1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Predstavljamo retke verzije Lade Nive
Zanimljivost dana: Predstavljamo retke verzije Lade Nive

Zanimljivost dana: Predstavljamo retke verzije Lade Nive

7.54K
5
Podelite sa prijateljima:

VAZ-2121, ili kako je u mnogim državama poznatiji pod imenom Lada Niva (i trenutno Lada Niva Legend), je jedan od onih modela za koji se može reći da je preokrenuo automobilsku industriju Sovjetskog Saveza. Kada je Niva debitovala sada već davne 1977. godine, postala je prvi masovno model iz najveće države na svetu, a koji je razvijen konkretno u Sovjetskom Savezu i koji nije bio zasnovan na bazi ili licencnom pravu dodeljenom od strane italijanskog Fiata.

Niva je takođe bila pionir u još nekoliko kategorija. Mislimo na to da je prvi model iz neke komunističke države koji je mogao da parira, a često da bude i bolji, od vozila sa zapada, a do današnjeg dana je ostao jedini sovjetski model koji se uvozio u Severnu Ameriku, konkretnije u Kanadu.

Niva se jako malo izmenila tokom svoje istorije duge 44 godine, a istoriju ovog terenca smo detaljno analizirali u  lekciji od pre nekoliko godina. Tu priču možete da pročitate ovde.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na neke specijalne verzije, one za koje smo sigurni da nikada za njih niste čuli, a cilj je uvek bio pružiti nešto novo u različitim državama širom sveta, i to da bi se privukla pažnja javnosti.

Primera radi, u Španiji je postojala verzija nazvana iKRA koju su odlikovali posebni plastični branici i zaštita od plastičnih materijala kojom je vozilo bilo obložene celim obimom. Lada je izabrala takvu opciju samo na modelima sa baš „bistrim“ bojama da bi plastični materijali dolazili do izražaja, a iKRA se mogla pohvaliti i posebnom haubom, felnama i malim spojlerima u zadnjem delu vozila.

Najveće tržište ovog terenca je uvek bilo u istočnom bloku, pa je tokom kratkom perioda u Českoj Republici i Slovačkoj postojala verzija nazvana Special. Reč je o produženom modelu za više prostora u prtljažniku, a narudžbe su uglavnom stizale od strane državnih kompanija koje su ih masovno koristile za radne poslove. Zanimljiv je i onaj detalj da je postojao i paket opreme nazvan Praktik, a istu značku će Škoda kasnije koristiti na svom modelu.

Sovjeti su se aktivno takmičili i u profesionalnom auto-moto sportu, a tokom osamdesetih godina prošlog veka, najpoznatije izdanje je bilo Poch, priređeno od strane istoimene francuske firme. Pripremljeno je osam primeraka sa 3,5-litarskim motorima koji su razvijali 310 konjskih snaga za potrebe učešća u čuvenom reliju Pariz-Dakar, a o njima ćemo pisati u posebnom izdanju ove rubrike koje će biti emitovano u budućnosti.

Model sa najviše modifikacija je verovatno bio onaj koji se zvao California i prodavao se u Nemačkoj sve do 2009. godine. Odlikovala su ga nova sedišta i volan, 15-inčne felne ATS, posebne grafike i nešto veći prtljažnik. Nemačka će se pokazati najvećim tržištem za Nivu u zapadnoj Evropi i do današnjeg dana, ovaj automobil se masovno koristi za hobije, pa i potrebu svima onima koji moraju da savladaju teške terene. U Nemačkoj se takođe prodavao i kabriolet specijalno sređen od strane kompanije ASS Scheel.

Francuska je poznata kao svetski centar mode, pa su Sovjeti tokom osamdesetih godina prošlog veka spremili možda najčudniju verziju, barem po pitanju stila. Zvala se St-Tropez i pružala je posebnu masku hladnjaka, felne i grafike širinom celog vozila, dok je enterijer prekriven kvalitetnom kožom. Samo jedan izložbeno-prodajni salon je bio u stanju da prodaje St-Tropez u Parizu, a pronašao je jako mali broj kupaca.

U nekim baltičkim državama Niva je mogla da se kupi i kao kamper. Da, dobro ste pročitali, a za tako nešto je bila zaslužna firma Auviga. Da bi se od nje napravio kamper, Niva bi dobila još jedan red točkova, a na prikolicu je zatim postavljana mala kamp kućica. Ove verzije su pružale pogon na zadnje točkove, i proizvedeno je svega nekoliko desetina jedinica krajem osamdesetih godina, neposredno pre pada komunizma.

Spomenućemo i da je ruska kompanije Bronto modifikovala Nivu u blindiranu verziju do te mere da ni kalibar čuvenog Kalašnjikova ne bi uspeo da probije oklop.

Ovo su naravno samo neki od serijskih modela s kojima svet sigurno nije upoznat, a lista bi bila daleko veća kada bi u nju uključili i razne koncepte i prototipove.

Ali Niva još jednom pokazuje da je kao vino, pa što je starija, to je i bolja. Ni 44 godine kasnije, ne postoji terenac u sličnom cenovnom rangu koji može da joj se suprostavi, a ostaje nam da vidimo koliko dugo će trajati karijera modela koji je proslavio celi istočni blok.

Zoran Tomasović

(7544)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Najbolje od svega je što ova legenda nastavlja da živi…

Bungi

Niva je više decenija sanjala pocinkovanu karoseriju i nije je dosanjala.Kad se sibirska vlaga uvuče u nezaštićen metal grize do kraja, ne staje.

Renault Terminator

Ja sam bio iznenađen kada sam je ugledao u Austriji.Sada više i ne obraćam pažnju jer je prosto tu,maltene svaki dan je neđe vidim.
Prije ću da vidim Ladu Nivu nego npr domaći Steyr Puch (G klasa) u Austriji.
A baš taj Steyr-ov Puch mi je pojam od terenca.Lada je dobra,Lada je odlična..ali kada bi mogao da biram koji terenac,đžip,izabrati,Steyr-ov Puch bi uzeo na keca,pa Land Rovera (camel trophy) ne ove nove šminkere pa dobru Rusku Lajku🙂.

Bungi

G klasa je skup sport.Pogotovo mercedesova varijanta.Suzuki Jimni,Fiat Panda 4×4, Lada Niva dođu nekako jeftinije.Nije to to ali odrađuju posao.

Renault Terminator

Stvarno je razlika u cijeni ogromna.