1. Home
  2. Sport
  3. Corolla sa SUS motorom koji sagoreva vodonik učestvovala u nadmetanju
Corolla sa SUS motorom koji sagoreva vodonik učestvovala u nadmetanju

Corolla sa SUS motorom koji sagoreva vodonik učestvovala u nadmetanju

242
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je obavestila javnost da je model Corolla, koji koristi tradicionalni motor s unutrašnjim sagorevanjem (vodonika), uzeo učešća u novom japanskom šampionatu izdržljivosti čija je jedna epizoda upriličena od 31. jula do 1. avgusta ove godine. Mini šampionat Super Taikyu sadrži šest dogođaja tokom kojih se na petočasovnoj trci na stazi Autopolis, koja je izgrađena u južnom Japanu, takmiči oko šezdeset kandidata. Ova odluka uprave japanskog diva će omogućiti inženjering timu marke da dalje usavrši pogonski sklop koji uključuje SUS motor pogonjen vodonikom.

Konkretan model koji je već dobio nadimak Corolla H2, smo već videli na trci 24 časa Fuji Super Tec, još jednom u nizu događaja podrazumevanih šampionatom Super Taikyu. Među vozačima automobila se našao i sam predsednik Toyote, gospodin Akio Toyoda, što dodatno dokazuje koliki značaj japanska kompanija pridaje fazi eksperimentisanja s ovakvim pogonskim sklopom u ekstremnim uslovima eksploatacije.

Već nakon pomenute trke 24 časa na stazi Fuji, proizvođač je izvršio seriju modifikacija na modelu Corolla H2. Zahvaljujući njima je unapređena efikasnost vodoničnog motora. Program ažuriranja je obuhvatio optimizaicju matrica sagorevanja koja je rezultirala uvećanjem obrtnog momenta od 15% pri identičnom nivou potrošnje goriva. Pride je modifikovana i procedura dopune gorivom na koji način je ušteđeno do 40% neophodnog vremena za dopunu vodonika. Sada je to moguće izvršiti za samo tri minuta.

Inače, u rezervoar jedinstvene Corolle se „toči“ zeleni vodonik proizveden od strane društava Obayashi Corporation i Toyota Motor Kyushu. Pod haubom Corolle H2 se nalazi trocilindarski turbobenzinski motor radne zapremine 1.6-litara. Kanali za ubrizgavanje goriva i rezervoari za gorivo su u ovom modelu izmenjeni, s ciljem omogućavanja SUS motoru da sagoreva vodonik.

To što je Toyota za modifikaciju ovog tipa izabrala baš model Corolla nikako nije plod slučajnosti. Najtraženiji automobil na svetu, uz prošlogodišnji obim isporuka od 1,18 miliona primeraka i to uprkos globalnoj zarazi koronom, predstavlja prodajnu perjanicu marke, koja se donedavno u ogromnoj meri oslanjala na hibridnu tehnologiju, zbog čega je i trpela teške kritike velikog dela javnosti. 

Japanci nastoje da ovaj automobil proglase još jednim pokušajem razvoja ekološki podobne alternative u oblasti transporta ljudi, nakon što je objavljeno, odnosno najavljeno lansiranje porodice baterijskih modela Toyota Bz, i nakon što je tržištu, doduše u veoma ograničenom obimu, ponuđen i atraktivni sedan Mirai. Znamo da je taj automobil takođe usredsređen na vodonik, ali isto tako znamo i da umesto SUS motora, koristi električni agregat.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments