1. Home
  2. Glas Republike
  3. Kako postadoh bajker pod stare dane
Kako postadoh bajker pod stare dane

Kako postadoh bajker pod stare dane

2.37K
45
Podelite sa prijateljima:

Kao i u mnogim drugim porodicama, i u mojoj primarnoj je bila barem jedna figura koja je u motociklizmu videla fatalnu opasnost po one slabiće koji su poptpadali pod zov iste zaraze. Definitivno opredeljujuće je bilo to što je ta figura bila dominantna, očinska. Da li je zaista to video, ili je pak njegova priča deo zabranjujućeg folklora, ali čovek mi je pričao kako je svedočio pogibiji motocikliste i kako bi me radije dao u Savez komunista nego u motoraše. A komuniste nije cenio ni najmanje, i to je preformulisano kako bi se očuvala uglavnom zabavna priroda štiva.

Pa ipak tokom kasnih osamdesetih godina, od nepoverenja u kombinaciju snažnog motora, dva točka i lude, mlade glave, jače je bilo poverenje u Jugoslovensku Narodnu Armiju. Možda se i ne radi toliko o veri u disciplinu i čast vojske ondašnje velike države, koliko je zaštitnička figura htela da zaštiti jedino muško čeljade od preteranog stresa skopčanog sa služenjem vojnog roka, pa je na njemu znane načine izdejstvovao da budem poslat u jedinicu Saobraćajne policije u Kraljevu. Čuvena Vojna pošta 8415.

A to je podrazumevalo obuku i polaganje vozačkog ispita za A i za C kategoriju. I tako, hteo – ne hteo, a ne mogu ni da kažem da sam goreo od neke želje da ludujem na motociklu, došao sam u situaciju da moram da prođem kroz program kakve-takve edukacije i to se i zbivalo.

Kako je obuka kretala krajem septembra, polaganje vozačkog ispita nije moglo biti organizovano pre decembra, pa je ceo proces učenja i samo testiranje obavljeno van tradicionalne motociklističke sezone. Pravila su bila stroga i kruta, skoro kao kombinezoni od debele i poslovično uglačane kože. Kad god bih pisao o robotizovanim menjačima, setio bih se tog osećaja nošenja tamno braon, skoro crnog kožnog moto-odela. To je bila robotizacija žive sile.

Svaka naznaka eventualne zabave je bila ubijena, što vožnjom u koloni, što žestokim mrazevima. Ukratko, nije mi se nešto „primilo za srce“, pa sam srećan i spokojan završio kao ćata u lokalnoj policijskoj stanici, radeći na izdavanju vozačkih dozvola za vojsku, a fakultativno sam bio instruktor budućim vozačima kategorije C.

Ljubav prema automobilima, pa i prema kamionima, zašto ne, nastavila je da živi i u „ne dao ti Bog“ devedesetim godinama i evo i do današnjeg dana, ali želja za vožnjom motocikla i eksploatacijom vozačke dozvole kategorije A, zapala je u duboku hibernaciju. Tako bi i ostalo… Da nije sudbine!

A ona je htela da kupujući Alpinu, pored voljenog automobila, u garaži kod prodavca zapazim pod ceradom i nešto zeleno na dva točka. Malo ali agresivno, nalik onim zverkama koje su se u leto 1990. godine (onda kada smo ispali na penale od Argentine na utakmici SP igranoj u Firenci), vozile na trci organizovanoj na stazi u Beranovcu, a koju sam ja kao vojnik obezbeđivao. Još se sećam naziva najupečatljivijeg motocikla – Kawasaki ZZR1100.

Ovaj je bio skoro isti takav, Kawasaki Ninja 250R (iz 2009. godine) 🙂 Od 1990. do 2022. godine je prošlo par sekundi, vrtlog u stomaku i želja da se vratim u Beranovac. Nije bilo šanse da iskuliram. „Nećeš valjda pod stare dane da se mlatiš motorima,“ prolazilo mi je kroz glavu, i ja sam tečno ponovio „Brate, pošto ti je motor, mogu li da probam?“

Sve ono što sam učio o vožnji motora ostalo je prekriveno prašinom i ja se nisam sećao nikakvih principa, osim onih osnovnih o održavanju ravnoteže (što i nije moguće zaboraviti), a prilično dobro razumem i saobraćaj, nakon stotina i stotina hiljada odvozanih kilometara u međuvremenu. Ipak, za toliko sam znao. Bog da prosti dušu dragom, pokojnom ocu, znao sam da hoću da vozim motor! I više nije bilo autoriteta koji bi me sputao.

Doduše, bio je jedan autoritet, onaj koji ima čudnu moć nadamnom, ali on se nije bunio. Naprotiv, kao i obično, dobio sam podršku da realizujem ono što sam nekada možda i hteo, ali iz raznoraznih razloga nisam mogao. Da je žena zauzela drugačiji stav, sigurno zbog motocikla ne bih ušao u sukob s njom. Hvala joj.

 

„Mili, cepaj samo! Ali, uči, please!“

I tako je to krenulo ponovo s početkom maja 2022. godine. Do prvog pada nije trebalo čekati dugo. Nisam znao šta me je snašlo i elementarno neznanje je došlo na naplatu. Vozeći Bogu hvala oko 25 km/h i prelazeći preko tramvajskih šina odlučno sam dao gas i završio na asfaltu u Požeškoj ulici u Beogradu. Osim sitnih ogrebotina, malo izgrebane plastike na motoru i ugruvane papučice menjača, druge štete nije bilo. Ali, korist je bila neizmerna!

Narednih nedelja sam vozio toliko brzo da je većina biciklista povremeno imala problem da me pretekne, a ja sam se dao u potragu za relevantnim materijalom iz kog bih mogao da naučim štošta korisno o vožnji motocikla i specifičnostima s tim u vezi. Kako rekoh, čini mi se da saobraćaj savršeno razumem, iz perspektive jahanja na četiri točka…

Elem, ono što sam „brzo shvatio“ jeste to da je tehnika radikalno napredovala u poslednjih desetak, petnaest godina, pa današnji motocikli poseduju masu savremenih sistema bezbednosti koje Kawasaki iz 2009. nema. Koji vozač automobila bi rekao da su ABS, kontrola proklizavanja i slični sistemi, u obavezan svet dvotočkaša uvedeni tek kasnije. I to mi je bilo dovoljno da požurim da kupim novu mašinu.

Rezon nije bio kao kod većine, ono tipa „stepenik po stepenik“, posle 250 kubika može nešto malo jače, pa tako redom. Kako je smrt, iz perspektive univerzuma, veoma blizu (nadam se tri do četiri decenije ipak daleko – ali je to zrno u pesku vremena), rešio sam da ne čekam godine da bih dopuzao da najvećih i najbezbednijih motocikala, i nakon probe nekoliko modela, opredelio sam se za, verovatno najviše divlji među njima – KTM 1290 Super Adventurer R. Vozio sam još par modela BMW-a (GS 1250, XR 1000, RT 1250).

Elem, a propo ovih ideja o gradualnom napredovanju u hijararhiji izabrane mašine mogu da kažem da ih većma ne razumem. Priča mi tako jedan prijatelj kako je neki njegov poznanik vagao da li kupiti BMW ili KTM i opredelio se za BMW jer je KTM toliko divlji da bi ovaj „poginuo“. Pobogu ljudi, kakve to veze ima, pa to što ti žena spremi punu tepsiju baklava, znači li da moraš sve odjednom da ih pojedeš, brate slatki?

Kako bilo, da li sam pogrešio u datom trenutku, pitanje je, i pisaću i o tome, ali definitivno je odluka da pređem na savremen motocikl bila odlična. Nedostajala mi je obuka i nju sam konačno i dobio. Firma koja se bavi maloprodajom motocikala pomenutih marki sarađuje s „čuvenim doktorom“ i „svačijim drugom u moto komuni“, Vladimirom Jevtićem i zahvaljujući njemu, konačno sam dobio relevantnog instruktora. Onog koji je dovoljno obrazovan i s dovoljno praktičnog iskustva da može s lakoćom da održava autoritet. Od njega učiti je milina.

Ovde moram da uputim važan savet onima koji se lome oko motocikla, kako iz uloge roditelja, tako i iz perspektive budućeg motoraša, potražite pravu adresu za dodatnu obuku, a „deci“ uslovite roditeljsku dozvolu (zapravo blagoslov) za vožnju time što će proći dodatnu seriju treninga na pravoj adresi. Verujem da ne bi trebalo da naglašavam koliko je to važno.

Uzgred, iako očito dragi momci, aktuelni jutjuberi koji obrađuju moto-teme, u svakom materijalu šalju dramatično nakaradne poruke vozačima. Ne moraju ni da kažu ništa pogrešno, dovoljno je da ih vidite kako voze bez zaštitne opreme, što je linija koja u startu deli svesne ljude i džudže.

