1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Roudster MGB se vratio kao elektromobil
Roudster MGB se vratio kao elektromobil

Roudster MGB se vratio kao elektromobil

124
0
Podelite sa prijateljima:

Sama ideja prevođenja klasičnih automobila u one pogonjene električnom energijom, više nije neka novina. Mnogo je sličnih poduhvata realizovano tokom prethodnih godina, a ovoga puta izveštavamo da je britanska firma RBW Electric Classic Cars objavila odluku o početku rada na stvaranju električnih vozila zasnovnaih na klasičnim modelima s ozankama MG i Jaguar.

Prototip primerak električnog dvoseda RBW EV Roadster je već spreman, a za bazu je poslužio model MGB iz 1962. godine.

Inženjerima je bilo potrebno tri godine kako bi usavršili pogonski sklop. Na mestu gde se nekata nalazio četvorocilindarski motor zapremine 1,8 litara, a koji je razvijao 85 do 96 konjskih snaga (zavisno od godine proizvodnje), sada se nalazi set litijum-jonske trakcione baterije iz kompanije Hyperdrive Innovation.

Električni motor je postavljen na zadnju osovinu i kao takav razvija, neki kažu samo, dok mi smatramo sasvim dovoljnih 95 konjskih snaga. Ipak, kako je novajlija značajno teži od originala, on nije brži od nekadašnjeg vozila. Do „stotke“ mu je, kada krene iz mesta, potrebno malo više od devet sekundi, dok je najviša brzina (snagom i pomenutom nezanemarljivom masom) ograničena na 129 km/h.

Bazična verzija raspolaže sa šest baterijskih blokova, gde se može deponovati dovoljno električne energije da bi se prevalilo 260 kilometara. Finansijski potentniji kupci koji žele više slobode, mogu doplatiti za osam blokova, a tada će biti u prilici da se „švrćkaju“ 62 kilometra duže od onih „siromašaka“ s baterijskim pakovanjem od šest blokova.

Međutim, čak i ulazna verzija mora da provede do osam časova priključena na struju, dok će skupocenijoj modifikaciji biti potrebno čak i par sati više, kako bi ušla u punu formu. Inženjeri su, s druge strane, posebno ponosni na rezultat koji su postigli na temu raspodele mase vozila po osovinama. Ona je dakle, idealna. Retoričko pitanje ovde glasi: da li treba dodatno naglasiti sav izvanredan uticaj ovog postignuća na vozačku dinamiku?

Uprkos činjenici da je, posmatranjem spoljašnosti vozila, nemoguće ustanoviti razliku između originala i modela RBW EV Roadster, iz kompanije tvrde da su svi paneli na karoseriji potpuno novi i da ih je osmislila kompanija British Motor Heritage.

Važni i gabaritni elementi unutar putničke kabine su obloženi prirodnom kožom crvene boje, dok se u enterijeru može zapaziti i multimedijalni sistem marke Pioneer, s ekranom koji se po dijagonali proteže na distanci od sedam inča. Kako to i dolikuje savremenom dobu, instrumentacioni panel poseduje mogućnost digitalnog prikaza.

Prijem narudžbina za električni roudster je već omogućen, dok je početna cena povisaka. Određena je da bude na nivou od čak 90 hiljada britanskih funti.

Maloserijska proizvodnja, ili je možda srećnije reći, konverzija ograničenog broja vozila u RBW električni roudster, započinje u prvoj polovini 2021. godine, dok će ista kompanija nešto kasnije predstaviti i projekt konvertovanog originalnog heča s oznakom Mini.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments