1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes nije siguran ni u budućnost karavana
Mercedes nije siguran ni u budućnost karavana
3

Mercedes nije siguran ni u budućnost karavana

261
3
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da nemačka marka ne zna šta će se uopšte dešavati u narednoj deceniji.

Elektrifikacija menja mnoga pravila u automobilskoj industriji. Električni automobili nemaju toliko veliki broj delova kao njihovi SUS parnjaci, a i pogonski sklop je daleko manjih dimenzija, što dizajnerima daje više slobode i otvara novi prostor za manevar.

Juče smo pročitali da Daimler sumnja da će tradicionalni sedan preživeti transformaciju odnosno prelaz na električnu mobilnost. Videli smo to sa njihovim modelima EQE i EQS koji zaista ne liče na limuzine kakve smo navikli da viđamo sa znakom trokrake zvezde.

Sada čujemo da sumnjaju i u svetlu budućnost karavana. Tako kaže Markus Šefer, jedan od članova uprave Mercedesa. “Kod karavana je problem veliki pritisak SUV segmenta. Moramo videti kako će se razvijati ta klasa, tehnički je sve izvodljivo”, rekao je Šefer.

I zaista, postoji jako mali broj električnih karavana na tržištu. Tesla, koji je svetski lider u EV sferi, nema u ponudi nijedan karavan, a slično je i sa ostalim brendovima. Jedan od izuzetaka je Porsche, čiji Taycan ima Cross Turismo varijantu, koja se može smestiti u kategoriju karavana.

Da li će elektrifikacija zaista biti i kraj karavanskih vozila saznaćemo tek kroz deset do petnaest godina, do tada biće prilike da se uživa u njihovim čarima…

AutoRepublika 

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, karavani I SUV modeli imaju neke sličnosti ( po pitanju ponude prostora za putnike i prtljag ), ali i razlike, npr. u dužini ( pa i praktičnosti za gradske sredine ), u energetskoj efiakasnosti i dr.
Ali, generalno, dosta se „preklapaju“.

s mile

Ja sam za to da sve postojeće kategorije / verzije automobila zamene sa SUVovima. Da se ne mučimo sa izborom. Nego SUV pa na metar , koliko kome treba…u dužinu

BB

Oni daju pomalo nesuvisle izjave u poslednje vrijeme, da li su oni sigurni da će Mercedes uopšte opstati? Znači juče govore kako elektrika i limuzine ne idu zajedno a danas pominju električnu limuzinu (mada je i ona neki lift back), koja razbija sa prodajom, kako nema karavana? Jedan te isti argument koriste na dva načina, potpuno suprotna…