1. Home
  2. Održavanje
  3. Kakve su to gume s ojačanjem?
Kakve su to gume s ojačanjem?
1

Kakve su to gume s ojačanjem?

1.40K
1
Podelite sa prijateljima:

Dok su standardne gume osmišljene na način da obezbede tražene karakteristike u uobičajenim uslovima upotrebe, dotle su ojačane gume stvorene s ciljem da omoguće sigurnost u kontekstu posebnih okolnosti tokom eksploatacije. Moraju biti u stanju i da podnesu veće opterećenje koje nastaje usled veće bruto mase vozila na kom su montirane.

Bočni zidovi ojačanih pneumatika su više kruti i mogu podneti veći teret, značajniji pritisak vazduha u njima (kako bi se nosile s većim tovarom) i otpornije su na neočekivane udarce do kojih nužno dolazi prilikom eksploatacije.

Bez razlike o dimenzijama gume o kojoj raspravljamo, sve one imaju naveden indeks opterećenja. Ova vrednost je striktno definisana od strane tehničkih organizacija, kao i od samog proizvođača pneumatika. Ojačane gume su izrađene na način da podnose veći, tačnije teži tovar i pritisak vazduha, od onih za koji su projektovane standardne gume istih dimenzija. Pošto se cenom neznatno razlikuju od standardnih pneumatika, mnogi se pitaju da li ih kupiti, pa bi vam ovaj tekst mogao pomoći u odluci.

Oznake koje ćemo najčešće videti na bokovima guma ovog tipa su sledeće: REINFORCED, REINF, XL, EXTRA LOAD, XLD, RFD ili pak RF. Koji god da simbol zapazite na stranici gume, zaključak bi morao biti isti, to jest takvi pneumatici trpe veće težine i impozantniji broj bara (jedinica za merenje pritiska).

Odmah da kažemo da ranflet gume ne pripadaju ovoj kategoriji, iako su suštinski po bokovima ojačane kako bi se vozilo moglo sopstvenim pogonom „dovući“ do vulkanizera uprkos gubitku pritiska vazduha u njima, a ne iz istih pobuda kao gume XL.

Akronim RF (Reinforced – ojačano) označava ojačanu gumu i ovaj tip pneumatika se najčešće pronalazi kod kombija, lakih kamiona, minibuseva ili terenaca. U današnje doba nije retko sresti ih i na porodičnim automobilima ili karavanima. Ima ih gotovo po pravilu, i na sportskim automobilima visokih performansi.

To nije slučajno, jer ojačane gume nude bolje parametre u segmentu trakcije i prijanjanja. Otporne su i na mehanička oštećenja koja su praktično garantovana kada „besna mašina“ uleti u rupu prilikom kretanja velikom brzinom.

Sve ovo navodi na razboritu pomisao koja nalaže neophodnost montaža guma ovog tipa na vozila s moćnim motorima. Ne samo što će pružiti dodatnu stabilnost prilikom „divljanja“ po krivinama, već će obezbediti i bolje performanse što se tiče ubrzavanja i zaustavnog puta, to jest kočenja. Istovremeno, bezbrižniji ste ako prevozite i neke teže terete. Povrh svega, ojačane gume su i trajnije od standardnih.

Glavna mana ojačanih guma se tiče uvećane buke, a u prilog im ne idu ni zadebljani zidovi jer dovode do većeg otpora kotrljanju, što jasno uslovljava i povećanu potrošnju goriva.

AutoRepublika

(1395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Imao sam 308 SW koji je ( budući da je svaki bio konstruisan kao sedmosed) imao deklarisanu najveću dozvoljenu masu od 2.200 kg, a „nosio“ je obične gume, indeks opterećenja 91, tako da mi nije jasno kome su namenjene XL. Ali, „pre Hrista“ na ladi nivi sam dva puta imao „C“ gume ( „cargo“ ), jednom sa 6 platana ( Michelin ) i jednom sa 8 platana ( Pirelli ). Nije da sam ih želeo, ali, u to „davno vreme“, u dimenziji Nive, bile su kod nas ili originalne ruske nivine gume, ili za vojnu kampanjolu. Ili takav „cargo“ program,… Pročitaj više »