1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Uragan Ida uništio autentičan Dodge Charger „General Lee“
Uragan Ida uništio autentičan Dodge Charger „General Lee“
0

Uragan Ida uništio autentičan Dodge Charger „General Lee“

398
0
Podelite sa prijateljima:

U svetu filmskih automobila, Dodge Charger iz 1969. godine koji se pojavljuje u serijalu, a kasnije i filmovima „The Dukes of Hazzard“ zauzima veoma posebno mesto. Svi smo sigurno gledali rođake Boa i Luka kako luduju sa njim, a jedno vreme ova serija je važila za najpopularniju u Americi. Spomenuti Charger nosi nadimak „General Lee“ i ime je dobio po slavnom američkom generalu iz građanskog rata Robertu Liju. Njegova zastava na krovu će se pokazati kontroverznom u današnja vremena, ali u vreme kada je serija snimana, svako je obožavao Generala Lija.

Zavisno kojim izvorima verujete, za snimanje je korišćeno 255 ili 325 primeraka Chargera, od čega su neki bili modeli iz 1968., a kasnije i iz 1970. godine, kada je postalo teško pronaći primerke iz 1969. godine nakon što je njihova popularnost eksplodirala.

Stilska razlika između spomenute tri godine je zapravo minimalna i odnosi se uglavnom na masku hladnjaka i zadnju svetlosnu grupu, pa nije bilo teško napraviti izmene. Prvi General Lee je preživeo i o njemu smo pisali pre nekoliko godina, ali većina njih je brzo preprodata otpadu, kako se kaže „na kilo“ i završili su pod presom, pošto su bili uništeni od zahtevnih uloga tokom snimanja.

Ali, tada je na scenu stupio glumac koji je igrao lika Boa u seriji. Njegovo ime je Džon Šnajder i tokom poslednjih nekoliko decenija je restaurirao više od dvadesetak primeraka. Šnajder je uspeo da sačuva one Chargere koji nisu bili previše oštećeni, a zatim ih je samostalno detaljno restaurirao i uglavnom donirao u dobrotvorne svrhe. Automobil bi zatim bio prodat na aukciji, a sav zarađeni novac završio u rukama dobrotvornih organizacija.


Ukoliko pratite svetske medije onda znate da su ostrva iz regije Kariba, kao i Sjedinjene Američke Države ovih dana pogođene jakim uraganom Ida, a među postradalim lokalitetima se našla i Šnajderova kuća u saveznoj državi Amerike Luizijani.

Kako prenose mediji, njegovo imanje u gradu Holden je pretrpelo poveću štetu, a među oštećenim objektima se našla i nekada glomazna garaža u kojoj je bio parkiran autentičan primerak Chargera koji je Šnajder lično resaurirao, uz još dva četvorotočkaša nepoznate marke.

Ukoliko pogledate priložene fotografije, videćete da od garaže nije ostalo mnogo, a automobil je uglavnom pretrpeo štetu nastalo od strane oborenog drveća na imanju. Glumac nije bio na ovoj lokaciji kada se nevreme desilo već je preselio na sigurno sa familijom, ali kada se vratio zatekao je veoma tužnu sliku.

Javio se na društvenoj mreži Facebook i izjavio da građani Holdena nisu znali da poslednjeg dana u kom pravcu uragan ide, a kada je postalo jasno da će njegovo imanje biti pogođeno, prioritet je bio odlazak ljudstva na bezbedno mesto. To znači da je popularni Charger ostavljen na (ne)milost „majci prirodi“.


Ovo inače nije prvi put da nevreme „napada“ ovu lokaciju, a 2016. godine se desila velika poplava. S druge strane, što se tiče samog automobila, Šnajder ne očajava mnogo i kaže da je istina to što ga je jednom restuarirao, onda tvrdi da zaista ne vidi razlog zašto to opet ne bi mogao da uradi.

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments