1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla snižava cene svojih modela
Tesla snižava cene svojih modela

Tesla snižava cene svojih modela

261
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom prošle godine je stigla vest da kupci Tesle ostaju bez državnih subvencija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) odobrile 2008. godine da bi stimulisali kupce da obrate pažnju na električne proizvode na četiri točka.

Pod takvim poreskim uslovima (tax breaks), kupac je mogao da iskoristi do 7.500 dolara prilikom obračuna obaveze za porez na dohodak građana, ali su olakšice važile za samo 200.000 prvih kupaca. Tesla je odavno prešla navedenu cifru pa su tako sadašnje olakšice snižene na iznos od „samo“ 3.750 dolara, a od jula padaju na 1.875 dolara.

Kompanija Tesla je odlučila da snizi cene svih svojih modela do 2.000 dolara i na taj način pripomogne kupcima da gotovo i ne primete nedostatak državnih olakšica. To znači da će najjeftiniji model američkog proizvođača vozila sada biti Model 3 u Mid-Range paketu opreme sa cenom od 45.000 dolara.

Publika još uvek čeka na onaj osnovni Standard-Range (najavljena cena od 35.000 dolara), a iz kompanije kažu da će biti dostuan do leta. Model 3 Long-Range je poneo cenovnu etiketu od 52.200 dolara, a Performance Upgrade košta 63.200 dolara. Ovaj poslednji paket dodaje 20-inčne felne, veće kočnice, mali spojler, modifikovno ogibljenje i maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Za Model S je potrebno izdvojiti 77.200 dolara za verziju 75D; 95.200 dolara za verziju 100D; i čak 134.200 dolara za vrhunsku verziju P100D. Model X je i dalje najskuplji sa cenama 83.200, 98.200 i 139.200 dolara sa identičnim nivoima opremljenosti. Iz kompanije je takođe stigla vest da je proizvodnja u poslednjem tromesečju bila 86.555 vozila, odnosno 245.240 primeraka za celu godinu, što je približan obim proizvodnje za sve prethodne godine kumulativno.

Sa druge strane, na berzi je  vrednost akcija kompanije Tesle pala za 9% tokom jučerašnjeg dana i mnogi smatraju da je pad cena rezultat slabije potražnje. I pored toga što je zabeležena rekordna prodaja Tesla još uvek nije zadovoljila obećane ciljeve vezane za proizvodnju popularnog Modela 3.

Prvi čovek kompanije Ilon Mask je ispunio deo obećanja da će Tesla zabeležiti profit u trećem tromesečju, ali je i dalje u gubitku za celu 2018. godinu. Bio je to tek treći put u 15-godišnjoj istoriji da se proizvođač mogao pohvaliti profitom.

Tesla nije jedini proizvođač koji ostaje bez državnih olakšica. Najveći američki proizvođač General Motors je takođe nedavno prešmašio cifru od prodatih 200.000 električnih vozila.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments