1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: Audi Grandsphere (GALERIJA)
Premijera: Audi Grandsphere (GALERIJA)
1

Premijera: Audi Grandsphere (GALERIJA)

454
1
Podelite sa prijateljima:

Audi je predstavio još jedan konceptualni model kao uvod u dalju električni budućnost tog brenda.

Ovo nije prvi put da upoznajemo neki Audijev koncept koji kao deo naziva ima reč “sphere”. Već smo videli prelepi Skysphere, električni dvosed.

Grandshpere je nastavak ove teme, i predstavlja baterijski GT. Audi ističe da je dizajnerski tim pristupio ovom projektu da stvori “avion za javne puteve”. Naravno, misli se na prestižni mali mlaznjak, a ovaj Audi trebalo bi da bude njegov pandan na četiri točka.

Predstavljeni koncept je izuzetno dugačak – verovali ili ne od kraja do kraja vozila ima čak 5,4 metra! To je duže od bilo kog drugog Audijevog vozila. Impozantan je i međuosovinski razmak koji iznosi ogromnih 3,2 metra.

Pogled spreda momentalno ukazuje da se radi o nekom automobilu marke sa četiri prstena. Rešetka Singleframe, našla je i ovde svoju primenu, mada nema nikakvu praktičnu, već samo vizuelnu vrednost.

Bočni profil demonstrira vrlo unikatnu siluetu ovog Audijevog futurističkog četvorotočkaša. Prednji prepust je ekstremno mali, dok je zadnji ogroman. Zadnji kraj je izveden u fastback stilu, čime se pravi jasan otklon od klasičnih limuzina.

Jedan uvid u kabinu dovoljan je da se stvori slika o budućnosti kakvu Audi priželjkuje za svoje modele. Potpuno nesvakidašnji enterijer nema ništa slično sa aktuelnim portfoliom nemačke marke.

Obratite pažnju – ništa od ogromnih displeja! Audi je isplanirao da se svi bitni podaci projektuju na drvene površine, čime je dao nov pristup trendu “ekranizacije” u kabinama modernih vozila.

Germanski proizvođač ističe da je Grandsphere spreman za upotrebu autonomne vožnje četvrtog nivoa (potpuno samostalno upravljanje automobilom). U takvom režimu vožnje, vozač zapravo postaje putnik.

Naravno, ovde je reč o potpuno električnom automobilu. Zvanični podaci ukazuju da ovaj koncept koristi bateriju kapaciteta 120 kWh, i postavljen je na PPE platformi. Ovu arhitekturu koristiće i budući električni Porsche Macan, kao i EV izdanje Audija A6.

Grandsphere ima dva elektromotora, po jedan za svaku osovinu, koji ukupno isporučuju 530 kW i 960 Nm. To omogućava ovom divu da sa lakoćom stigne do “stotke”, odnosno za nešto više od 4 sekunde.

Audi navodi da je ovaj EV u stanju da prevali 750 km sa punom baterijom, ali nije saopšteno po kom ciklusu je urađena ta računica. Mada, najverovatnije se radi o WLTP-u. Nemci se posebno ponose brzinom punjenja baterije – od 5 do 80% na superpunjaču se napuni za 25 minuta.

Grandsphere za sada ostaje samo koncept i Audi je naglasio da ne postoje planovi da ovaj model doživi serijsku proizvodnju. Ipak je to samo uvod u električnu budućnost tog proizvođača.

AutoRepublika 

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Jako jako jako ruzan auto.