatika koji će da „drži“ na ledu bio nov bi star…

Taj osjećaj „dobrog“ prijanjanja pneumatika na ledu imao sam samo na vozilu sa 4×4 pogonom, koje zbog bolje trakcije i elektronske raspodjele obrtnog momenta u značajnoj mjeri kompenzuje slabiji kontakt s podlogom, ali za led su jedini lijek lanac i čavli, guma kao materijal je tu nemoćna bar iz mog iskustva…

moron

Vozio sam „ekserice“/“čavlarice“. Michelin XM+S200. Sa zadnjim pogonom ( volvo serije 240).
Zadivljujuće tiha guma za eksericu. Znale su neke druge da „zuje“, kao da si u B52.
Žao mi što to ne sme danas da se vozi, jer bih za zimu sigurno to izabrao.
A neki ih i danas voze. Čujem ih povremeno zimi po BG, mada, izuzetno retko. I uvek se u sebi nasmejem kada ih čijem.

Rikošet

Nisam imao to zadovoljstvo da ih probam.

moron

Za led su mnogo bolje „čarape“ od „ekserica“.
Znaju naši stari zašto su po ledu obuvali vunene čarape preko opanaka …

Slavko

U principu se slazem za ovo sto si rekao za trakciju na ledu, medjutim kod CC mi je bio izrazen taj osecaj da auto pocinje da klizi mnogo ranije nego sto bih ja ocekivao, prosto ne uliva mi osecaj sigurnosti. A kada se CC pogleda, vidi se da po bokovima gume nema bogzna koliko sara koje bi se i pokusale uhvatiti za nesto, kamoli napravile neku trakciju na ledu. Nadam se da je CC2 bolji kako obecavaju.

BB

Nije svaki led isti, niti blizu, kad je jako hladno led nije puno klizav i zimska guma (Debica, Wintera, ništa premium) se hvata za led jako dobro. Kad se počne topiti, led je najklizaviji, tu samo ekser pomaže. Snijeg isto, niz kakvo sam brdo spustio kamion jer vozač nije smio… A ja vidio da je on išao utabanim dijelom i tu stvarno klizavo, pomjerim kamion da hvata kraj puta i sredinu i sišao kao gospodin 😎.

Iznogud

Joooj, raspon rada AS od 0 do 25 celzijanera…tvrdoća u sorima oko 68 taman nekako napola puta izmedju ljetne i zimske (mekana). Tako da …

TheStig

A jeste se raspisali. Koliko ekspertize na ovom clanku. Da Michelin ovdje uskoci i baci oko odmah bi profitirao 🤣Salu na stranu dobra i interesantna tema.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Iznogud

nisam ni procitao clanak :DDDD

Laki

Michelin je Jak definitivno kod teretnih i autobusa prema predjenim kilometrima nema mu ravnog!Tvoj komentar me podsjetio na „CC“ koji je dobar u svemu ali na snijegu nakon 20 hiljada predjenih neupotrebljiv!!!

Slavko

Tako nekako.

Renault Terminator

Ono što nikad nisam radio i što u budućnosti neću a to je da kupujem polovne gume i stavljam na svoj auto.
Polovne gaće i polovne gume se „neoblače“.

Rikošet

Moraš uzeti u obzir da mnogi vozači (nećemo sad produbljivati temu zašto to rade, jer su nemarni, nemaju para ili šta već…) prave izbor između polovnih i ćelavih pneumatika i u tom slučaju polovne su bolje od ćelavih…

BB

Koje su bolje, ćelestonke ili dotrajalke? 😉

TheStig

Ćelostonke ljeti. To ti je ustvari racing slick guma za sirotinju 🤣

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Rikošet

Prije par dana sam svratio do poznanika vulkanizera da okrpim unutrašnju za bicikl i čovjek mi je pokazao svoju kolekciju strašno poderanih pneumatika, koje je skinuo sa „običnih“ automobila. Došao sam do zaključka da je već godinama bacam pare na čemu se ljudi voze… Znači sve do žica se skida, a kad one popucaju i izvire napolje to je znak da su „dotrajale“… Ostao sam zapanjen, a opet ništa me više ne bi trebalo začuditi nakon što sam vidio da je čovjek u namjeri da „ubrza“ aktiviranje plinskog sistema na kombiju omotao dovod plina od boce do motora oko cijevi… Pročitaj više »

BB

Prije par godina pričam sa nekim vozačem, pitam ga kako gazda održava kamione…
Pa gume mijenja kad podere drugi red žica… 😂🤣😂🤣😂🤣

S mile

Pratim TNG teme, ali ovo je suludo resenje. Pa kombi je vozilo koje prelazi velike kilometraze, i tih npr 2km dok ne prebaci na TNG su veoma male u odnosu na ostatak kilometraze.