Na motor se ne seda bez kompletne opreme. Dakle, ne samo kaciga, već i pantalone, jakna, obuća, rukavice to je što se kaže minimum minimuma! A onda i slušajući njihovu priču, neće proći dugo pre nego što s nevericom čujete da govore kako su „na Čukarici vozili 100 do 105 km/h“. Svi mi volimo da odvrnemo gas, ali postoje kočnice i granice, čak i kada su i one postavljene u prohibicijskoj zoni. Ovaj primer s brzinom je van razuma, ne samo van zakona.

Kako bilo, Bog da poživi Vladu Jevtića, pomislio sam mnogo puta, prvi put posle iznenadnog forsiranog kočenja, što bi bilo veoma traumatično iskustvo da se sa silama koje se tom prilikom generišu nisam ranije susreo na treningu.

Od prvih savremenih, ovovekovnih kilometara na motoru, do danas je prošlo nekih jedanaest, dvanaest hiljada i sa svakim novim doza radosti i samouverenosti raste. Ne mogu da se nauživam osećaja slobode, neznanja kud sam krenuo i gde ću da završim vožnju. Posebna priča su vožnje iz potrebe gde je motocikl moguće parkirati, i to bez da smetate drugima, bezmalo na pragu zgrade gde idete, pa makar ona bila i na Trgu Republike u Beogradu.

Motociklizam je trend koji se vraća i koji će da ovladava sve više populacijom mladih, ali evo i starijih ljudi, što je grupa kojoj sa 50+ leta u nogama pripadam i sam. Korona je možda priču ubrzala, ali je razvoj događaja u svim društvenim sferama nužno pokrenuo i povratka nema. Motori jesu budućnost!

Što se tiče AutoRepublike, ostaviću ovim amaterima Saletu Dragoviću i Pekiju Rajkoviću da se bave automobilima. Ja evo već pišem utiske o BMW-u 1250 GS s kojim se družim preko vikenda.

Zvezdan Božinović

(2365)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

45 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Svaka ti čast.To je jedina mašina na planeti zemlji koje se ja plašim,ni aviona (u procesu sam ganjanja da letim u vojnom mlaznom lovcu),ni tenka,kamiona,bagera,brodova,podmornica…ali sjesti na motor,nema šanse.Probao,seo na motor,nisam ga ni upalio,noge mi se odsekle,tresu se noge kao prut od straha.Eto,sve kategorije imama,ali nemam „A“.

s mile

Piši malo o tom ganjanju, koje su opcije…i da li je to preko prijateljske veze, ili se pošteno plaća… koji su uslovi…zdravstveni….itd

Renault Terminator🇷🇺Z

Ako mi se ta želja ostvari biće priča na AR a i video🙂.

s mile

ma piši pre, ili javljaj na email, intersuje me opasno

BB

Ja sjeo sa sinom na skuter… Nisam preao 23 km/h 😂🤣😂

J4ZZ3R

Koeficijent inteligencije je direktno proporcionalan sa negativnom brzinom na skuteru, trotinetu, motociklu 🙂

Nisi ti džabe provalio kombinacije za nagradne igre 🙂

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
BB

Pa nisam ga vozio u rikverc (da je negativna brzina) 😜… Ali u svakom slučaju mogu da prihvatim kompliment, to znači da sam manje glup 😜😂🤣

J4ZZ3R

Eh što sitničarimo doktore Baltazar 🙂 mogao sam da napišem obrnuto proporcionalna sa brzinom na skuteru, ali ja htedoh da budem jasan širokim narodnim masama, kad Baltazar čeka iz zapećka i pravo u pleskus 🙂

Nisam znao da je vlasnicima Berlinga perfekcionizam visoko na listi prioriteta

Renault Terminator🇷🇺Z

Ti si bar krenuo,ja se nisam ni pokrenuo,od straha jedva sišao sa motora🤣…

Rikošet

Na motoru ti je tijelo „šasija“. Voziš onoliko brzo koliko ti je jaka šasija i fizika je tu sve rekla…

Moje gorštačko tijelo se ne uklapa u ove soft verzije motorića, možda da jašim nekog tenkovskog Harlija i to je to, jer bi na svakom drugom dvotočkašu nesrazmjer između pećinskog Balkanca i malog motocikla sigurno bio takav da bi ljudi bježali s puta 🙂

Zato, potajno, ali zdravo zavidim ovim muškićima Zvezdanovog kompaktnog formata što mogu svuda da uđu i da na sve sjednu.

Dakle meni tata nije branio jednostavno se nikad nisam uklaapao u „šablon“ motocikliste…

J4ZZ3R

On čak i u x7 stane 🙂

BB

Ne znam kako onaj međed Milan Strongman nađe motocikl za sebe…😉

Rikošet

Ma našalih se na moj račun, ali za ove motocikle uglavnom moraš biti perolaka kategorija, kao i za jahanje konja, Formulu 1, let u svemir i slično da bi to imalo potpunog smisla…

Što je veće tijelo to je veći otpor kretanju, pa te motor razbi na komade, jer nema vizira koji će da pokrije glavato balkansko čudovište…

Za grmalje i krakonje život je namijenio neke druge discipline…

J4ZZ3R

I za MX5, mx5 :,(

Njegova Visost

Ma vidi ti Grka , ne zna sta će sa životom.
Pa nisi ti strongman Milan pa da budeš u formi. Kocka je to i to opasna , jebga reakcije s godinama slabe a to sistemi ne mogu da nadograde; jebga mozes past i slomit kuk, a onda si Bogin.

J4ZZ3R

Poznajem čoveka koji ima 13 nesreća na motociklu, nema više ni koščice svoje krvi sve neki metali, ali ne odustaje. Zavisnost i moto narkotici 🙂

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
s mile

Šta reći, Srećno…. i pamet u glavu… Skoro pričah sa starijim direktorom jake firme, pošteno me iznenadio vožnjom bicikle po lokalnim planinama, a kasnije i ( za mene ) velikim iskustvom o motociklima. Pojasnio mi je šta vozi, ali zaboravih. Suština njegovih reči je da ima makinu koja kako on kaže može sve. Kažeš joj „hoću za par sekundi da budem tu… ona ispunjava… „koliko brzo“… ona ispunjava… sve ispunjava…. Suština je da, je sve u mozgu bajkera, on je „master and komander“…. a bajk može skoro sve… Motociklu je potreban snažan „master“… Uživaj, jer jeste prelep osećaj… Ja ga… Pročitaj više »

Suki

E svaka čast! Predivan je osjećaj voziti motor! Ja sam imao ogromnu želju voziti motor. Otišao u školu vožnje. Položio sve iz prve. Kupio svoj prvi motor. Oduševljen! Uživao u svakom centimetru vožnje, mirisu benzina, zvuku motora. A onda se ubrzo dogodio pijesak na zavoju, pa ulje na zavoju. I u vrlo kratko vrijeme sam dva puta bio na podu i ne znajući što me snašlo. Sva sreća pri 30 km/sat. E, to saznanje, da ne mogu protiv zakona fizike ni pri tako malim brzinama me ustrasilo. Prodao sam motor ubrzo. Još imam jaknu, ali mislim da se malo stisnula… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Suki
BB

Onda Piaggio MP3 😉, dosta je otporniji na klizanje po pijesku, ulju… A i ne treba ti A kategorija 😉

Suki

Da, dobra ideja.👍

Laki

Neka je srećno i blagosloveno junače!

M M

Pa eto, neko završi a neko tek počinje moto karijeru…. Ja sam od onih koji je motorcikl voleo više (čak) i od žena, pa mi je na kraju ogadio. Padalo se tu, ludovalo se, živelo i patilo….. A to je mojim poznanicima, jednostavno neverovatno. Zaključio sam da mi 4 točka pružaju više….. Juče sam sa jednom punokrvnom reli mašinom obišao itinerere stare slave YU relija….. Onako muški i sjebah 4 gume za dana…. I sad sam zadovoljan ko nekad Volujac – Kadinjača – Zaglavak Tarra – B Bašta Tara – Kremna Perućac – Mitrovac Mitrovac – Zaovine – Vežanja Mitrovac… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane M M
Njegova Visost!
Njegova Visost!

Staji Musa na tarabi, prolazi neki klinac od 8 ljeta pa ga upita: čika Musa, šta je to viagra?
To ti je , sine, metak za stare pištolje.

Nik900

Dobro je sto si izabrao ktm , gs mi pocinje da lici na motor za pozere .

BB

Najbolje što ti se moglo desiti je taj pad bez posljedica… Najgore je kad čovjek misli da zna sve pa još luduje i jonmu se ništa ne desi pa tjera do krajnjih granica, obično tada prvi pad (ili sudar) bide i zadnji… Pričao sam sa čovjekom koji je nekad vozio mototrke, zna motor u dušu. Prijatelj ga zove i veli: Eno ti sina ispred Boske (centar grada) vozi na zadnjem točku… Ma nemoguće… Jeli takav motor i takav kombinezon? Auuu, pa ja imam veliki problem… Kako mladom čovjeku objasniti da ne zna ništa u onome gdje misli da zna sve…… Pročitaj više »

Njegova Visost

Ne treba ti motor da otreses. Evo ja, kupio neke asics metarun tene i Malo se dodavao loptom i ko protrčim al stanem nogom na djon druge noge i otresem ko drvo na lakat i pukne lakat. Sta onda rec za motor ? Neka, fala. Ti ljudi su donori organa.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Njegova Visost
BB

Ja sam za pad bar trebao bar električni bicikl, ali ti si šampion…😜

Njegova Visost!

