1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo Junior Z
Zanimljivost dana: Alfa Romeo Junior Z

Zanimljivost dana: Alfa Romeo Junior Z

583
1
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje istorije koja traje više od jednog veka, Alfa Romeo je debitovala toliki broj specijalnih i kultnih modela da je teško pronaći neki o kom se jako malo zna. Kao što je poznato, prvo su stigli rezultati na stazama, koji su zatim preneti i na drumske modele, a u celoj priči je nemoguće ignorisati i prelepi stil koji se do današnjeg dana smatra za verovatno najlepši u automobilskoj industriji.

U današnjem izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na jednu pomalo zaboravljenu Alfu, onu pod nazivom Junior Z. Reč je sportskom kupeu koji se proizvodio samo tokom kratkog perioda, ali je i to bilo dovoljno da stekne kultni status što traje do aktuelnog trenutka.

Istorija Juniora Z zapravo počinje kod jednog drugog modela firme, i to legendarne limuzine Giulia. Kada je debitovala 1962. godine, donela je veliku revoluciju po pitanju stila, tehnologije, aerodinamike i posebno performansi u svojoj klasi, do te mere da je masovno koristila i italijanska policija.

Godinu dana kasnije na bazi limuzine je nastao i kupe pod kodnom oznakom Serija 105/115, a nije bilo potrebno dugo vremena, ni da bi nikle verzije visoke snage kao što su GT, GTV i Junior.

Dok su svi bili izuzetno poželjni kupei, krajem šezdesetih godina prošlog veka, Alfa je kontaktirala i čuvenu stilsku kuću Zagato iz Milana da proizvede i maleni dvosed. Ovaj potez je bio pomalo iznenađujuć, pošto je spomenutu Giuliju i Seriju 105/115 dizajnirala konkurentska kuća ItalDesign i to konkretno legendarni Đorđeto Đuđaro. Pretpostavićemo da se Alfa odlučila za Zagato zahvaljujući odličnoj istoriji ove samostalne kuće sa manjim sportistima, dok je specijalitet Đuđara uvek bio masovno proizvedeni automobili za svakodnevnu upotrebu.

U svakom slučaju, novi Junior Z je koristio skraćenu platformu Serije 105/115, pa je bio dugačak svega 3,9 metra uz masu od, skromnih 920 kilograma. Podatak koji je najviše šokirao javnost je bio stil. Dok je prednji deo bio koliko-toliko tradicionalno italijanski, s prepoznatljivom Alfinom maskom hladnjaka, zadnji deo je odlikovao stil, takozvani „Kammback“ koji su popularizovali nemački dizajneri u predratnom periodu. Reč je o zadnjem delu vozila gde se linije spuštaju u aerodinamičnom stilu pre nego što pod punim uglom budu vertikalno završene. Takav dizajn su pružali mnogi giganti tokom šezdesetih godina, ali je bio izuzetno redak među italijanskim firmama.

Ispod haube se krio 1,3-litarski atmosferski benzinac koji je razvijao 88 konjskih snaga i omogućavao maksimalnu brzinu od 175 km/h. Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, a posebnu pažnju je privukao i enterijer sa kožnim sedištima i više standardne i opcione opreme. Dok je Zagato u prošlosti razvio razne Alfine modele sa profesionalnim auto-moto sportom na umu, ovaj put Junior Z nije imao „trkački DNA“, ali i pored toga se mogao pohvaliti impresivnim voznim karakteristikama za vozilo u svojoj kategoriji.

Premijera je usledila na Salonu automobila u Torinu u novembru 1969. godine, a kada prva generacija završi sa proizvodnjom tri godine kasnije, samo 1.117 primeraka je pronašlo kupca. Druga generacija je nastupila 1972. godine i bila je za sto milimetara duža, kako bi se oslobodio prostor za veći motor.

Izbor je pao na 1,6-litarski sa 108 „grla“ čime je maksimalna brzina skočila na 190 km/h. Iako je masa vozila porasla za samo tridesetak kilograma, mnogi su se žalili da je nova generacija izgubila onu dinamičnost prethodnika, pa je u naredne četiri godine prodato još samo 402 primerka.

U današnja vremena Junior Z je relativno poželjan i skupocen klasik, ali kao što smo spomenuli, mnogi praktično i ne znaju da postoji. Možda ključni razlog jeste onaj koji govori da je samo 1.519 primeraka napustilo fabriku i da je bilo teško preći preko „nemačkog stila“ na italijanskom automobilu, ali upravo takvi detalji danas čine ovog sportistu veoma poželjnijim.

Takođe je jedan od retkih primera gde je Zagato modifikovao, inače verovatno već i pre toga perfektni stil potpisan od strane čuvenog Đuđara, a ako ništa drugo barem taj podatak čini Junior Z legendom Alfe Romeo.

Zoran Tomasović

(583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Jedna je Alfa.