1. Home
  2. Sport
  3. NASCAR šampionat zabranio takozvane „Confederate“ zastave
NASCAR šampionat zabranio takozvane „Confederate“ zastave
2

NASCAR šampionat zabranio takozvane „Confederate“ zastave

317
2
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju običaj da kažu da je od svih sportova u ovoj državi, NASCAR šampionat definitivno onaj koga prati najveći broj belih ljudi. To i nije neko iznenađenje kada se zna da je NASCAR nastao u južnom delu Amerike i da se većinski broj trka, vozi upravo u ovom delu Amerike. Međutim, prethodnih dana najpopularniji američki auto-moto sport je doneo odluku o jednoj velikoj izmeni, kojom se udaljio od svojih korena. Naime, kada se publika vrati na tribine njima više neće biti dozvoljen unos takozvanih „confederate“ zastava.

Šta je zapravo „confederate“? Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, potrebno je da se vratimo u 1861. godinu kada je započeo američki civilni rat. Trinaest južnjačkih država (Južna Karolina, Misisipi, Florida, Alabama, Džordžija, Luizijana, Teksas, Virdžinija, Arkansas, Tenesi, Severna Karolina, Misuri i Kentaki) je želelo da robovlasništvo ostane funkcionalan sistem na snazi i one su započele rat protiv ostatka Sjedinjenih Američkih Država pod imenom „confederate“. Iako su izgubili rat, njihova zastava je ostala kao bitan deo tradicije u ovom delu Amerike, pa nije retkost da ih vidimo i u današnja vremena.


Dok će južnjaci reći da je zastava bitan deo kulture, ostatak Amerike je vidi kao rasistički simbol kome nema mesta u modernom svetu.

NASCAR se dugo godina nije bunio, posebno zato što je tokom svoje istorije čak i koristio takve zastave u promotivne svrhe. Ali, trenutna situacija povodom ubistva Džordža Flojda i protesti koji su zadesili celu državu su očigledno bili jači pa u narednom periodu publika više neće moći da unese takve zastave na tribine.

U zvaničnom obraćanju medijima, NASCAR kaže da svi imaju pravo da se osećaju „komotno“ na tribinama i na stazama i da je cilj da na tribinama budu navijači svih boja kože. Kao što se očekivalo, odluka je podelila Ameriku u još većoj meri. Mnogi su slavili što je NASCAR „konačno ušao u 21. vek“, ali su tradicionalni ljubitelji sporta iz južnjačkih država najavili da ga više neće pratiti i da imaju pravo da koriste koju god zastavu žele, pozivajući se na ustavom garantovanu „slobodu govora“.


U celu priču se umešao i vozač Darel „Baba“ Volas. Kao jedini vozač crnac na šampionatu, Volas je protekle noći vozio crni Chevrolet Camaro na trci na najkraćoj stazi Martinsville.

Automobil je bio specifičan po time što je na sebi imao natpise „Black Lives Matter“ („Životi crnaca su bitni“) i rukovanje crne i bele ruke na haubi. Volas je inače vozač koji retko kad privlači pažnju svojim rezultatima (trenutno je tek 22. u generalnom plasmanu), ali je na Martinsvillu privukao veliku pažnju. Njegov potez su pohvalili mnogi sportisti, uključujući i Lebron Džejmsa i Majkla Džordana.

Ipak, ostaje nam da vidimo kakve će reakcije publike biti kada tribine na stazama počnu da primaju gledaoce. To bi se navodno moglo desiti već za dve sedmice, organizacijom trke na najvećoj stazi Talladega Superspeedway, koja se ironično nalazi u američkoj saveznoj državi Alabami – srcu nekadašnje „confederate“ grupacije …

AutoRepublika

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lola

Da nije smešno bilo bi jadno, podlo i trenutno svrsi ugodno.

Svaki plot i seoska taraba kod nas stariji od njihove države.

xtrimi

Jadno je što Koka-Kola je privreženija svojoj boji i svom fontu i logu Nego što je Srbija svojoj zastavi, ili ne daj bože da imamo firmu tolike tradicije.