1. Home
  2. Vesti
  3. Ionity uvodi moderan sistem naplate za „natočeno“ gorivo: „Dopuni i idi“
Ionity uvodi moderan sistem naplate za „natočeno“ gorivo: „Dopuni i idi“
1

Ionity uvodi moderan sistem naplate za „natočeno“ gorivo: „Dopuni i idi“

226
1
Podelite sa prijateljima:

Od sada će na stanicama za dopunu baterija električnih automobila iz mreže Ionity biti moguće puniti ćelije bez neophodnosti posedovanja pretplatničke kartice ili propusnice za bežični transfer električne energije, a sve zbog toga što ova kompanija usvaja savremenu tehnologiju „Plug and Charge“, što u bukvalnom prevodu znači „Prikači se i puni“, mada bi prema opisu iste, adekvatniji bio slobodan prevod „Dopuni i begaj“. Prednost novog rešenja se ogleda u tome što vozačima omogućava da se priključe, dopune baterije i napuste mesto radnje, jer je naplata računa za povučenu struju izvršena automatski, posredstvom veze između punjača i vozila.

Da bi se automobili pogonjeni konvencionalnim motorima s unutrašnjim sagorevanjem svojevremeno probili na tržište, bilo je neophodno da se uspostavi saradnja između naftnih i automobilskih kompanija, kroz koju su standardizovani otvori za točenje goriva na vozilima i pištolji koji su sastavni deo opreme benzinskih stanica. S druge, strane, to se još uvek nije dogodilo u svetu elektromobilnosti, barem ne u dovoljnoj meri.

Naime, i dalje se čeka standardizacija načina naplate za preuzetu količinu struje, a pride su i neophodne i različite kartice za terminale inih distributera električnih kartica, kako je već po volji individualnih kompanija koje kontrolišu rad stanica za dopunu.

Istini za volju, aktivne su privatne mreže punjača čiji je najsvetliji primer kompanija Tesla, čiji Superchargeri dozvoljavju pristup mreži bez neophodnosti posedovanja nekih posebnih indentifikacionih kartica ili telefonske aplikacije. Sistem „plug and charge“ na svim evropskim terminalima mreže Ionity, što je potvrdilo i odeljenje za odnose s javnošću društva koje su osnovali Daimler, VW, BMW, Ford i grupacija Hyundai.

Tako Ionity postaje prva evropska mreža opremljena modernim tehnološkim rešenjem utemeljenim na bežičnoj razmeni informacija između terminala i automobila, što je podrazumevalo zajednički rad energetskih i automobilskih kompanija. Sada će u skladu sa standardom ISO 15118, Ionity Plug & Charge dozvoliti dopunu vlasnicima vozila, na primer Ford Mustang Mach-E ili pak Mercedes EQS, odnosno Porsche Taycan, bez potrebe da se na licu mesta maše za novčanik. Sve će se završavati tako da manje boli, automatski, i direktno s računa na račun.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Što ne napisa cijenu????