1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto je Apple doveo jednog od direktora Porschea?
Zašto je Apple doveo jednog od direktora Porschea?
0

Zašto je Apple doveo jednog od direktora Porschea?

199
0
Podelite sa prijateljima:

Apple je ozbiljna firma. Sedam godina nakon što je izvršni direktor Tim Kuk naručio tajni projekat „Titan“, misteriozni model iCar sada poprima obličje. Kako prenosi nemački ogranak lista Business Insider, Amerikanci su „maznuli“ dugogodišnjeg rukovodioca projekta razvoja platformi u Porscheu, s ciljem razvoja sopstvenog modela auombila. Šef tima za razvoj krosovera Porsche Cayenne Dr. Manfred Harer (48) je smatran jednim od najboljih inženjera koje na svom platnom spisku drži Volkswagen grupa.

Rukovodstvo američke firme je ostavilo bez ikakvog komendara nedavne insinuacije u vezi s eventualnim razvojem sopstvenog modela automoila. Jedino je otkriveno da je tokom 2018. godine, oko 1.800 zaposlenih u kompaniji bilo uključeno u tajni projekat, i to u sklopu istrage koju je sprovodio FBI protiv jednog radnika.

Nedavno je i Hyundai izašao u javnost s objavom da je u pregovorima s kompanijom Apple, na koji način je berza momentalno reagovala rastom vrednosti akcija korejske firme. U međuvremenu, Azijati su se prepali da bi u toj poslovnoj priči bili svedeni na prostog snabdevača tehnološkog giganta kakav je Apple.

Zapravo, potez dovođenja eksperta za razvoj šasije je jasan signal da Apple dalje razvija svoj projekat iCar. Spektakularan transfer iz Cufenhauzena u Silikonsku dolinu je do sada tekao tiho. Govori se da se Harer od kolega oprostio krajem godine, ali da tom prilikom nije otkrio gde i zašto odlazi.

Sudeći po tome što piše na profilu poslovne društvene mreže LinkedIn, on je i dalje na platnom spisku kompanije Porsche. Saglasno onom što od ranije znamo, a i po onome što čitamo u novinskim izveštajim, Harer ima zabranu konkurencije u ugovoru o radu s Nemcima. Na upit novinarske ekipe pomenute redakcije, dotični inženjer je odbio da se izjasni.

“Amerikanci imaju smisla za pronalažanje traženih kadrova,” kaže bivši viši rukovodilac iz VW grupe. “Harer je zapravo skriveni šampion. Čovečan i smiren tip, bez iskazivanja ikakve potrebe da njegov rad bude prepoznat i posebno priznat. On se smatra jedinicom mere u svom zanatu.”

Cenjeni inženjer je karijeru započeo u Audiju, zatim je otišao u BMW, gde je stekao status stručnjaka za sistem upravljanja. U maju 2007. godine je dobio poziv iz Cufenhauzena i odlučio je da prihvati izazov vođenja projekta razvoja šasija, nešto kasnije, počev od 2016. Par meseci pre nego što je digao sidro i iz Porschea, unapređen je u menadžera odgovornog za razvoj svih modela zasnovnih na Cayennu.

Ali, čak ni Volkswagen grupa nije bila dovoljno velika da obuzda apetite Harera. Od inženjerovih bivših kolega se može čuti mišljenje da čovek ne napušta Porsche zbog novca, jer je i u nemačkoj firmi imao primanja koja nadmašuju 600 hiljada evra godišnje.

Ipak, ne treba biti naivan i misliti da ga Apple sada nije učinio milionerom u smislu godišnjih primanja, procenjuju eksperti iz ove oblasti.

AutoRepublika

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments