1. Home
  2. Vesti
  3. Moderna tehnologija u kamionima snizila broj udesa za 40% u Americi
Moderna tehnologija u kamionima snizila broj udesa za 40% u Americi
6

Moderna tehnologija u kamionima snizila broj udesa za 40% u Americi

348
6
Podelite sa prijateljima:

Još od svog zvaničnog nastanka, kamionska industrija u Sjedinjenim Američkim Državama se nije izmenila u velikoj meri. Vozačima je bilo bitno da je kabina prostrana, da je motor moćan i da se kamion sija od hroma, a bezbednost je uvek bila na dnu liste prioriteta. To su znali i sami proizvođači pa se nisu ni trudili da pruže modernu tehnologiju. Međutim, statistika pokazuje da godišnje pogine preko 40.000 osoba u saobraćaju „preko bare“ i da veliku ulogu u tome igraju kamiondžije.

Iz tog razloga, Nacionalna agencija za bezbednost u saobraćaju (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) je proteklih godina zahtevala da svi novi kamioni pružaju bezbednosne uređaje koje smo imali prilike da vidimo u modernim vozilima iz putničkog segmenta. To se pre svega odnosi na autonomno kočenje u slučaju opasnosti i upozoravanje vozača da opasnost u saobraćaju postoji.

IIHS je nedavno sproveo istraživanje sa 62 kompanije koje koriste 18-točkaše sa težinom od preko 15 tona, i tom prilikom je došao do zaključka da je broj sudara snižen za čak 40%, u poređenju sa ranijim rezultatima. U obraćanju medijima, predsednik IIHS-a Dejvid Harki je izjavio da bi takve bezbednosne mere trebalo da budu deo standardne opreme u svim kamionima, a za primer je spomenuo tržište Evrope, gde su slične mere na snazi još od 2013. godine.

S druge strane, u Americi takav zakon još uvek ne važi za kamione, mada će biti u primeni za putnička vozila, i to počev do 2022. godine. Harki se nada iskoristiti upravo ovakve studije da bi se izmenio zakonski okvir, ali je pitanje koliko protivnika će imati ispred sebe. Naime, kamiondžije su se u prošlosti protivili bilo kakvom modernizovanju, koje bi u značajnoj meri podigle već visoke cene kamiona, pa nam ostaje da vidimo da li će dve strane uspeti da pronađu zajednički jezik.

AutoRepublika

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Actros je jos 2007 imao sistem za samostalno zaustavljanje..jest da je bio dodatna oprema,ali mogao je biti opremljen sa njim ako je kupac htio to.
Ajd napokon da poslije 30-40 godina pocnu konacno modernizovati te kamione da to lici na nesto.

Balkanboj

Još da stave zadnji branik i bočne štitnike na prikolice kao zaštitu od podletanja putničkih automobila i eto skoro 100% smanjenja smrtnih ishoda.

Yankee

Pogledaj samo stil ovog prvog Peterbilta 359 … Tako lep kamion niko drugi nikad nece moci da napravi.

D_C

Slažem se… Al kad on sa 60-65mph pokupi Yaris, Prius i sl, eto nama paštete i to još lepo upakovane u konzervu. A između estetike i bezbednosti, hmm, ček da razmislim… Možda ipak bezbednost? 🙂

Renault Terminator

Mica…progres,buducnost,tehnologije..to mora da prati ekonomiju i privredu.
Ti kamioni su imali svoje vrijeme i trenutak,odradili su to i odavno im je vrijeme za muzej.

Yankee

Lepo je to za tehnologiju, ali ne vidim razlog zasto vecina modernih proizvoda mora da izgleda toliko jadno i bez ikakvog stila. Kako vreme prolazi tako auti postaju sve ruzniji i ruzniji.