1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Ferrari slavio na trci 24 sata LeMansa posle 58 godina
Ferrari slavio na trci 24 sata LeMansa posle 58 godina
6

Ferrari slavio na trci 24 sata LeMansa posle 58 godina

928
6
Podelite sa prijateljima:

Čekanju je kraj, Italijani mogu da otvore šampanjac. Ferrari je na tronu na najvećoj trci izdžljivosti po prvi put od 1965. godine. Tada je čuveni Ford GT40 nadmašio Ferrari 330 P4, posle toga je Porsche 917 bio brži nego Ferrari 512, a Matra-Simca će biti nerešiva konkurencija za Ferrari 312PB.

Osam crnih godina za tim koji je slavio na čuvenoj trci u Francuskoj čak deset puta (samo Porsche i Audi imaju veći broj pobeda).

Toyota je pobedila na ovoj stazi tokom poslednjih pet takmičenja, ali je brzo postalo jasno da je konkurencija ove godine veća nego ikada pre. Klasu „hypercar“ je predstavljalo šesnaest automobila iz sedam država. To su fabrički timovi Cadillac, Vanwall, Porsche, Toyota, Ferrari, Peugeot i Glickenhaus.

Slavio je Ferrari sa brojem 51, a vozačku postavu su činili Džejms Kalado, Antonio Đovanaci i Alesandro Pjer Guidi. Tokom nešto više od 24 sata vožnje su prevezli 342 kruga. Konkurencija je zapravo bila dosta veća nego što se inače viđa na LeMansu, pošto je drugoplasirana Toyota zaostajala tek jedan minut i 21 sekundu, a trećeplasirani Cadillac svega jedan krug.

Italijanski gigant je vodio u samom početku, ali njegova pozitivna razlika nikada nije bila velika. Vremenom će Porsche da ima mehaničkih problema, Peugeot se slupao, a Cadillac polako počeo da zaostaje. To je ostavilo Ferrari i Toyotu da se bore za prvo mesto i oba tima su izgubila po jedan automobil tokom noćne vožnje. Ferrari sa brojem 51 i Toyota sa brojem 8 su ušli u finale gotovo izjednačeni, sve dok japanki tim nije napravio grešku u jednoj krivini posle čega se Ferrari „odlepio“ na oko tri minuta prednosti.

Italijani su imali momenat kada ih je oblio hladan znoj tokom poslednjeg pit stopa nakon što automobil nije hteo da upali više od trideset sekundi, ali je greška rešena i do kraja je sigurno čuvao prednost. Zanimljiva je i priča oko vozačke postave pošto su Guidi i Kalado već godinama vozili za italijansku ekipu u klasi GTE-Pro, dok se Đovanaci nekada smatrao velikim talentom u šampionatu Formule 1. Toyota sigurno ima razloga za nezadovoljstvo posle višegodišnje dominacije, dok je Chip Ganassi Racing sa Cadillacom zauzeo treće i četvrto mesto u debiju američkog proizvođača vozila.

Klasa LMP2 je imala 24 predstavnika i svi su vozili isti automobil, a to je Oreca 07-Gibson. Slavio je poljski tim Inter Europol Competition. Najviše predstavnika od strane proizvođača je viđeno u klasi LMGTE Am, a tu se najbolje pokazao model Chevrolet Corvette. Bila je to poslednja trka za američki tim koji je ranije najavio da će se povući iz takmičenja na kraju sezone.


Spomenućemo da je i NASCAR-ov model Chevrolet Camaro viđen na LeMansu. Iako naravno nije mogao da parira čistokrivnim trkačima za takmičenja izdržljivosti, bio je jedini predstavnik takozvane kategorije „Garage 56“ gde je dozvoljeno da se eksperimentiše sa vozilima. I pored sitnih problema sa menjačem, uspeo je da završi trku na solidnoj 39. poziciji od ukupno 62 vozila na stazi.

Ovogodišnja trka 24 sata LeMansa se inače održavala na stogodišnjicu od prve vožnje davne 1923. godine, a do sada smo videli 91 nadmetanje. Trka nije vožena 1936. godine zbog štrajka zaposlenih i ponovo od 1940. do 1948. godine zbog Drugog svetskog rata i zbog obnavljanja staze.

Trka je inače bila četvrta od sedam na kalendaru sezone izdžljivosti, a naredna se vozi sledećeg meseca na italijanskoj stazi Monci i trajaće šest sati. Iako je Ferrari ovog vikenda slavio, prva tri mesta u generalnom plasmanu vozača zauzimaju Toyotini timovi dok je pobednički Ferrari tek peti. U generalnom plasmanu konstruktora je takođe vodeći japanski tim. Ali to na momenat nije bitno, pošto Ferrari slavi pobedu na najprestižnijoj trci u šampionatu.

AutoRepublika

(928)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A jesu se klizali, k’o Bambi na ledu

moron

Čestitke za Ferrari !!!

Renault Terminator

Gledao sam koliko sam mogao…Peugeot mora na V8 motor kao i svi ostali a ne sa V6 motorom na aždaje.Na pravcima ne može da parira nikome iz klase.

Renault Terminator

Sledeće godine u najjaču klasu dolazi Renault sa Alpinom.

Prle

I BMW i Lamborghini. Možda se i Acura (Honda) predomisli pa se ona pridruži WEC-u.

Renault Terminator

WEC će zajebati F1 kako su krenuli.Veoma ozbiljni igrači tu se takmiče.