1. Home
  2. Vesti
  3. BMW će zadržati u ponudi i3, a Volkswagen električni Golf
BMW će zadržati u ponudi i3, a Volkswagen električni Golf
1

BMW će zadržati u ponudi i3, a Volkswagen električni Golf

161
1
Podelite sa prijateljima:

Oba modela su već vremešni, no opstaće na tržištu još neko vreme, dok se ne steknu uslovi za njihovo penzionisanje. 

Ako sagledamo gamu BMW-a, postoji prava „rupa“ u ponudi između i3 i EV modela novije generacije. No, Bavarci još uvek nisu odlučili šta će i kako će sa modelom i3. Prodaja je na solidnom nivou i uprkos poznom tržišnom dobu ne pokazuje pad potražnje. Kako još uvek nemaju planiranu zamenu, a prodaja je i dalje zadovoljavajuća jasno je da će i3 opstati na tržištu bar još neko vreme.

Prema poslednjim informacijama aktuelni i3 ostaje na tržištu sve do 2024. godine kada bi trebalo da stigne njegov naslednik.

Podsetimo BMW i3 je prvi električni automobil tog proizvođača i na tržište je stigao 2013. godine. Inicijalni model raspolagao je sa 190 km autonomije, a imao je i mali benzinski motor koji je služio kao generator za električnu energiju. Prvo ažuriranje je stiglo 2016. godine kada je domet povećan na 312 km.

U 2017. godini BMW je predstavio verziju i3S koja je imala elektromotor snažniji za 10kW. Od 2018. godine je u prodaji aktuelna varijanta modela i3 koja nudi autonomiju kretanja od 310 km prema WLTP protokolu.

Što se tiče električnog Golfa, ovde je situacija nešto komplikovanija. Baterijski Golf je trebalo već nekoliko puta da ode u penziju, ali je rukovodstvo Volkswagena odlagalo ovu odluku, pre svega zbog velikih problema sa softverom kod novog ID.3.

Tako je nemačka marka rešila da nastavi sa proizvodnjom električnog Golfa u fabrici u Drezdenu sve do kraja ove godine, s tim da je moguće da će doći do još produženja, sve u zavisnosti kakva će biti situacija sa ID.3.

Šta više, oba proizvođača rešila su da uvećaju proizvodnju pomenutih modela. BMW je naredio da se na dnevnom nivou broj sklopljenih i3 mora povećati sa 114 na 125, pa na 130. Volkswagen je naredio da se broj napravljenih primeraka električnog Golfa uveća sa 74 na 80.

Razlog ovim povećanjima jeste iščekivanje rasta prodaje električnih vozila u nemačkoj, s obzirom na to da su tamošnje vlasti usvojile novi sistem subvencija od skoro 10.000 evra za kupovinu baterijskih automobila.

AutoRepublika 

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Bolje da VW nije ni pravio odvratni ID3, nego da su Golf 8 konstruisali da može primiti i baterije. Ubili bi dve muve jednim udarcem.