Renault Terminator

Neka se naljuti ko god hoće ali ako ne možeš sebi da priuštiš novu ni Tigra Siguru ili Winteru koje su ja mislim najjeftinije nove gume onda i ne treba da imaš auto,šta će ti auto,da ubiješ nekoga.Ja bi takve strpao u zatvor čim bi ga vidio da kupuje polovnu gumu,omdah u prdekanu koju godinu da se vrati na fabrička podešavanja.Ti ljudi su ubice na cesti.

Onaj što ga zgazilo vreme

Grešiš, ima mnogo boljih polovnih guma od Tigra, Kineza pa i Save nove. Treba znati šta se kupuje. Imaš polovnih guma kao nove, ili nove, skinute sa rezervnog točka, uparene po 2 ili 4

Renault Terminator

Nema.Ja Tigar ne mogu smisliti (koristio).Ali bi prije kupio Tigra novog nego polovnog Michelina da ke ne znam kakav i ne može polovno biti novo nikako,batali te priče.
Polovne gaće i polovne gume se ne kupuju druže,ko misli prvo o svojoj bezbjednosti pa onda i bezbjednosti drugih ne kupuje polovne gume.

Onaj što ga zgazilo vreme

Mnogo sam ja potrošio guma. Pun kamion. Biloje mnogo i polovnih, posebno u vreme sankcija. Zamisli, polovne Mišelinke (bile onda MXL i MXT) prema tada Tigar 505 ili kasnije 520 ili Trajal T5 ili T10. Ili polovne Dunlop. Čudo i neverica u razlici. Naavno dubina šare nikad ispod 5,5mm i zift crne. I kasnije sam imao prilike da koristim polovnih guma. Ostane ljudima od auta posle prodaje. A one što sam najčešće kupovao su sa rezervog točka od mladih auta. Veruj, i tako trgovci vozilima zarađuju, montira ćelastonku mesto rezerve, a njih proda i to sastavi potpuno iste 4 komada.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Renault Terminator

Na moj auto nikada nisu išle i niti će,novo ili parkiraj auto i idem gradskim prevozom dok ne skupim lovu za nove gume.

Neko is mase

Znaci, po tome sto rece izgleda ti ne vracas sezonske gume na kola kada se sezona zavrsi vec uvek kupujes nove. Jednom na putu, gume su ‘polovne’. Samo u Srbiji postoji misljenje da je nesto sto je vec korisceno ‘novo’.

Neko is mase

„…Mišljenja sam kako su verzije zvane All Season primerene za male i srednje automobile, dok kod većih i težih limuzina (a tek krosovera) ipak treba koristiti dva seta pneumatika, za letnje i zimske potrebe….“

Misljenje je bazirano na …?

Balkanboj

… iskustvu.

Već na minivenu koji ima 1500kg žive vage, ti AS su taman. Dovoljno da mogu izgurati letnju sezonu a da se ne pojedu prebrzo, dovoljno dobri za vožnju po snegu kada je automobil natovaren zimskom opremom i ima dodatnih 350 – 400kg više na putu.

S druge strane medalje su limuzine i SUV koji nisu ispod težine od 1700-1800 kg kada su prazni i AS se ne mogu kvalitetno boriti sa tolikom masom na pravi način.

TheStig

Ja bih rekao da je na pitanje da li su potrebna 2 seta pneumatika odgovor to gdje živiš, na kom području. A i ako zanemarimo to koliko mogu trajati ti AS pneumatici. Ja garantujem da ne mogu izgurati 4 godine i 60 000 km. Tako da je svejedno u principu, kupovao AS u trecoj godini ili imao 2 seta (ljetnje i zimske) koji traju po 4 a mozda i 5 godina bez problema.

Balkanboj

Jeste, ali ja imam pogodnost što zivim u kući, imam gde da skladištim zimske gume. Da živim u stanu verovatno se ne bih zajebavao sa izmenom guma 2 puta godišnje. Čak insa opcijom da plaćam nekoj garaži čuvanje guma.

Iz nekog iskustva, AS mogu trajati max 3 godine (40 – 50 hiljada km).

Kao što sam rekao, na jednom automobilu koji se najviše koristi u lokalu montirane su AS. Na karavanu imam 2 kompleta (letnje i zimske) sa sve felnama.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
TheStig

U tim situacijama to je najbolja opcija, kako si i rekao. Ako ne vozaš mnogo i daleko nema potrebe se patiti sa setovima. I ako imaš 2 seta, zimske na celične felne obavezno pogotovo gdje ima puno šljake i soli po cestama zimi.

Iznogud

Digli mi auto na servis , priča mi šef,turcin neki, vozi Q7, bio mu opoziv i morao iako je mehaničar i ima 3 radionice, da ga vozi kod Audija, i otkako ga je odveo auto se počelo kvariti. Dobar opoziv, nema sta. A onda je morao isti radi senzora za adblue. Fino on označio taj senzor i dao auto. Nakon sat vremena uzme ga Nazad i digne- kad ono njegov stari senzor. Vozi Nazad audiju, izgalamio se na šefa Audija koji ga je opet pokušao prejebqt a kad je vidio da ne može jer ovaj zna, onda se poceo izvinjavati.… Pročitaj više »

moron

„Ja garantujem da ne mogu izgurati 4 godine i 60 000 km“

Siguran si u ove „garancije“ ?

TheStig

Mozes ti svaku gumu voziti dok ne probiju zice ili dok ne postanu ćelostonke. A da ta AS guma bude u pristojnom stanju nakon 4 god i 60 000 km-nema šanse, sem ako ne voziš kao penzioner. Prelazim 15 k godisnje i mijenjam ljetnje i zimske u intervalu 4 do 5 god. Znači ljetnje pređu 40 a zimske 20 ili nek bude 35/25. Te gume da se razumijemo nisu potrošene skroz, i nema nekih Bog zna kakvih ostećenja, dakle mogu se još voziti ali da se osjeti da su manje efikasne, osjeti se. Sem trošenja voznjom guma vremenom gubi svoja… Pročitaj više »

moron

Nisam rekao da gumu treba voziti „dok ne probiju žice“, ali, čak i na sajtu Michelina možeš pročitati bitno drugačije po pitanju veka guma u odnosu na to što si ti napisao.
No, nebitno.

TheStig

Znači ti više vjeruješ sajtu nego tuđim iskustvima?Niste mi nekad jasni nikako. Prvo taj vijek trajanja zavisi od dosta oscilirajućih faktora (načina voznje, kakav automobil voziš, kako ga voziš, kvaliteta asfalta itd). Pišu i mnogi proizvođači za ulje u mjenjaču da je lifetime pa je to najveća glupost koja je izašla iz nečijih usta. I ja upravo i vozim samo na Michelin gumama, nisam trkač, ali vozim razumno brzo u granicama zdrave pameti. Kad bih čekao cifre te koje si spomenuo (još pogotovo na jednim gumama) ili bih bio na onome svijetu ili bih imao potrošnju prosječnu od 3l/100km.😂

Onaj što ga zgazilo vreme

Oooo, voziš francuske gume na korejskom kršu! Ti koreanci su poznati da enormno „abaju“ gume i napred i pozadi. Imao sam ja Hundaji I30, kad ti nisi ni zao šta je to, tek ni ovlašćeni servis nije mogao da reši geometriju trapova.
Nemoj stim krševima juriti ko muva bez glave. „Razvijaš“ sa Kiajšem 140, po Palama….Ooooo

Iznogud

Napisao sam temp područje AS gume, 0-25 celzija. Ako je ljeto, preko 25, trosit ce se brze itd.logično.

moron

Pa, ja najviše verujem svojim iskustvima. Posebno kada vidim da su potpuno u granicama onoga što i sam proizvodjač guma deklariše. Ono što sam prethodno (najpre) napisao, bilo je reakcija na tvoje – “ A da ta AS guma bude u pristojnom stanju nakon 4 god i 60 000 km-nema šanse, sem ako ne voziš kao penzioner.“ A sada, kada i sam vidiš da si to loše napisao, ogradjuješ se od sebe, jer sada kažeš da „vijek trajanja zavisi od dosta oscilirajućih faktora (načina voznje, kakav automobil voziš, kako ga voziš, kvaliteta asfalta itd).“ To je tačno i sa time… Pročitaj više »

TheStig

Znaš i sam da sam britak na jeziku. Prema tome nemam potrebe a ni želje da se ograđujem. Kad sam rekao „mogu trajati ako voziš kao penzioner“ znaš sta sam mislio time da kažem. Ima dosta vozača koji preferiraju sporiju voznju (žene npr) i takvima gume mogu da traju toliko. Prenio sam ti lično svoje iskustvo sa zadnja 3 seta guma koje su mijenjane. Niti imam para na bacanje, niti sam luđak na putu pa da palim gume. Vozim malo brže i to je sve. Iz mog iskustva gume mogu da pređu oko 40 000 i tad vec su osjetno… Pročitaj više »

Iznogud

Slažem se s tobom i ja sam takvog vidjenja, tim prije sto ih mijenjam nakon 4 godine bez obzira na stanje.

TheStig

Ne pada mi na pamet da zbog par desetina evra uštede zgazim mačku a kamoli ubijem nekoga jer se nisu istrošile do graničnika. Zdrav razum je najbolje slušati. Jebe mi se šta korporacije kažu.

moron

Eto, opet ideš iz krajnosti u krajnost. Ili 40 ili 100 hiljada kilometara. Ja sam nedavno po prvi put u životu ( posle preko tri decenije vozačkog staža ) promenio dva seta gume koje su ( pojedinačno posmatrano, po setu) prešle manje od 40 kkm, a svakako su bile debelo iznad onoga što zakon deklariše (letnje na iznad 5 mm, a zimske na oko 7 mm ), a i svojim godinama su bile ispod onoga što proizvodjači kažu da je gornja granica (pa i ispod onoga kada je Iznogud promenio svoje fabričke gume na Corolli ). Ali, eto, „htelo mi… Pročitaj više »

TheStig

Smatram da si svjestan da je u deklaracijama proizvođača toliko magle, pravnih normi i papirologije da često u praksi možemo da obrišemo nešto sa svim tim informacijama i da smo prisiljeni da sami odredimo šta je stvarno i realno. U prvom postu sam ti napisao možeš ti gumu da voziš dok ne postane glatka kao staklo isto kao što možeš da pereš zube četkicom 3 mjeseca jer je rekao proizvođač ali ne pereš već je zamijeniš nakon 2 ili mjesec i po jer si svjestan da joj je funkcija kompromitovana.

Onaj što ga zgazilo vreme

Na Stig je trkač, juri po putevima i „aba“ gume. Na Kiji menja gume na svakom malom servisu. Potkivaju ga stalno ko konja

Neko is mase

AS su jedine gume koje sam koristio u poslednjih 25 godina. Poslednja iskustva sa AS: ML350 – SCORPION AS PLUS 3, zamenjene na 84,000 km, sara vise nije dobra za zimsku upotrebu. Nikada rotirane. Gume uvek su se trosile podjednako napred i pozadi. Zamenjene su sa Cross Climate 2. GLK 350 – Pirelli Scorpion Zero, 69,000 km, sara vise nije vise bila legalna za sneg. Nikada rotirane. Za performance tires, Pirelli je trajao veoma dugo, mnogo duze nego ocekivano, uglavnom zbog stila voznje. Zamenjene su za istim gumama. Oba vozila su 4matic, obrtni moment podeljen 45:55 – napred/nazad, sto definitvno… Pročitaj više »

TheStig

Nemam razloga da sumnjam u ono što pišeš. Sa gumama je ista stvar kao sa disk pločicama i diskovima, zavisi kako voziš. Ljudi neki kažu da diskovi originalni mogu preko 120 000. A viđao sam one koji su im mijenjali na 40 000. Zivim na području gdje je ljeti 40 plus a zimi minus 20 tako da mi AS ne odgovaraju. Gume koje sam mijenjao na 40 000 pređenih su mogle još, ali mom stilu voznje i mojoj filozofiji o tim stvarima više nisu odgovarale. Ljudi voze automobile koje su platili 20 000 eura i više a voze na „šklj“… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Nemaš ti iskustva sa normalnim kolima, pa zato ne kapiraš da ima vozila koja mogu sa gumama da sastave 100 000 ko od šale. KIJA i HJU, tradicionalno jedu gume jer imaju smeće od trapova