1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Rosi se povlači na kraju sezone ali onda „zaleže“ u trkački automobil
Rosi se povlači na kraju sezone ali onda „zaleže“ u trkački automobil

Rosi se povlači na kraju sezone ali onda „zaleže“ u trkački automobil

533
0
Podelite sa prijateljima:

Velikan među motociklistima, Valentino Rosi je u četvrtak objavio da se povlači u penziju na kraju 2021. godine. Devetostruki svetski šampion je potvrdio odluku o povlačenju na Velikoj nagradi Štirije, na istom mestu gde se po prvi put popeo na podijum 1996. godine, u klasi motocikala pokretanih motorima zapremine ne veće od 125 kubnih centimetara.

Poslednja Rosijeva titula u seriji MotoGP je osvojena 2009. godine, ali s njih devet je zacementirao svoj status jednog od najuspešnijih vozača u istoriji motociklizma.

Dok Rosija sasvim izvesno nećemo viđati za upravljačem trkačkog motocikla na stazama, nakon što se završi tekuća sezona, to nikako ne znači da ga uopšte ni nećemo videti u auto-moto sportu. On namerava da motocikl zameni automobilom, izvestio je MotorSports Magazine. Inače, do ovog trenutka se već ponešto i znalo za strast koju Rosi gaji prema trkanju četvorotočkaša. Započeo je u disciplini nadmetanja kartingom a onda se pojavio i na nekoliko testiranja u organizaciji Formule 1.

Rosi je već pričao i o svojoj želji za nastupom na 24 časa LeMansa. Ne bi se baš moglo reći da on merka ovu trku izdržljivosti samo da bi ostalo zabeleženo njegovo učešće, već kako je i sam nekad govorio, pravi vozač gaji snažnu želju za pobedom.

Veliki Italijan koji je rođen pre 42 godine, je izjavio sledeće u vezi s predstojećim povlačenjem iz serije MotoGP: „Ove odluke su teške, želeo sam da se trkam još narednih četvrt veka, ali u jednom trenutku morate reći da je bilo dosta. Dakle, nažalost, predamnom je poslednja polusezona u MotoGP-u,“ kazao je on.

Da prozborimo još koju reč o uspesima Valentina Rosija. Osvojio je sedam titula u premijer klasi i ukupno devet u serijama MotoGP, 250cc i 125cc. Rosi je pobedio na rekordnih 115 velikih nagrada od čega je njih 89 bilo iz premijer klase. Vlasnik je pojavljivanja na 235 podijuma, po čemu je jedinstven vozač u takmičenju MotoGP.

Međutim, Italijan nije uspeo da trijumfuje ni na jednoj trci od 2017. godine. Takođe, davno je bilo viđeno i njegovo poslednje pojavljivanje na podijumu, to jest pre više od godinu dana. U tekućoj sezoni se Rosi pozicionirao tek na 19. mesto jer je na sedam trka uspeo da skupi svega 17 bodova.

„Ovim se bavim već skoro trideset godina i sledeća godina će mi doneti životnu promenu, posmatrano iz određenog ugla. Ali, bilo je to divno vreme s toliko puno zabave ispunjeno. I dalje je pola sezone predamnom, ali mislim da će zaista biti teško kada krene poslednja trka,“ priča setno on.

Rosija krasi izuzetno živopisan i zabavan karakter, pa nije slučajnost što je poneo nadimak “Doktor“. Prevazišao je uticaj unutar samog sporta kojim se bavio, i kao takav će nedostajati mnogima.

“Bilo je to dugo putovanje u kom su se javili oni koji navijaju za mene a koji se nisu ni rodili onda kada sam krenuo s takmičenjem,“ kaže Rosi. “Doživljavao sam neverovatnu podršku, toliku da mi je čak povremeno bilo teško da to sve shvatim, ali sam ponosan zbog svega što smo prošli zajedno.“

AutoRepublika

(533)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments