1. Home
  2. Vesti
  3. Bugatti Centodieci kao omaž EB110 (VIDEO I GALERIJA)
Bugatti Centodieci kao omaž EB110 (VIDEO I GALERIJA)
1

Bugatti Centodieci kao omaž EB110 (VIDEO I GALERIJA)

574
1
Podelite sa prijateljima:

Sjajna interpretacija klasičnog Bugattijevog dizajna.

Ultraluksuzna francuska marka ne zaobilazi Pebl Bič. I ove godine se u Kaliforniji pojavio preskup i presnažan primerak hiperautomobila, i to pod imenom Centodieci. Na italijanskom, to znači 110, a ovaj model ne samo što slavi 110 godina od osnivanja kompanije, već je omaž ikoni iz devedesetih, EB110, koji je kreiran u čast 110. rođendana Etorea Bugatija 1991. Dakle, sve je u znaku brojke „110“.

Proizvodnja ovog ekskluzivnog automobila je ograničena na 10 primeraka, sa startnom cenom od 8 miliona evra (plus PDV). Dizajn Centodiecija je bez dileme moderan, ali je isto tako vidljiv uticaj EB110. Na prednjem delu, Bugattijeva „potkovica“ je mnogo manja u odnosu na aktuelnu ponudu, a tu su i tri usisna otvora, što jasno evocira na model iz devedesetih. Samim tim, bedž je s maske hladnjaka preseljen na haubu a B stub je uklonjen, zamenjen otvorima za vazduh u obliku dijamanta, za potrebe 8,0-litarskog W16 motora, koji je, poput onog kod EB110, vidljiv ispod staklenog poklopca.

Zadnji deo odstupa od dvodimenzinalnog dizajna starijeg modela, s osam svetlosnih elemenata, uspravno „naslaganim“ završecima izduvnih cevi i performantnim difuzorom.

Motor isporučuje 1,600 ks, što Centodieciju obezbeđuje sprint do stotke za 2,4 sekunde, do 200 km/h za 6, a do 300 km/h za 13,1 sekundu. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 380 km/h.

Mada je Bugatti Centodieci predstavljen u beloj boji, za razliku od „zlokobnog“ La Voiture Noirea, po šefu kompanije, Štefanu Vinkelmanu, kupci će moći da odaberu boju po želji.

AutoRepublika

(574)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

dodaj malo plastike i metala na chiron i učetverostruči mu cenu