1. Home
  2. Vesti
  3. Renault se protivi najavljenoj zabrani prodaje SUS automobila
Renault se protivi najavljenoj zabrani prodaje SUS automobila
4

Renault se protivi najavljenoj zabrani prodaje SUS automobila

1.57K
4
Podelite sa prijateljima:

„Takva zabrana će posebno teško pasti kupcima niskobudžetnih vozila“, kaže Žil le Bornj, tehnički direktor Renaulta. 

Sredinom jula Evropska komisija je i zvanično iznela predlog da se 2035. godine zabrani prodaja svih automobila koji koriste SUS agregate na teritoriji EU. Tu spadaju i razne vrste hibrida, od klasičnih do plug-in varijanti. Nekolicina brendova već je izrazila svoju zabrinutost zbog ovih najava, a jedan od njih je i francuski Renault.

Le Bornj, tehnički direktor Renaulta, ističe da ta marka nije protiv promena. „Mi jesmo za transformaciju, pa prvi smo ušli u EV segment, imamo više električnih automobila na evropskim drumovima od bilo koga drugog“, navodi ovaj rukovodilac francuske marke.

On je dodao da postoje tri razloga zašto bi trebalo pomeriti najavljeni rok za prestanak prodaje svih vozila koja koriste termičke agregate. „Prvo, moramo biti sigurni da infrastruktura adekvatno isprati rast prodaje električnih automobila, što trenutno nije slučaj. Drugo, imamo pouzdanje u tehnologiju koja se danas nudi (hibridi, plug-in hibridi i električni modeli), ali da li imamo kupce za to, i još bitnije, mogu li oni to sebi da priušte?“, rekao je Žil le Bornj.

Kao treći faktor on je istakao sam proces proizvodnje. „Promena naših fabrika i priprema za montiranje električnih automobila zahteva vreme, neophodno je adaptirati radnike na novu tehnologiju“, dodao je Renaultov tehnički direktor.

On je naveo i da razlog zbog će francuski proizvođač lobirati za produženje roka nema nikakve veze sa napretkom tehnologije. „Električni modeli će imati udeo od 90% u prodaji Renaulta do 2030. godine, Alpine će se potpuno okrenuti EV četvorotočkašima, dok će udeo kod Dacije iznositi oko 10%“, zaključio je Le Bornj.

AutoRepublika 

(1568)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Budete li gurali tri i dva cilindra bolje i da ne pravite SUS motore…

Горан

Па да си возио те моторе видео би колико могу.

Renault Terminator

Neka hvala,nemam tu želju da vidim.

moron

Ovo što iznose čelnici „Renaulta“ je veoma razumno, ali, živimo u vremenu očito dirigovanog ludila i tu nikakvi argumenti Renaulta ( i ostalih razumnih) ne piju vodu.