Izađite na balkone, pozdravite šampione 😜

J4ZZ3R

Uzeo si mnogo brze patike, trebao si neke sa manje konja

Izmenjeno 9 meseci pre od strane J4ZZ3R
MRN

„Nikad nije kasno, da se …“ 😂 Terao sam ja kao klinac „dva točka“ (veoma mala snage) i to je zaista nevidjena sloboda, ali mada sam prelazio solidne kilometre ( npr. sa A3 i BT 50 sam godišnje znao preći po oko 10-12 hiljada km ), dosta rano sam shvatio da ja to ipak aspolutno ne znam da vozim i da motor vozi mene, a ne ja njega (jer se moja vožnja svodila na „ili-ili“. Tj, ili gas „do daske“ ili kočnica „do daske“). I da sam nastavio, verovatno bih poodavno negde mirisao cveće sa donje strane … Neko uspe… Pročitaj više »

Njegova Visost

Joj, u mene kolega trebao da piše diplomski i onda ode po naspi iza HTV vozit biciklo kad otrese na onaj šljunak i dodje zamotanih ruku, oteglo mu se na 8 mjeseci ….

BB

Ja imam daleko gori primjer. Kolega trebao da završi faks i učio u svojoj novoj kući, posao već ima, curu treba da ženi… Nešto mu došlo zlo, i on na balkon da udahne vazduha, ali balkon nema ogradu (da li je zapeo za prag ili se onesvijestio, ko zna), ali sa trećeg sprata padne i polomi kičmu, čitav život invalid…
Njegova izjava: Život je sekunda, a onda sav ostali život prilagođavamo toj sekundi…

BB

Moj otac je kao mlad ganjao motore, bila mi je dosta njegova priča da ja to ne poželim 😀

MRN

Imao sam ja kao klinac dva baš gadna pada sa motora. Dovoljno da vidim kako to može da izgleda – ako imaš sreće – da si ti taj koji to kasnije analizira.

Njegova Visost!

Ko klinac, AJ sad padni ko mator čovjek ? I mi smo padali sa kočija u vrijeme cezera, poslije je Fiat napravio mali motorin, AJ kad si kupim mali motorin, AJ ča ću pičit s njim…heheh..bo te kriza srednjih godina. A ko nije pado sa motora, ne zna šta je pad ..gadno brate , mene je fico pobro, ja skreco lijevo a on iza mene i po gasu…otišao sam u tri lijepe.to su bila vremena.od tada, nikad više….bo te motor..😤🫨🤪

MRN

Eh, kao klinac sam na Tomosu A3 obilazio i Plitvička jezera „starim putem“ ( „sa one strane“ ). I kupao se. Pa i u Kozjaku.
Svako jezero sam znao.
Ma, obilazio i na bajsu 😂
Baš su to bila lepa vremena.

J4ZZ3R

Jesu li dozvoljena bicikla sada na Plitvičkim jezerima?

MRN

Ne znam, poslednji put sam bio Dačijom, a ne biciklom 😊

Branko

Dozvoljeno; možeš i rentat bike.

MRN

Da sme bajsom onuda kuda ide i „voz“ ?
Ili, (delom) „oko“ Prošćanskog jezera, pa dalje nizvodno, ka Kozjaku ?

Branko

Možeš vozit bajk posvuda, osim po drvenim stazama i opasnim mjestima, postoje znakovi opasnosti i zabrane. Ali karte se kupuju on-line, radi ograničenog broja dnevnih posjetitelja. To je, valjda, UNICEF odredio.

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Branko
MRN

Pa, mada je ulaznica na Plitivička jezera uvek bila nekako „skupa“ (pa i kada sam ja bio klinac ), jer su Plitvice sa svojim hotelima i drugim sadržajima uvek bile više okrenute ino turistima (zbog čega sam ja kao dete i obožavao parkinge ona tadašnja tri hotela, jer je meni tamo bio „raj za oči“ gledati besna kola stranaca), odavno se (pa i unazad duže od decenije) na Plitvicama broj posetilaca u letnjoj sezoni povremeno pretvarao u pravi pakao. Kada sam bio poslednji put (možda ima i decenija ), baš zbog te gužve sam rekao sebi „šanse nema da ću… Pročitaj više »