1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Čaušeskuov avion doniran rumunskom Muzeju avijacije
Zanimljivost dana: Čaušeskuov avion doniran rumunskom Muzeju avijacije

Zanimljivost dana: Čaušeskuov avion doniran rumunskom Muzeju avijacije

2.44K
3
Podelite sa prijateljima:

Avion koji je nekada koristio bivši rumunski predsednik Nikolaje Čeaušesku i koji je nedavno kupljen na javnom nadmetanju za sumu od 120 hiljada evra, doniran je Muzeju rumunske avijacije. Sama letilica je od strane tamošnjeg Ministarstva kulture klasifikovana kao pokretno nacionalno dobro, što podrazumeva da bi bilo protivzakonito dovoditi je funkcionalno stanje, odnosno zabranjeno joj je letenje.

Prvi i jedni putnik ovog aviona izrađenog u Rumuniji – ROMBAC 1-11, korišćen je zvanična putovanja Nikolaja Čaušeskua i kao takav je tokom prethodne nedelje doniran pomenutom nacionalnom muzeju.

Taj primerak je na aukciji pazario strastveni kolekcionar, posebno zainteresovan za tehnologiju. Javno nadmetanje je organizovala aukcijska kuća A10 by Artmark Auction House na dan 27. maj. Kao kupac se pojavio američki građanin Brajan Hindman koji je vlasništvo nad letilicom preneo navedenom muzeju bez ikakve naknade.

Ovim činom, tačnije izvršenom donacijom, pobednik na aukciji je izrazio svoju nameru i trajnu želju da se očuva istorijsko nasleđe i da se ovaj avion pridruži ostalim eksponatima koji su na neki način obeležili istoriju svetske avijacije. Tako i Čaušeskuov avion dobija priznanje za doprinos tehničkim vrednostima aeronautičke istorije.

Čin primopredaje aviona je obavljen na platfromi međunarodnog aerodroma Henri Koanda unutar 90. avio transportne baze. Događaju su prisustvovali predstavnici Nacionalnog muzeja rumunske avijacijei, članovi aukcijske kuće koja je organizovala nadmetanje, ali i upravnik koji je rukovodio procesom likvidacije društva ROMAVIA.

Rumunski predsedniči avion “Super Jedan-jedanaest”, je ušao na listu deset najbolje prodatih dobara putem akucije na tržištu te države. Ovo je posebno važno znajući da se na licitacijama pojavljivao veliki broj predmeta od velike vrednosti.

Primalac kulturnog dobra se obavezao da će voditi brigu o letilici na dostojanstven način i da će je održati u upoterbljivom stanju iako, kako rekosmo letovi njome nisu dozvoljeni.

Inače, bivši rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku se i nije baš „navozao“ ovim avionom, s obzirom da je neslavno završio samo nekoliko godina nakon što je letilica izrađena. Godina proizvodnje modela ROMBAC 1-11 je 1982, kada je i predstavljen javnosti, na samom kraju avgusta. Iste godine je upriličen i prvi let s aerodroma Baneasa. Inauguralni let s putnicima je upriličen par meseci kasnije (1983. godine) kada je avion krstario između Bukurešta i Temišvara, a već u narednih nekoliko nedelja se našao na relaciji od glavnog grada Rumunije do Londona.

Tako je Rumunija postala prva komunistička država, ili je bolje reći zemlja istočnog bloka, koja je proizvodnila mlazni putničkii avion. Naravno, ne računajući Sovjestski Savez. Zanimljivo je da su motori za ovaj avion izrađeni od strane lokalnih preduzeća Aerofina i Turbomecanica. Ipak, da bi to bilo moguće, upotrebljena je tehnologija britanske firme Rolls Royce, pod čijom licencom su agregati i sklopljeni.

Kada već pričamo o motorima ove letilice, da kažemo da je ROMBAC 1-11 par turbo-mlaznih agregata s dvostrukim protokom i niskim faktorom razblaženja Rolls-Royce Spey Mk 512-14DW. Njihova pojedinačna vučna sila je iznosila oko 6,000 kgf. Maksimalna dozvoljena nosivost pri poletanju je iznosila 47.400 kgf dok je krstareća brzina bila na nivou od 870 km/h. U avion je moglo biti smešteno 119 osoba, dok je dolet bio na nivou od 3.500 kilometara. Posadu su činili kapetan i prvi oficir, to jest pilot i kopilot.

Kao što smo i naveli, avion je koristio komšijski diktator za zvanična putovanja organizovana između 1986. i 1989. godine. Još za kraj da dodamo zanimljivost koja otkriva da je početna cena na nedavno održanoj aukciji za ovo dobro bila postavljena na nivou od 25 hiljada evra.

AutoRepublika

(2438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Znači, upravnik si zemlje koja uspije da napravi mlazni putnički avion i sonsa vlastitim motorima, po zapadnim standardima sasvim dovoljno da ti „narod“ demokratski skine glavu… I tako u svim zemljama koje su u nečemu bile konkurencija i onda ubijediš taj narod da nije dobro koristiti nekvalitetne domaće proizvode već treba te fabrike srušiti i kupiti kvalitete proizvode sa zapada a onda i otići u njihove fabrike tamo. Sad su došli do Belorusije sa tom pričom (u stvari od tamo je 1917-te sve i krenulo, sad je samo sastavilo krug).

Renault Terminator

I na Bijelorusiji će da slome zube.

DOLF

Meni se više čini da su ga oni sklapali, ali nije ni bitno…. Avion nije bio konkurentan svakako jer je to maksimum koji je Rumunija mogla dobiti sa zapada (avion koji se prestao proizvoditi 1982, a počeo 1963g.).