1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci zatečeni izbledelim izvoznim rezultatima, posebno automobilske industrije
Nemci zatečeni izbledelim izvoznim rezultatima, posebno automobilske industrije
1

Nemci zatečeni izbledelim izvoznim rezultatima, posebno automobilske industrije

503
1
Podelite sa prijateljima:

Nemci su ostali blago iznenađeni razvojem privredne situacije tokom avgusta u njihovoj državi. Umesto očekivanog rasta izvoznih aktivnosti, zabeležen je poptuno suprotan efekat koji je protumačen kao posledica, da tako kažemo, produženog ekonomskog kovida.

Naravno, kada Nemci pričaju o izvoznim potencijalima, oni u ogromnom delu misle na postignuća vezana za automobilsku industriju, pa pad prodaje van granica Germanije obrazlažu pokidanim lancima nabavke u globalnim razmerama i uskim grlima u fabrikama. Sve to zajedno je dovelo do toga da, nakon petnaest meseci uzastopnog prosperiteta nastupi sušniji period.

Iskustvo nam takođe govori da se dobrim privrednicima zvona za uzbunu aktiviraju već pri ostvarenoj manjoj od planirane stope rasta, pa je tako ovoliku zabrinutost u Nemačkoj izazvao pad izvoznih rezultata od samo 1,2% u odnosu na prethodni mesec, što ne bi trebalo da čudi toliko, imajući u vidu da je avgust poznat kao mesec godišnjih odmora. Podatke je objavio nemački Savezni zavod za statistiku.

Kako rekosmo, ekonomisti su očekivali dalji rast, i to za pola procenta. U julu je ostvaren plus od 0,6%, dok je on mesec dana ranije bio na nivou 1,3%. Privredna komora Nemačke (DIHK) je nedavno uvećala prognozirane rezultate u vezi s izvozom, a sve zbog globalnog ekonomskog oporavka od krize izazvane pandemijom, u čemu su prednjačile Sjedinjene Američke Države i Narodna Republika Kina. Ako je izvoz blago posrnuo u avgustu, uvozni rezultati su bili za 3,5% jači u odnosu na uporedne. Taj parametar je pokazao dvostruko brži rast od pretpostavljenog.

Ipak, ne treba previše brinuti za Nemce, pre svega jer su knjige porudžbina koje vode komercijalisti u njihovim kompanijama pune, ali je bilo nemoguće ispuniti tražnju. Tako se i navodi nama najzanimljiviji podatak, a on otkriva da su nemački proizvođači automobila bili najteže pogođeni, pa su tako prodali za 30% manje vozila, u nedostatku elektronskih komponenti i ostalih poluproizvoda. Dodatno je na pad izvoza automobila iz Nemačke uticala i činjenica da je dosta luka u Aziji i Americi zatvoreno zbog pandemije korona virusa. Pride, aktuelna je i globalna kriza s transportnim kapacitetima, motivisana enormnim rastom tražnje u svetu.

AutoRepublika

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Da se razumijemo, švabe prave dobra auta, ali.? Prave i drugi dobra auta ali cijena nije tako paprena. Najbolji primjer je Korveta i Porše.Prije ili kasnije, kupci će to spoznati.