1. Home
  2. Vesti
  3. Apofis prolazi neprijatno blizu Zemlje petka 13. 2029.
Apofis prolazi neprijatno blizu Zemlje petka 13. 2029.
0

Apofis prolazi neprijatno blizu Zemlje petka 13. 2029.

1.23K
0
Podelite sa prijateljima:

Aprila 13. 2029., svi triskaidekafobi će imati razloga za drhtanje. Reč je naravno o petku 13., kada će asteroid koji je dobio ime po egipatskom bogu haosa proći na samo 31.000 kilometara od Zemlje, čiji stanovnici u međuvremenu planiraju da slete na njega.

Ova svemirska kamenčina širine 340 metara bi trebalo „bezbedno da prokrstari pored Zemlje“, i to dostigavši najbližu tačku našoj planeti do sada.

Tokom Planetarne odbrambene konferencije 2019., koja se ove nedelje održala u Merilendu, grupa naučnika se skupila da prodiskutuje, između ostalog i najbolje načine da prouči asteroid, pa čak i na taj način da se napravi letelica koja će sleteti na njega.

Razlog je taj što je Apofis jedan od 2.000 potencijalno rizičnih asteroida (PHA) koje prati NASA, kao i drugi. Bolje razumevanje asteroida bi moglo da čovečanstvu pruži šansu da se spase od eventuanog pada asteroida na površinu Zemlje.

„Apofisov blizak prolazak 2029. će biti neverovatna prilika za nauku“, rekla je Marina Brozović, naučnica u oblasi radara u NASA-inom JPL-u (Jet Propulsion Laboratory).

Što se tiče mogućnosti da Apofis udari u Zemlju 2029., NASA kaže da za tako nešto nema šanse, uprkos ranijim kalkulacijama da one iznose 2,7 odsto.

Ipak, to što će asteroid prići toliko blizu našoj planeti će svakako u perspektivi promeniti njegovu trenutnu orbitu, tako da je za sada nemoguće predvideti šta će se desiti decenijama posle, kada on bude ponovo prošao kraj Zemlje. Po aktuelnoj matematici, šanse su 1:100.000 da Apofis udari u Zemlju pre isteka ovog veka.

Na naslovnoj slici – Apofisova putanja u odnosu na Zemljine veštačke satelite obeležene plavim tačkama.

AutoRepublika

(1226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments