1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evropljanima uštirkan Sportage od Kije!
Evropljanima uštirkan Sportage od Kije!
36

Evropljanima uštirkan Sportage od Kije!

1.95K
36
Podelite sa prijateljima:

Globalna verzija pete generacija popularnog krosovera zvanog Kia Sportage je već debitovala, i kao takva je značajno gabaritnija od pretka. Planetarno izvođenje se već nudi na domaćem terenu, a naći će se i pred američkim kupcima. Isto važi i za Kineze, kao i za ostale Azijate.

Međutim, Kia je procenila da su Evropljani čudne voćke i posebno za njih je pripremila modifikaciju s kraćim međuosovinskim rastojanjem. Sada je vidimo posredstvom interneta, a moći će da se razgleda i uživo, na predstojećem Salonu automobila u Minhenu, koji je od, na primer Beograda, udaljen oko 940 kilometara, pa i nije tako dalek, barem ne kao Frankfurt što je bio.

Odmah ćemo se prisetiti da i patronski Hyundai nudi analogni kompaktni krosover s oznakom Tucson, i to u istom stilskom pakovanju, bez razlike da li se radi o verziji sa dužim ili kraćim međuosovinskim rastojanjem. Nasuprot toj ideji, stoji vizija razvojnog tima Kije koji se poslužio potpuno drugačijim konceptom.

„Patuljasta“ evropska varijanta poseduje originalnu stražnjicu koja se u dizajnerskom smislu nadovezuje na ono što su promovisali modeli iz prethodnih naraštaja. Ovaj Sportage je prepoznatljiv po originalnoj liniji praga, podebelim C stubovima, kao i po stakloj površini na petim vratima, a koja je skromnijih gabarita.

U poređenju s krosoverom od kog se oprostismo, međuosovinsko rastojanje novajlije je ipak veće. Istini za volju, to je samo za jedan centimetar, dok je kod globalnog izvođenja, prirast milimetara među osovinama izražen cifrom od 85. Kako bilo, evropski Sportage između prednje i zadnje osovine ima 2.680 mm.

Dužina evropskog SUV-a iznosi 4.515 mm, dok je nekada bila na nivou od 4485 mm. Da podsetimo da je planetarno ponuđena verzija duga 4.660 mm. Takođe, s dolaskom nove iteracije, Sportage je postao i centimetar širi i isto toliko viši. Sada je 1.865 milimetara širok i 1.645 mm visok.

Evropljani neće moći da dobiju verziju Sportagea koja se ne oslanja na LED rasvetu, dok će najprestižnija izdanja moći da se pohvale i aplikacijom tehnologije matriks farova. Dalje, kupci će moći da biraju naplatke koji u promeru mere 17, 18 ili 19 inča.

Po prvi put će biti omogućeno da se doplati za krov koji bi bio farban u crno. Dodatno, iako to ranije nije bila praksa, sada će biti moguće već od momenta premijere naručiti sportsku verziju koju Azijati nazivaju GT-Line. Ponudiće tradiconalno privlačnije detalje na karoseriji.

Dizajn enterijera Sportagea se ne razlikuje zavisno od toga da li se radi o globalnoj ili evropskoj verziji. Jedina distinkcija se tiče činjenice da je drugi red bliži prednjim točkovima u „našoj“ varijanti od planetarne, jer i samo vozilo je kraće. Pride, i zapremina prtljažnika kod evropske Kije Sportage je na nivou od 591 litar (mada verujemo da to može biti verodostojno za prostor koji se proteže jedino od poda pa do krova), dok je kod globalnog izdanja taj podatak na nivou od 637 litara.

Međutim, to je i dalje za stotinak litara više nego kod „pokojnog“ evropskog Sportagea. Naslon na zadnjoj klupi je izdeljen u tri dela. Najlakše je segmente ilustrovati iznošenjem (uobičajene) proporcije 40:20:40. Još je jedan neobičan detalj u kabini, a on se tiče naslona za glavu na prednjem sedištu. Naime, iskorišćeni su da posluže i kao ofingeri za garderobu koju je moguće kačiti sa zadnje strane fotelja za pilota i kopilota.

Novi Euro-Sportage je ponuđen s bogatom paletom dostupnih pogonskih sklopova. Osnovni turbodizel nosi oznaku 1.6 CRDI i može isporučivati 115 ili 136 konjskih snaga, dok se nadovezuje i turbobenzinac 1.6 T-GDI sa 150 ili 180 konjskih snaga. Deo standardne opreme je i sistem anlaser-alternator (starter-generator), ali samo kada se govori o benzincima. Ko hoće dizel, pa bi još i da bude laki hibrid, moraće da plati Kiji.

Kupci mogu birati između šestostepenog „manuelca“, pri čemu treba znati da menjačka kutija kod dizela nema mehaničku vezu između pedale i spojnice, ili sedmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom. Pogonski točkovi su u osnovi uvek prednji, dok se doplaćuje za verziju koja je sposobna da u izrazito retkim situacijama u realnom saobraćaju uključi i prenos na zadnje točkove (zahvaljujući instaliranoj spojnici i na toj osovini). Proizvođači ovakav sistem pogona uglavnom nazivaju 4×4, ali fer je reći da je to u stvari prednji pogon s povremenim i retkim uključivanjem i zadnjeg.

U današnje doba lansirati novitet bez hibridnih pogonskih sklopova nije dovoljno ozbiljno. Tako i Kia kao sve uglednija marka nudi dva hibrida, a oba su vezana za pomenuti motor 1.6 T-GDI sa 180 konjskih snaga.

Osnovna verzija nema mogućnost dopune baterijskog pakovanja iz spoljašnih izvora, pa tako 60 konjskih snaga moćni elektromotor ugrađen u šestostepenu automatsku menjačku kutiju, struju dobija iz baterije koju puni SUS motor ili se dopunjuje putem konverzije kinetičke u električnu energiju. Maksimalna moć ovog pogonskog sklopa dostiže 230 konjskih snaga. Ipak, ovako pogonjen krosover nije u stanju da ponudi bešumni režim vožnje, jer je kapacitet litijum-jonske baterije, smeštene ispod zadnje klupe, samo 1,49 kWh.

Naprednija je naredna verzija hibrida. Radi se o PHEV izdanju koje smešta baterije ispod poda putničke kabine. I sami „rezervoari za električno gorivo“ su kapacitativniji, pa smeštaju 13,8 kWh struje. Ovde električni motor raspolaže sa 91 konjskom snagom, dok je maksimalna vatrena moć novajlije u ovoj modifikaciji, na nivou od pozavidnih 265 konjskih snaga.

Evropski Sportage poseduje mogućnost izbora nekoliko režima vožnje, uključujući i onaj namenjen negostoljubivim terenima. Taj se naziva Terrain Mode. Opcionali uključuju i stavke poput adaptivnog sistema vešanja uz elektronski kontrolisane amortizere. Novajlija je „pun k’o oko“, što se tiče sistema elektronskih pomagala individui za volanom. Tako su u kompakt s povišenom pozicijom sedenja ugrađeni adaptivni tempomat, sistem za autonomno kočenje u kritičnim situacijama, kao i ispomoć u težnji da se očuva kretanje unutar saobraćajne trake.

Nova generacija Kije Sportage će se naći u evropskim izložbeno-prodajnim salonima pre isteka ove godine. Ko želi da je kupi, treba da zna da se verzija s produženim međuosovinskim rastojanjem neće nuditi na Starom kontinentu, pa je ne treba čekati.

Pride, verujemo da ne treba sumnjati da će „naš“ uvoznik od samog starta prodaje, tačnije od prvog dana prodaje obezbediti razne vrste „pogodnosti i popusta“, tipa „uvećaćemo cenu za 30%, pa ćemo odobriti (navodni) popust u odnosu na (navodno) redovnu cenu, po kojoj inače u istoriji nije prodat niti jedan primerak, i to od 20%“.

Kako bilo, nema dileme da će kupaca biti jer „dok je ćurana, biće i podvarka“.

Sve generacije Kije Sportage na jednom mestu

AutoRepublika

(1947)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Da, poznato je da su Evropljani, pogotovo dinaridi i holandezi, manji od azijata pa im ne treba prostraniji auto…

Balkanboj

A sve sam mislio da je novi Tupson ružan auto, kad stiže demanti iz Kie.

Bungi

Hjundai – Kia danas imaju najhrabriji dizajn, ako želiš da budeš orginalan, izvoli.Plus još 7 godina garancije.Ako želiš sve na isti kalup, slobodno prijeđi kod drugih proizvođača.

moron

Zar je hrabrost dizajna osnovni ili neki bitniji parametar za izbor vozila ?

TheStig

Zasto ne bi bio?Isto kao sto zelis da ti automobil bude komforan i pouzdan također želiš da ti izazove neki wow ili bar ugodan osjećaj kad ga posmatraš izvana. Kia/Hyundai je napravila najveci iskorak u auto industriji u zadnjih 20 godina. Cak su u elektrifikaciji ispred najvecih evropskih brendova. I sve to dobijes za manje para od konkurencije.

moron

Ovu poslednju rečenicu mogu da shvatim samo kao pošalicu 😊😊 A u ostale se ne razumem.

TheStig

Shvati kako god želiš drug. Istina je istina, bez obzira kako mi to shvatali.

moron

Zna KIA zašto u Srbiju i/ili BiH ne uvozi, izmedju ostalog, Ceed u poslednjem paketu opreme koji se prodaje u SLO. Jer bi onda svako „u sekundi“ video koliko je ona i u nižim paketima skupa ili jeftina u odnosu na konkurente ( ovako čoveku za analizu ipak treba malo više sekundi, a prosečan kupac ne želi da gubi toliko vreme).
Nešto slično u Srbiji radi i Citroen (što se vidi i iz testova tog brenda od strane Perice Rajkovića ).

TheStig

Čudi me da tako loše kritičko razmišljanje dolazi od teve u ovom slučaju. Razlog nije taj što si naveo. Ne uvozi se u tim paketima jer je narod u Bosni pogotovo a i u okruženju neosvješten. VW u Bosni ima status minimizirane verzije Boga. Imati VW u BiH znači da si baja (paša) i da vjerovatno radiš u državnim organima (samo se pojaviš na poslu) i izađeš. Ili su slučaju da si klinja, tatin i mamin sin kupili mu starci da ima do kafe, da ne bi slučajno ušao u tramvaj. Ili ako si lokalni diler, drug od Jale brata… Pročitaj više »

Bungi

Potpisujem!

moron

Posle ovog što si napisao pogledam cene Ceed-a u SLO ( zbog paketa opreme koji se ne nudi u Srbiji i BiH ) i ono što mi je najpre „upalo u oči“, bile su visine navodnih „popusta“ ( npr. 7.000, što mu dodje oko 22% ) i detinjasti nazivi popusta. Ono je smehotres.
Marketing KIE potcenjuje zdrav razum prosečne osobe. Kao i njihove cene ( bez „popusta“ i sa „popustom“ ). Suviše je iritantan za maloumne kao ja …

s mile

Osnovne cene su prenaduvane, i po njima nije prodato ni malo automobila, pa daju velike popuste kojima medijski navlače potencijalne kupce.

TheStig

Imate ovdje na AR kolektivno nešto protiv KIA-e. Kao što navedoh više puta meni znak ne znači ništa. Mogu kroz 2 godine voziti i Francuza ako ocjenim da je dobra kupovina. Pa šta ako daju popust 7000?Evo znam gospođu koja je novu oktaviju sa cijenom od 49 000 BAM dobila za 42 jer je ponudila toliko. Sta je to nego ista stvar?Prodaja i kupovina je stvar cjenkanja. Smehotres su ljudi koji ne vide istu stvar na više mjesta vec samo na jednom iz razloga jer imaju neki licni motiv. A bio sam svjedok nebrojeno puta ovdje krene priča u komentarima… Pročitaj više »

TheStig

Imate ovdje na AR kolektivno nešto protiv KIA-e. Kao što navedoh više puta meni znak ne znači ništa. Mogu kroz 2 godine voziti i Francuza ako ocjenim da je dobra kupovina. Pa šta ako daju popust 7000?Evo znam gospođu koja je novu oktaviju sa cijenom od 49 000 BAM dobila za 42 jer je ponudila toliko. Sta je to nego ista stvar?Prodaja i kupovina je stvar cjenkanja. Smehotres su ljudi koji ne vide istu stvar na više mjesta vec samo na jednom iz razloga jer imaju neki licni motiv. A bio sam svjedok nebrojeno puta ovdje krene priča u komentarima… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Nemam ja ništa protv brenda i tokom 10-ak godina tri puta sam ozbiljno razmišljao da to kupim ( najpre ceed SW prethodne generacije, pa Carens i na kraju sadašnji ceed SW ). I pored moje najbolje namere u svim tim prilikama, uvek sam nailazio samo na teški i bezobrazni atak na moj mozak (koji ne mogu da pripišem nečijem ličnom hiru, već sistemskom nastupu istreniranog tima ). A potcenjivanje zdravoga razuma zaista ne podnosim i svaki put sam na kraju zažalio što sam u taj salon ušao sa tom namerom i pitao se kako sam mogao da budem tolika budala… Pročitaj više »

TheStig

Ok jasno sve ko dan sto si rekao. I bio sam u salonima vise puta (vise salona KIA-e) i znam kakvi su. Ali kad kazes da su vozila dobro opremljena jezivo skupa i skuplja od konkurenata na koje konkurente tacno misliš?Golf je ubjedljivo najskuplji. U Bih npr odlazeci 308 sa dizel motorom, gt line, automatik, panorama je bio oko 25 000 EUR. Hajde navedi neki primjer uporedni.

moron

Kada je nešto jeftino (jeftinije nego kod konkurenata), ja to pohvalim, pa sam tako i ovde neki dan pohvalio da Hyundai Tucson smešno malo naplaćuje ( 3-4 puta manje) „prelazak“ sa HEV na PHEV u odnosu na Toyotu i RAV4. Da mrzim Koreance (kako mi se gore negde spočitalo), ja bih ti prećutao, tu istinu. Ali, mada tako mislim ( na bazi nekih mojih ranijih „istraživanja“) ne mogu sada sa tobom da se ubedjujem oko toga da li je Ceed ( ako je dobro opremljen) skup u odnosu na neke pandan konkurente. Ja mislim da jeste. Ti misliš da nije.… Pročitaj više »

TheStig

Na bazi tvojih istrazivanja?Pa ako si tako siguran u ono sto tvrdiš i istrazivao si daj primjer. Ne trazi ti niko doktorsku disertaciju na temu „Marketinško manipulatorske prakse korejskih automobilskih brendova“ vec prosto poređenje u vidu 4 recenice i par brojeva. Ne treba ti mene nista da ubjeđuješ vec da stojiš iza onoga sto tvrdiš konkretnim dokazima. Ja sam brojeve vec naveo, sto ne mogu da kazem za tebe. Dao sam primjer na vozilu koje sam licno kupio. Nema sta da se misli. Računicu na papir, podvuce se crta i vidi se šta je povoljnije. E sad druga je skroz… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Optimista

Slazem se sa komentarom u potpunosti…pokusah dva puta u razmaku od dve godine ostvariti dogovor o kupovini i realnoj ceni, ali se sve zavrsilo na nacin, kako si gore naveo,Pri prvom dolasku novog Tucsona u Hyundai ove godine, pitah odredjenu gospodju, prodavca, zasto je kod nas skuplji Tucson nego Rav4 skoro u istoj opremi i zasto je isti model bas lepo skuplji nego u Sloveniji, i dobih odgvor, da nije proveravala cene u sloveniji pa nezna…eto toliko o njhovom ponasanju i cenama.

Bungi

Ja i ti smo druže malo ostarili kao i naša shvatanja😃Danas se automobil kupuje prvenstveno kao modni detalj, pokazatelj društvenog statusa dok su sve ostale funkcije sekundarne.

moron

Ja svakako odavno jesam (i automobilski) metuzalem …

Nikola

Iskreno nameračio sam se da kupim onu dužu verziju.Mislim da je tu Kia napravila veliku grešku jer ovu kraću sigurno neću kupiti. Jedan od naj glupljih poteza u auto industriji.
Moj sledeći favorit je novi CHR pa videćemo kakav će on doći na tržište.

BB

Pa tek CHR je kratak i skučen, jednom u salonu mali uletio unutra, koliko je klaustrobično na zadnjem sjeditu, malo ke falilo snaga vodim da mu „saljevaju stravu“…

Iznogud

Slažem se

Memo SSD

…Ili vode preko mašica 😂

Nikola

Moram prvo da vidim kada izađe pa ću komentarisati jer sam mislio na model za 2022 godinu.

moron

„Tako su u kompakt s povišenom pozicijom sedenja ugrađeni adaptivni tempomat,“

U Adriatic regiji to u standardnoj opremi nema ni novi Tucson u prva tri paketa opreme, tako da to neće imati ni novi Sportage.

Iznogud

Ne volem klavir plastiku u automobilu, sedmu silu, sajam čak u Minhenu, ne volem, ondak, kružni selektor za brzine ‘kraj dugmadi moj sine, ne volem, skučen bibi, lošu preglednost, što nikako nije prednost, nego mana. Bunker Enver hodže Ne volem, zadnje staklo ko puškarnica, eto pa nek sam Namcor.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Milan

Prvo sto mi je zapalo za oko je ova lepa mint zelena boja

Rikošet

Najčudniji automobil u poslednje vrijeme i jedva čekam da ga vidim u realnom okruženju pa da hraknem ili razvučem aplauz…

Stotinu puta sam se do sada uvjerio da su fotografije jedno, a 3D doživljaj automobila drugo…

Ono što se mora primjetiti da neki proizvođači već godinama ne mijenjaju kalupe za svoje modele, a Kia i Hyundai to rade sa svakim.

Dobro ili nije prosudite sami, ali iz poslovne perspektive veoma hrabro, čak i suludo u današnje vrijeme…

moron

Neki dan na YT mi slučajno iskoči sadržaj pod nazivom „New KIA SPORTAGE 2022 GT-Line – FULL VISUAL REVIEW (exterior, interior, infotainment)“.

Blago rečeno, bio sam šokiran, najviše enterijerom, jer do sada i nisam nešto obraćao pažnju na njega.
Ono kako je uradjena centralna konzola i centralni greben, pa, ja „nemam reči“.
Naravno, to je samo stvar ukusa. Meni lično je – „veoma neprijatnog izgleda“.

https://youtu.be/93PtgvTM1t4?t=137

Iznogud

S obzirom da je nastao od tupsona meni je ok

moron

Ne pričam o eksterijeru ( mada je primetno i meni pohvalno da Sportage nema spolja one silne šizofreno izlomljene linije kao Tucson ), već o enterijeru. Meni se povraća. I od ovoga kod Sportage. Kao i kod nekih drugih brendova (dakle, nije ovo samo KIA primedba, ali, ovde je o njoj reč).
Nije da mi se ne dopada samo enterijer KIE. Razumem potrebu da dizajn bude „šokantan“, ali, ovo je (za mene) „tiha jeza“ . Pa i novi QQ je „moderan“, ali, nije ovakav.

TheStig

Sjećaš se kad sam ti prije par mjeseci pričao o „nedizajnu“, a ti ne pitao, a šta je to nedizajn? Danas niko ništa ne kreira iz svoje glave. Svakoga više interesuje šta drugi rade i sve se bojimo više kako će drugi da prihvate ono što napravimo te više i to ne radimo već uzimamo nečije i prilagođavamo ga sebi. Realno sa današnjom tehnologijom možemo i ti i ja dizajnirai automobil. Prije 40 ili 30 godina to nije bilo moguće. Morao si sjesti i nacrtati dizajn novom modela iz svoje glave. Što se tiče Sportagea, kopija infotejnmenta Mercedesovog prosle generacije.… Pročitaj više »

moron

Bogu hvala, pa u ovoj klasi još uvek ima dosta savremenih vozila koja (za moj ukus) ne pate od „nedizajna“, ni spolja, ni iznutra. Ogromna većina (evropskih i azijskih) modela raznih brendova mi je u smislu enterijera i eksterijera potpuno prihvatljiva. Ali, ovo što je (spolja i unutra) Hyundai uradio sa Tucsonom, Kia sa Sportage-om ili Toyota sa RAV-om (spolja), ja „nemam reči“ za taj, nazovimo ga, „dizajnerski jezik“.
Škoda Kodiaq ili Karoq su za njih bukvalno prelepi prinčevi. Koji, uz to, imaju i klasične komande klimatizacije. Ergonomski savršeno. Maksimalno bezbedno. A ne „ovo“ …

moron

Naravno, od mene NEGATIVNU OCENU za enterijer ( posebno u smislu ergonomije ) ima pežo. Oni i njihovi i-cocpit. „Jebo“ ih i-cocpit.