1. Home
  2. Vesti
  3. Po Fordu, Focus ST je superiorniji u odnosu na VW Golf GTI
Po Fordu, Focus ST je superiorniji u odnosu na VW Golf GTI
2

Po Fordu, Focus ST je superiorniji u odnosu na VW Golf GTI

774
2
Podelite sa prijateljima:

U prilog svemu idu i performantne brojke.

Na evropskim tržištima gde je u „hot heč“ segmentu konkurencija više nego oštra i gde izbora ima napretek, morate na neki način da se ističete da biste ubedili ljude da je upravo vaš model najbolji.

Često pomogne i pokoja reč od strane proizvođača… Šalu na stranu, ali ekipa iz Forda smatra da u svojim rukama ima pravi dragulj.

Šef Ford Performance Europe, Štefan Mojcinger, kaže da je mnogo vrhunskih standarda zadovoljeno u razvoju najnovijeg Focusa ST. Testovi su urađeni naspram Hyundaija i30N, Honde Civic Type R i Volkwagen Golfa GTI, i došlo se do zaključka da je Focus ST za stepenik iznad Golfa GTI u smislu performansi i voznih karakteristika.

„Da, posmatrali smo Golf GTI, ali sigurno je da nije to ono na šta smo ciljali. Želeli smo mnogo oštrije, okretnije vozilo od Golfa GTI, u čemu mislim da smo uspeli.“

Ispod haube novog Ford Focusa ST  se nalazi interesantna 2,3-litarska turbojedinica s impresivnih 280 ks i 420 Nm. Što se menjača tiče, izbor čine šestostepeni manuelni i sedmostepeni automatik.

Nema pogona na sve točkove kao kod prethodnog Ford Focus RS-a, ali tu je elektronski kontrolisan, mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Mojcinger je spomenuo da najbliži rivali imaju slične sisteme, koristeći termin „e-diff“. „Međutim, oni to rade uz pomoć vektorisanja obrtnog momenta preko korišćenja kočnice a to je prilično različit pristup“. Ford Focus, kaže Mojcinger, ima najnapredniju kontrolu proklizavanja koju možete imati u jednom automobilu s prednjim pogonom.

AutoRepublika

(774)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

…ali za imidž ne pomaže kada proizvođač kaže da planira da ugasi model.

Balkanboj

Davno smo imali jedan Focus u sport paketu (niže ogibljenje i tvrđe opruge), jedini fwd automobil u kome sam istinski uživao po krivinama.
Verujem da je i ovaj ST pravi vozački automobil.